Thomas Gullestad i «Den 12. mann»:

- Kan kjenne på redselen for å sitte igjen med varige skader

Thomas Gullestad har presset kroppen til det ytterste i rollen som Jan Baalsrud.

KREVENDE ROLLE: Thomas Gullestad har kjent på både fysiske og psykiske grenser under innspillingen av «Den 12. mann». Foto: Nordisk Film / Zwart Arbeid/ Filmweb.no
KREVENDE ROLLE: Thomas Gullestad har kjent på både fysiske og psykiske grenser under innspillingen av «Den 12. mann». Foto: Nordisk Film / Zwart Arbeid/ Filmweb.no Vis mer
Publisert

(Se og Hør): Ved juletider er Thomas «Fingern» Gullestad (36) kinoaktuell i krigsfilmen «Den 12. mann», der han spiller motstandsmannen Jan Baalsrud.

Under andre verdenskrig var Baalsrud gjennom en rekke utrolige fysiske og psykiske prøvelser, og Gullestad måtte gå ned mange kilo for filmrollen.

I en reportasje i VG Helg, som har vært med 36-åringen under den tøffe filminnspillingen, forteller han at han blant annet har pådratt seg frostskader:

- Jeg gravde meg ut mellom snøblokkene med én arm. Bare den ene armen til Baalsrud stakk jo ut da han våknet etter å ha ligget bevisstløs i mange timer, sier Gullestad om scenen som resulterte i skadene.

FIKK FROSTSKADER: Thomas Gullestad. Foto: Nordisk Film / Zwart Arbeid/ Filmweb.no
FIKK FROSTSKADER: Thomas Gullestad. Foto: Nordisk Film / Zwart Arbeid/ Filmweb.no Vis mer

Har kjent på redsel

I tillegg til å kave rundt i snøen i Nord-Norge, har Thomas Gullestad kjent hvordan kroppen stivner til når den senkes ned i isvann. Da Baalsrud rømte fra tyskerne under krigen, måtte nemlig han svømme gjennom iskaldt vann.

- Det er så mye kulde, hele tiden. Jeg kan kjenne på redselen for å sitte igjen med varige skader, sier Gullestad til VG Helg, og legger til:

- Det er vanskelig å skjønne hvor grensen går når du er i en boble som dette, når du bare gønner på og er i sonen - det er én tagning til og én tagning til.

STJERNEPAR: Både Jenny Skavlan og Thomas Gullestad har prøvd seg som skuespillere.
Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
STJERNEPAR: Både Jenny Skavlan og Thomas Gullestad har prøvd seg som skuespillere. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer

Storfilmen til Hollywood-regissør Harald Zwart har tatt lang tid å spille inn, og det har allerede gått over halvannet år siden Thomas Gullestad delte de første bildene fra filmsettet med Instagram-følgerne side.

«Sminketest à la Jan Baalsrud» skrev han til et bilde hvor han er sminket som en svært medtatt motstandsmann.

Saken fortsetter nedenfor.

Sminketest à la Jan Baalsrud. #den12mann @haraldjzwart

A post shared by Thomas Gullestad (@fingern) on

- Man går rundt og sulter

I tillegg til å utsette kroppen sin for ekstreme temperaturer, måtte «Klovner i kamp»-profilen gå drastisk ned i vekt for å spille inn noen av scenene i filmen.

Jan Baalsrud flyktet nemlig gjennom Troms til Sverige i 1943 etter et mislykket oppdrag, og under den intense flukten hadde han naturlig nok dårlig tilgang på mat.

I et intervju med Seoghør.no i 2016 fortalte Gullestad om hvordan vektnedgangen på 15 kilo påvirket ham.

- Jeg gikk ned 15 kilo totalt, og det var egentlig fint å ha et prosjekt. Men det var ganske slitsomt og jeg skjønner nå hvor sliten jeg var. Man går rundt og sulter. Jeg fikk jo ikke sove og var tidlig oppe fordi jeg var sulten, sa han til Seoghør.no i fjor sommer.

Over en lengre periode levde han på et kaloriinntak som er langt under det anbefalte for en voksen mann. Da ettbarnsfaren imidlertid bestemte seg for å skeie litt ut i påsken i fjor, fikk han merke at kroppen hadde blitt vant til et svært begrenset matinntak.

- På påskeaften feiret jeg med en ganske normal porsjon påskelam. Det resulterte i et slags kolikkanfall med intense magesmerter, sa han i et intervju med Dagbladet i fjor.

Ofrer kroppen for filmroller

Tidligere har en rekke Hollywood-stjerner befunnet seg i samme situasjon som Gullestad. Et velkjent eksempel er «Batman»-stjernen Christian Bale (43), som gikk ned nesten 30 kilo for å spille hovedrollen i «Maskinisten» (2004).

Kort tid senere la han på seg flerfoldige kilo med muskler igjen, for actioneventyret «Batman Begins» (2005). Og da han spilte eks-bokseren Dicky Eklund, som slet med rusmisbruk, i «The Fighter» (2010) raste vekten nedover nok en gang.

Både Matthew McConaughey (48) og Jared Leto (45) gikk til ekstreme skritt for å spille rollene som henholdsvis den HIV-smittede mannen Ron Woodroof og transpersonen Rayon i «Dallas Buyers Club». Innsatsen sikret dem hver sin Oscar-statuett under Oscar-utdelingen i 2014.

Også Anne Hathaway (35) vant en Oscar etter at hun gikk ned omlag 12 kilo for å spille rollen som Fantine i «Les Misérables» (2012). I ettertid har hun fortalt at hun ble besatt av å gå ned i vekt.

- Jeg var nødt til å være besatt av det. Ideen var å se ut som jeg var døden nær. Når jeg ser tilbake på det nå, skjønner jeg at det var galskap, sa hun til UsMagazine i 2012.

LES OGSÅ: Åpner seg om aldersforskjellen på 31 år

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer