Sarah Ferguson:

Kalt «Duchess of Pork»: - En skam

Tiden i det britiske kongehuset skal ha tæret stort på psyken til hertuginnen.

SKILT: Sarah Ferguson var gift med prins Andrew fra 1986 til 1996. Tiden i det britiske kongehuset var langt fra rosenrødt. Foto: Shutterstock / NTB
SKILT: Sarah Ferguson var gift med prins Andrew fra 1986 til 1996. Tiden i det britiske kongehuset var langt fra rosenrødt. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Lenge før Prins Andrews (61) Epstein-skandale, var det hans ekteskap med London-kvinnen Sarah «Fergie» Ferguson (61) som var tema i tabloidpressen.

De var gift fra 1986 og fram til skilsmissen i 1996 - og i løpet av ekteskapet fikk de døtrene prinsesse Beatrice (32) og prinsesse Eugenie (31).

Ferguson, som har tittelen hertuginne av York, skulle imidlertid raskt vise seg å bli et hodebry for det britiske kongehuset. I årene som fulgte med ekteskapet sto hun blant annet i sentrum av en utroskapsskandale, som fikk prins Andrew til å søke separasjon i 1992.

Selv om hun ikke har vært en sentral del av kongehuset på nesten 30 år, har hun siden levd et liv i rampelyset. Hun har likevel ikke snakket mye om verken skilsmissen eller dramaet som utspilte seg den gang.

Nå kan det imidlertid se ut til at hertuginnen har bestemt seg for å ta bladet fra munnen - men det er ikke skilsmissen som er tema.

FÅR STATUE: Prins Harry og Prins William avduker statue av Diana på prinsessas 60-årsdag. Vis mer

Slet psykisk

I et lengre intervju med magasinet People har hertuginnen av York nå valgt å sette ord på følelsene hun gikk og kjente på, da det sto på som verst på 80- og 90-tallet.

Ferguson ble nemlig stadig sammenliknet med avdøde prinsesse Diana, og det var ikke bare positiv omtale hun fikk. Britisk presse ga henne blant annet kallenavnene «Frumpy Fergie» og «Duchess of Pork».

LYKKELIG: Hertuginna av York har tidligere omtalt bryllupsdagen i 1986 som den lykkeligste dagen i hennes liv. Her avbildet med prins Andrew i 1995. Foto: REX / NTB
LYKKELIG: Hertuginna av York har tidligere omtalt bryllupsdagen i 1986 som den lykkeligste dagen i hennes liv. Her avbildet med prins Andrew i 1995. Foto: REX / NTB Vis mer

Overfor People avslører Ferguson at all den negative omtalen ga henne flere psykiske problemer, som angst.

- Jeg hadde store mentale problemer på grunn av traumene. Jeg har måttet jobbe mye med det, fordi jeg trodde på hvert eneste ord forsidene sa om meg. Jeg følte på en skam, sier hertuginna til magasinet.

Ferguson husker at hun en gang hadde bestemt seg for å snakke med døtrene sine om problemene. Da skal hun ha uttalt at hun har «ødelagt seg selv».

- Det er veldig mørkt. Jeg måtte jobbe mye med selvsaboteringen for å kunne forklare det, sier hun.

Motsetninger

Hertuginnen var bare 26 år da hun gifta seg med prins Andrew, sønn av selveste dronning Elizabeth (95). Hun var heldigvis ikke den eneste unge kvinnen i kongehuset.

PRINS HARRY: Prins Harry prater med Oprah i en ny serie med Apple. Vis mer

Prinsesse Diana var nemlig gift med prins Charles (72) på samme tid, og selv om pressen framstilte de to som vidt forskjellige, skal de ha hatt et tett og nært bånd.

- På 80-tallet var det Diana som så vakker ut, og så hadde man feite «Frumpy Fergie». Vi var bare der for at folk skulle tjene mye penger. På tidspunktet var det ingen av oss som innså det.

GODE VENNER: Sarah Ferguson og prinsesse Diana avbildet sammen i 1986. Foto: Mike Forster / Daily Mail / REX / NTB
GODE VENNER: Sarah Ferguson og prinsesse Diana avbildet sammen i 1986. Foto: Mike Forster / Daily Mail / REX / NTB Vis mer

61-åringen mener hun og Diana ble satt opp mot hverandre som synder og helgen, når realiteten skal ha vært en helt annen.

- Både Diana og jeg hadde våre psykiske problemer. Vi pleide å snakke, og hun sa: «Fergie, husk én ting. Når du er på toppen, så er det så enkelt å falle ned. Når du er på bunnen klatrer du bare opp».

LES OGSÅ: - En «fuck you» til kongefamilien

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer