Anne-Kat Hærland:

- Kan ikke lenger skjule sykdommen

Anne-Kat Hærland snakker ut om livet med sin uhelbredelige øyesykdom, som gradvis blir verre.

HÅPER PÅ EN KUR:
I 20 år har Anne-Kat.
Hærland vært klar over
at hun gradvis blir blind.
Hun har for lengst mistet
førerkortet. Men hun håper
at legene en dag finner en
kur mot sykdommen. Foto: Erlend Haugen / Se og Hør
HÅPER PÅ EN KUR: I 20 år har Anne-Kat. Hærland vært klar over at hun gradvis blir blind. Hun har for lengst mistet førerkortet. Men hun håper at legene en dag finner en kur mot sykdommen. Foto: Erlend Haugen / Se og Hør Vis mer

- Ja, er det noe dere vil vite?

Komiker Anne-Kat. Hærland (46) tok P4-programlederne Michael Andreassen (46) og Ari Behn (45) på senga da hun gikk rett på sak om sin alvorlige sykdom i det populære programmet «Ari & Michael».

- Retinitis pigmentosa er en uhelbredelig sykdom. Det er «tikk takk, tikk takk» – synet mitt forsvinner litt og litt hele tiden, fortalte hun i det nylige programmet.

I SALG NÅ: Intervjuet med Anne-Kat. Hærland er blant sakene i dagens utgave av Se og Hør.
I SALG NÅ: Intervjuet med Anne-Kat. Hærland er blant sakene i dagens utgave av Se og Hør. Vis mer

- Blir litt gæren

Det var ved en synsundersøkelse i 20-årene at Oslo-kvinnen fikk den tunge nyheten om at synet ville bli helt borte.

- Man blir litt gæren av å få vite det, i begynnelsen av 20-årene. Og at man ikke vet hvor fort synet skal forsvinne. Man veksler mellom å være kjempedeprimert, le hysterisk, være redd og trist. Men jeg er heldig - for meg forsvinner synet sakte, sier hun.

Med en god porsjon galgenhumor forteller Anne-Kat. at det er vanskelig for folk å forstå at hun nå ser ganske dårlig.

- Enten så tror folk at jeg er kav blind, eller så tror de at jeg egentlig kan se. Det er ingen ting imellom. Eller så tror de at det hjelper med briller. Men det gjør det ikke! Tro meg, da hadde jeg bare brukt briller, sier Hærland og ler.

ÆRLIG PÅ RADIO: I det populære radioprogrammet «Ari & Michael» på P4 fortalte den tidligere
TV-stjernen om hvordan hun lever med øyesykdommen Retinitis pigmentosa, som fører til tap av synet. Foto: P4
ÆRLIG PÅ RADIO: I det populære radioprogrammet «Ari & Michael» på P4 fortalte den tidligere TV-stjernen om hvordan hun lever med øyesykdommen Retinitis pigmentosa, som fører til tap av synet. Foto: P4 Vis mer

Vanskelig å skjule

Til Ari og Michael beskriver hun hvordan synet er i dag.

- Hvis jeg ser rett frem på deg, Michael, så ser jeg ikke Ari som sitter ved siden av. Men hjernen min kompenserer ved å legge inn bilder der jeg egentlig ikke ser noe. Så jeg tror ofte at jeg ser mer enn jeg gjør, før jeg plutselig smeller inn i ting, forteller 46-åringen ærlig.

Hun avslører også at hun nesten ikke kan se når det er mørkt ute.

- Så derfor er jeg blitt veldig hjemmekjær, sier Anne-Kat, som giftet seg med barndomskjæresten i fjor sommer.

- Hvorfor forteller du om det akkurat nå? spør programleder Michael .

- Det er fordi det er blitt veldig vanskelig å skjule. Jeg har egentlig ikke lyst til å dele dette om sykdommen med andre enn nære venner og familie. Men det går ikke an å skjule det lenger.

Den tidligere «Nytt på nytt»-stjernen som i dag produserer standupshow for andre - med stor suksess - snakker også om sin største utfordring.

Håper å redde synet

- Når man har den sykdommen, må man hvert år gå til synskontroll - for å se om man fortsatt kan kjøre bil. Jeg måtte slutte å kjøre da jeg var 36-37 år.

- Er det ok? spør Michael.

- Nei! Jeg elsker å kjøre bil. Det er det vondeste av alt. Jeg elsket den friheten det var å bare kunne sette seg inn i en bil og reise av gårde!

Den relativt nygifte tidligere «Nytt på nytt»-stjernen håper at synet kan reddes.

- Jeg må tenke positivt - at legene en dag kan kurere dette. De har kommet langt. Legen min sa den gang jeg fikk vite om sykdommen at en kur er minst 20 år unna. Men den dagen det kan kureres, ja da skal jeg kjøre bil og løpe i regnet når det er sånn halvmørkt, sier hun og ler godt.

- Lei meg og sliten

I den humoristiske, men alvorlige praten forteller 45-åringen også om sitt livs tyngste periode.

- Du ble med på Berserk-tur til Sydpolen. Hvordan var det? spør Michael.

Saken fortsetter under.

UT AV KOMFORTSONEN: Anne Kat. Hærland forklarer at hun ønsket å utfordre seg selv. Hun ble derfor med Jarle Andhøy rundt Antarktis. Video: TVNorge Vis mer Vis mer

- Jeg var lei meg og sliten. Det var bedre å komme bort. Og en måte å redde seg selv på. «Du kunne jo dødd på havet», sa folk. Nei, men hvis jeg hadde blitt hjemme, hadde jeg dødd innvendig. Så jeg ble med på Berserk og tok heller sjansen på å dø på havet for å finne meg selv, fortalte Anne-Kat. ærlig.

Se og Hør har fått godkjent utvidet sitatbruk av P4. Vi har også forsøkt å komme i kontakt med Anne-Kat. Hærlands manager, Pernille Streijffert, foreløpig uten hell.

LES OGSÅ: - Det gikk utover hjertet