Se og Hør mener:

Kan du ikke si at du har gjort en feil?

Ansvarlig redaktør i Se og Hør, Ulf André Andersen, med åpent brev til Durek Verrett.

PRINSESSEN: Märtha Louise og kjæresten Durek Verrett gjestet God Morgen Norge på TV 2. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jeg skriver med dette et åpent brev til deg - i håp om å få deg i tale. Du og jeg har nemlig flere ting til felles. For eksempel har vi begge to utfordringer med nyrene. Du er transplantert, jeg skal trolig begynne med dialyse. Det gjør at man setter ekstra stor pris på enkelte ting her i livet, som andre tar for gitt.

Men én ting er sikkert: Etter hva jeg har forstått om deg i ulike sammenhenger, ville ingen av oss ha vært i live dersom det ikke var for legevitenskapen. Derfor reagerer jeg kraftig på noe av innholdet i den nye boken din, «Spirit Hacking».

Boken inneholder en rekke ting som gjør meg uvel. Og da tenker jeg spesielt på det du skriver om at kreftsykdom kommer som en følge av våre egne tanker - og dermed er selvpåført. Også for barn.

Det gir deg ikke rett til å trekke mobbe-kortet Ansvarlig redaktør Ulf Andre Andersen

Jeg kan ikke i min villeste fantasi forstå disse påstandene, selv om mange av mine venner vil definere meg som en som er åpen for det alternative.

Gjennom «Se og Hør-fondet for kreftyke barn», der avdøde prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzen har vært store bidragsytere, kommer redaksjonen hver dag i kontakt med familier som er rammet av kreft. Det er sterkt. Derfor provoserer du også meg når du påstår at sykdommen er selvforskyldt.

Og så overrasker du meg enda mer når du tordner mot at vi reagerer på disse påstandene. Kan du ikke heller si at du har gjort en feil? Kanskje erkjenne at du kan ha tråkket over grensen - og beklage? Uten å trekke rasismekortet, eller si at ting er tatt ut av sin sammenheng?

Det er en del av journalistrollen å være kritisk, enten man skriver om en statsminister, en konge eller deg. Dette er en av årsakene til at jeg ble journalist, og det er jeg stolt av. Men ikke stoltere enn at jeg alltid er villig til å høre på hva du har å si - enten for å lære eller i tilfelle jeg har gått glipp av noe. Og hvis noen føler seg mobbet, stopper jeg alltid opp for å reflektere. Som nå - for du hevder jo at du blir mobbet.

NEPAL: Ulf André Andersen og kona i Nepal. Foto: Privat
NEPAL: Ulf André Andersen og kona i Nepal. Foto: Privat Vis mer

Jeg vokste opp med en far som var lege og som dyrket vitenskapen til det fulle. Et av mine første minner som liten gutt, er en fest til ære for at sykehuset han jobbet på hadde fått sin første ultralydmaskin. Det var en stor begivenhet hjemme hos oss. Min fars legegjerning og hans engasjement for arbeidet, har hatt stor innflytelse på livet mitt.

Men det har ikke lagt sperrer for meg. Som voksen har jeg oppholdt meg mye i Himalaya, og tibetanerne har en helt annen tilnærming til sykdom. Her har jeg erfart at det er mulig å se ting på en annen måte enn det min far gjorde. Høyt oppe i fjellene kjente de gjerne på pulsen på håndleddet for å kartlegge om kroppen var i harmoni. Min legepappa trodde det hadde tørnet for meg da jeg fortalte ham om det, og avfeide det hele som tøv. Men jeg ga meg ikke, og han ble til slutt med på et eksperiment:

«SENSURERT»: Den selverklærte sjamanen, Durek Verrett, langet i natt ut mot norsk presse og forlaget Cappelen Damm etter at boka hans «Spirit Hacking» ikke skal utgis i Norge likevel. Video: @shamandurek Vis mer

Han stilte med tre pasienter, som ikke fortalte hva som feilte dem. Den tibetanske medisinmannen klarte å stille alle tre diagnosene. Og doktor Andersen ble brått litt mer undrende.

Og jeg har erfart mer. Etter en tur til Ladakh i Nord-India på begynnelsen av 1990-tallet, fikk min kone øreverk i 5600 meters høyde. Vi oppsøkte en lokal medisinmann - og sa ikke til ham hvorfor vi kom dit. Han kjente på pulsen hennes, og sa hun hadde øreverk, uten noen form for informasjon. Også han snakket om energibaner, i likhet med det du gjør, Durek.

Så jeg kan være åpen for at ting kan forklares uten at man legger tradisjonell vestlig forskning til grunn.

Jeg har tatt imot medlemmer fra Engleskolen til kjæresten din i hovedkvarteret til eksiltibetanerne i India. Det var nyfrelste vegetarianere som fikk sjokk da det gikk opp for dem at tibetanerne spiste kjøtt. Det er ikke alltid like lett å forstå at noen spiser kjøtt for overleve. Og at gulrøtter ikke vokser i store høyder.

Dine påstander er også en grov fornærmelse mot alle dem som har sykdommen selv Ansvarlig redaktør Ulf Andre Andersen

Men i vår del av verden kan vi velge kjøttet bort for å få en helsegevinst.

Folk må naturligvis få tro og mene hva de vil, så lenge det ikke skader andre eller bryter med grunnleggende demokratiske prinsipper som ytringsfrihet og likeverd.

HIMALAYA: Ulf André Andersen på fottur i Himalaya. Foto: Privat
HIMALAYA: Ulf André Andersen på fottur i Himalaya. Foto: Privat Vis mer

Men det strider ikke mot ytringsfriheten å stoppe en bok med udokumenterte påstander om blant annet kreft. Og det gir deg ikke rett til å trekke mobbekortet.

Dine påstander er også en grov fornærmelse mot alle dem som har sykdommen selv, eller er pårørende til noen som har den. I fjor ble hele 15 869 kvinner og 18 321 menn rammet bare i Norge. Påstanden din om at kreft er selvpåført treffer dermed også kong Harald som fikk kreft i 2003.

Det er ikke sikkert du er klar over at kongen er Kreftforeningens høye beskytter. Måten du snakker om kreft på, er derfor ytterst pinlig for den kongelige familien som har vært ambassadører for Kreftforeningen helt siden 1948.

Foreningen hjelper og beskytter mennesker som er i en sårbar livssituasjon og er på den måten garantister for at pasientene og deres pårørende får det beste behandlingstilbudet.

Men Durek - kan vi møtes, slik at vi kan forsøke å forstå hverandre? Ansikt til ansikt kan du kanskje forklare meg hva det er du egentlig mener om kreft, hvis det er slik at vi har misforstått noe?

Eller kan du bare si at du har gjort en feil - og ta lærdom av det?

Som kronprins Haakon så diplomatisk sa: Vi har forskjellig tilnærming til disse spørsmålene. Jeg er ikke i tvil om at vi har mye å prate om.

Med vennlig hilsen

Ulf Andre Andersen

Ansvarlig redaktør i Se og Hør

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer