Kalte dronningen for et troll - i kveld «slo hun tilbake»

- Jeg ønsker å sende en varm takk tilbake til kongen, selv om han en gang kalte meg trollet, sa dronning Sonja. 

SPØKEFULL: Under kongeparets takketale, i forbindelse med kveldens festmiddag i Operaen, benyttet dronning Sonja anledningen til å dra opp intervjuet der kong Harald kalte henne for et troll. Heiko Junge / NTB Scanpix
SPØKEFULL: Under kongeparets takketale, i forbindelse med kveldens festmiddag i Operaen, benyttet dronning Sonja anledningen til å dra opp intervjuet der kong Harald kalte henne for et troll. Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange husker kanskje kongeparets nyttårsintervju med NRK i 2014, da kong Harald presterte å kalle dronningen, sin egen kone, for et troll.

Det var da dronningen fortalte at hun har innviet forskningsstasjonen med nettopp navnet «Troll», at kongen spøkefullt skjøt inn:

- Ja, er ikke den stasjonen oppkalt etter deg?

- Nei, det er den ikke. Den heter «Troll», svarte kona.

- Ja, nettopp, humret kongen.

KONGE PÅ HUMOR: Kong Harald erter Sonja, og mener stasjonen «Troll» er oppkalt etter henne. Video: NRK / Året med Kongefamilien Vis mer

- Kalte meg trollet

Klippet gikk som en farsott på sosiale medier, og har seinere gått sin seiersgang på Youtube - også med engelske undertekster.

Da kongeparet holdt en felles takketale for gjestene under kveldens festmiddag i Operaen, i anledning kongeparets 80-årsfeiring, benyttet dronning Sonja anledningen til å «ta igjen» for ektemannens trollete stunt.

- Jeg ønsker i aften å sende en varm takk tilbake til kongen, selv om han en gang kalte meg trollet, sa dronningen, til mye latter i salen, etter at kong Harald hadde takket kona for «muligheten og støtten til å fylle rollen som konge».

De to vekslet på å snakke under den flere minutter lange takketalen, som både handlet om kjærligheten til Norge - og til hverandre.

Egendesignet kjole

- Det som mest av alt fyller meg på denne dagen, er takknemlighet. Takknemlighet for et rikt og meningsfylt liv i et land jeg har fått følge gjennom en enorm utvikling. Fra krig og okkupasjon - til velstand. Fra jeg var flyktning som barn, til å bli en godt voksen monark, sa kongen blant annet, som også røpet at dronning Sonjas kjole var laget etter et av dronningens grafiske trykk.

- Hun ser da bra ut, skrøt kongen, før dronningen tok en liten svingom.

Det er ifølge NRK sjeldent at kongeparet holder tale sammen, men i kveld gjorde de altså et unntak.

Festlig lag: Under festmiddagen i Operaen i anledning kongeparets 80-årsfeiring sang alle gjestene gladelig bursdagssangen for kong Harald og dronning Sonja. Video: NTB Scanpix. Vis mer

Kveldens festaften i Operaen, som er regjeringens gave til kongen og dronningen, er nest siste punkt på programmet for den to dager lange bursdagsfesten for kongeparet. Kongelige medlemmer fra hele Europa er til stede, i tillegg til representanter fra det offisielle Norge og nære venner.

Fikk hjelp

Statsminister Erna Solberg, som altså er kveldens vertinne, holdt også tale i kveld. På vei inn til Operaen røpet Solberg at hun har fått god hjelp med kveldens forberedelser.

- Jeg tror det går bra med festen og må innrømme at det ikke er jeg som har strøket dukene, fortalte statsministeren til Dagbladet.

Til forrett fikk gjestene, ifølge NTB, sjøkreps fra Frøya, norsk salsa verde med grillet, hvit asparges og syltet melon. Deretter fulgte variasjon av laks, med agurk, eple og avokado, syrnet rørosrømme og speileggmajones.

Hovedretten på festmiddagen var ytrefilet av lam med syrlig sommerkål med gressløk, blomkålkrem, syltet purre og rødvinssaus.

Fargesprakende feiring: Regjeringens festmiddag for kongeparet i Operaen ble avsluttet med imponerende fyrverkeri over Oslofjorden. Video: NTB Scanpix. Vis mer

Til dessert sto det på menyen lakris- og sjokoladetrøffel, kirsebærclafoutis, aprikospannacotta og rabarbrakompott.

Etter festen i Operaen kan gjestene (de som fortsatt holder ut) få servert nattmat på Slottet, ifølge NRK. Som en siste overraskelse til kongeparet har de hoffansatte opplyst slottsplassen med stearinlys, ved kongen og dronningens ankomst.

Bursdagsfeiringen startet på slottsbalkongen i går, med påfølgende gallamiddag på slottet.

- Det var veldig hyggelig. Varmt, nært. En utvidet familiefest som også viste familiens kjærlighet til kongeparet, fortalte Erna Solberg til Dagbladet om gårsdagens feiring, der både prins Sverre Magnus og kronprins Haakons tremenning fikk uant oppmerksomhet.

SKØYER: Under kongeparets 80-årsfeiring underholdte prinsen publikum med sitt eget show. Video: NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer