Fredrik Solvalg:

Kalte Manshaus «gay» - slettet innlegg

«Debatten»-programleder forklarer at han ville si noe om terroristen etter første dag i rettssaken, men at budskapet ikke kom godt nok fram.

SLETTET INNLEGG: Fredrik Solvang bommet med Manshaus-innlegg og valgte å fjerne det. Foto: NTB scanpix
SLETTET INNLEGG: Fredrik Solvang bommet med Manshaus-innlegg og valgte å fjerne det. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Torsdag startet rettssaken mot Philip Manshaus (22), som er tiltalt for å ha drept stesøsteren, samt det påfølgende terrorangrepet i Al-Noor-moskeen i august i fjor.

Manshaus har erkjent drapet og angrepet, men nekter straffskyld og påberoper seg isteden nødrett.

I retten la også drapsmannen ut om homofili og hvor «skadelig» det er for samfunnet. 22-åringen sa i retten at han en periode «eksperimenterte med sin egen legning», men at han i dag mener legningen er en synd.

- Treffer meg midt i magen

Manshaus' resonnement i retten fikk «Debatten»-programleder Fredrik Solvang (42) kraftig provosert.

- Jeg hadde sittet og sett på Manshaus og det forferdelige han lirer av seg om homofili og homofile, den hvite rase og adopterte - om søsteren sin. Det treffer meg midt i magen som homofil og adoptert, forklarer han til Se og Hør.

SLETTET INNLEGG: Dette innlegget slettet Solvang fra Instagram etter kort tid. Foto: Skjermdump/Instagram
SLETTET INNLEGG: Dette innlegget slettet Solvang fra Instagram etter kort tid. Foto: Skjermdump/Instagram Vis mer

Solvang la nemlig ut et bilde av Manshaus på Instagram torsdag, hvor bildeteksten lød «Gay. Gay. Gay. Oh so gay».

Det fikk flere til å stille spørsmål i kommentarfeltet.

«Vi er nok mange som lurer på hva du mener med dette, Solvang», skriver én av følgerne.

Andre kaller teksten for «smakløs» og «unødvendig».

Solvang slettet etter kort tid innlegget, og begrunner valget med at flere følgere ikke forsto budskapet.

- Jeg tenkte nøye over hvordan jeg kunne ramme ham - hva han ville likt minst at noen sa om ham. Da er det en sjargong i mitt miljø at om man støter på veldig homofobe mennesker med fortrengte og forknytte følelser til homofili, da peker vi på ham og sier at han er en av våre, sier Solvang.

Angrer ikke

Han vedgår at man måtte ha sett eller lest om det som skjedde i retten og vite om hans egen legning for å forstå hensikten med innlegget.

- De som ikke hadde fått det med seg, skjønte ikke posten. Derfor slettet jeg den, forklarer han.

MODENA: Amanda Knox er tilbake i Italia for første gang siden hun ble frikjent for drapet på sin venninne, Meredith Kercher. Video: CNN. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

Solvang understreker at han ikke angrer, men at det var så enkelt at om budskapet ikke ble forstått, fungerte det heller ikke.

- Jeg vurderte om jeg skulle forklare bildeteksten, men jeg hadde ikke tid, sier 42-åringen som er på vei til innspilling.

Manshaus' forsvarer, Unni Fries, har ingen kommentar til saken.

Aktoratet har på forhånd varslet at de kommer til å be om at Manshaus dømmes til lovens strengeste straff, 21 års fengsel. De har også varslet at de kan komme til å be om at Manshaus dømmes til forvaring, fordi de mener at det er fare for gjentakelse.

Forvaring innebærer at det åpnes for at han kan sone en enda lengre straff, dersom han blir dømt. I ytterste fall kan en forvaringsfange sitte i soning livet ut.

LES OGSÅ: Hyller sin avdøde sønn

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer