SYK AV FLÅTTBITT: Datteren til den avdøde NRK-profilen Lars-Jacob Krogh tror et flåttbitt kan ha utløst farens ALS-sykdom.  Foto: Scanpix
SYK AV FLÅTTBITT: Datteren til den avdøde NRK-profilen Lars-Jacob Krogh tror et flåttbitt kan ha utløst farens ALS-sykdom. Foto: ScanpixVis mer

Kan ha dødd av flåttbitt

Familien tror et flåttbitt kan ha utløst Lars-Jacob Kroghs sykdom.

SEHER.NO:  14. april ble det kjent at NRK-profil Lars-Jacob Krogh (71) hadde gått bort etter lengre tids sykeleie.

Den tidligere «Dagsrevyen»-programlederen hadde de siste seks månedene bodd på et sykehjem på Kongsvinger, hvor han fikk pleie for den sjeldne nervesykdommen amyotrofisk lateral sklerose (ALS), som angriper nervesystemet og fører til lammelser.


I et ferskt intervju med VG forteller tv-profilens familie hva de tror kan ha vært årsaken bak Kroghs alvorlige sykdom.

Ifølge Kroghs datter, Ellen Koht Brink, ble faren nemlig bitt av flått under krattrydding i skogen for et par år siden. Og det var kort tid etter dette at han begynte å bli dårlig.

- Pappa ble bitt av flått før han ble syk, og vi tror det henger sammen. Jeg husker hvordan han klemte flåtten mellom fingrene før han dro den ut, slik man definitivt ikke skal gjøre. Flåttbittet kan ha tatt livet av pappa, sier Koht Brink til VG.

Fra å være en sprek ektemann, far og bestefar ble Krogh i løpet av måneder forvandlet til en pleiepasient, før han døde i april, kun 71 år gammel.

Nå ønsker familien å opprette et fond som blant annet kan bidra til mer forskning på koblingen mellom flåttbakterier og ALS.

- Tyske eksperter påviste borreliabakterier i blodet hans. Den lille forskningen som finnes tilsier at borrelia kan utløse ALS, sier Koht Brink.

Etter å ha fått prøvesvarene fra Tyskland sendte familien Krogh til Borreliose Centrum i Augsburg, hvor han tilbragte fire uker i fjor høst. Behandlingen skal imidlertid ha startet for sent.

- Pappa var så svekket at legene ikke turte å gi ham de anbefalte dosene med antibiotika. I stedet ga de ham lindrende naturmedisiner, før vi var nødt til å få ham hjem, sier datteren.

Nå håper hun og resten av familien at LJK Minnefondet og aksjonen «ALS - find a cure» kan bidra med informasjon og forskningstiltak.

Bli fan av Seher.no på Facebook her.

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.


LES OGSÅ: - NRK-profil døde av sjelden sykdom