FEIRET MED STIL: Slik ser Ingrid Espelid Hovig ut på 90-årsdagen sin. Hun ble hyllet med festlunsj i regjeringens representasjonsanlegg. Foto: Henning Jensen
FEIRET MED STIL: Slik ser Ingrid Espelid Hovig ut på 90-årsdagen sin. Hun ble hyllet med festlunsj i regjeringens representasjonsanlegg. Foto: Henning JensenVis mer

Kan du tro at denne dama er 90 år i dag?

Hele Norges matmor - Ingrid Espelid Hovig - har ikke juksa litt.

SEOGHØR.NO: Denne vevre kvinnen på 90 år har fått flere generasjoner av nordmenn til å sitte sulten og se på matlaging på TV.

Ingrid var en av pionerene da fjernsynet startet med prøvesendinger fra Marien­lyst i 1956, og er kvinnen bak at «og så en liten dusk persille» ble et begrep i norske hjem.

– Det var egentlig veldig tilfeldig. Vi skulle lage fisk. Selv om det var svart-hvitt, følte vi for å få litt farge til maten. Dermed kom persillen, har Ingrid fortalt til Se og Hør.

Tirsdag ble hele Norges Ingrid Espelid Hovig (90) feiret med en fantastisk festlunsj i Regjeringens representasjonsanlegg. 80 av Ingrids nære venner var invitert, og vert var statsråd Bent Høye.

- Dette var rørende. Jeg må få si tusen takk til alle sammen, sier Ingrid til Se og Hør.

Ingrid har fans i alle aldre, som gratulerer henne i dag. Artisten Heine Totland publiserte dette bildet på Instagram før han dro for å synge under festlunsjen hennes:

Fikk dialektrefs

«Fjernsynskjøkkenet» ble sendt på NRK fra 1965 til 1998. Men TV-programmet var ikke langt fra å aldri se dagens lys. Ingrids NRK-karriere kunne nemlig ha vært over før den i det hele tatt hadde begynt.

- Jeg fikk beskjed i den forrige posten min at: «Du må begynne å snakke bokmål, for folk forstår ikke hva du sier». Da sa jeg: «Da får jeg bare si opp jobben med en gang. For hvis jeg skal snakke bokmål vil de i hvertfall ikke forstå hva jeg sier», fortalte Hovig til Seoghør.no.

LES OGSÅ: Etterlyser kvalitet i norske matprogram