Kai Zahl er dement

Kai Zahl (83) er bevisst på at han glemmer mye. I dagens utgave av Se og Hør forteller han selv hvordan det er å være dement. Men grunnleggeren av Dissimilis vil aldri bli glemt...

SEOGHØR.NO: Gjennom et langt liv har Kai Zahl (83) fra Bærum alltid stått klar med en hjelpende hånd. Nå er det Dissimilis-grunnleggeren selv som trenger hjelp.

– Jeg er såpass intelligent at jeg skjønner at det går mot slutten. Men på den annen side har jeg har levd et langt liv, så jeg kan ikke klage. Det er jo ikke alle som blir 83 år gamle, sier Kai Zahl til Se og Hør.

Han fikk diagnosen kognitiv svikt for et par år siden, og flyttet nylig inn på Kolsåshjemmet Bo og Behandlingssenter.

– Det var vi nærmeste som først merket at noe var galt, sier datteren Hege Zahl (57) til Se og Hør.

VIL FORTELLE: Kai Zahl (83) grunnla Dissimilis da han utviklet farge-systemet for å lære sønnen Børge (53) og vennene hans å spille. Han ønsket selv at datteren Hege (57) skulle kontakte Se og Hør slik at han kunne fortelle hvordan det er å være dement. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
VIL FORTELLE: Kai Zahl (83) grunnla Dissimilis da han utviklet farge-systemet for å lære sønnen Børge (53) og vennene hans å spille. Han ønsket selv at datteren Hege (57) skulle kontakte Se og Hør slik at han kunne fortelle hvordan det er å være dement. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

Hun er styreleder i Dissimilis, og verge for lillebroren Børge (52). 

– Far oppførte seg vanskelig, han rotet med medisiner, og ramlet etter hvert så ofte at han kone Waclawa var bekymret for hvordan han hadde det hjemme når hun var på jobb.

Åpen og ærlig 

LES MER: I nyeste nummer av Se og Hør kan du lese mer om Kai Zahl. Foto: Se og Hør
LES MER: I nyeste nummer av Se og Hør kan du lese mer om Kai Zahl. Foto: Se og Hør Vis mer

Siden starten på Dissimilis har Kai Zahl delt både oppturer og nedturer med Se og Hørs lesere. Han ser ingen grunn til å slutte med det nå.

For selv om detaljene fort blir glemt, har Dissimilis-generalen en grunnleggende tro på at åpenheten er med på å hjelpe andre.

Han har selv gitt Hege beskjed om at han vil intervjues om hvordan det er å leve med demens.

– Jeg ble veldig redd da jeg skjønte at jeg begynte å glemme ting. Jeg hadde jo så mange planer, men også de forsvant. Noen ganger føler jeg at jeg forstår hvordan jeg har det, men så er det som om tanken stopper opp, sier 83-åringen.

Hederspris

22. april arrangerer Dissimilis en festforestilling i Bærum Kulturhus, hvor funksjonshemmede utøvere fra hele landet skal bidra.

Hege håper også at noen artistene som har betydd mye for Kai gjennom et langt liv vil melde seg til innsats. 

Denne kvelden vil Kai Zahls hederspris vil bli delt ut for første gang, til noen som arbeider i Kais ånd innen kulturelt entreprenørskap.

– Det føles veldig stort og ærefullt. Jeg er veldig glad for det, sier Kai Zahl. 

JULEKONSERTEN: Dissimilis har gjennom årene vokst til en internasjonal bevegelse. Fjorårets julekonsert i Lommedalen Kirke i Bærum het "Den magiske nisseluen". Foto: Tore Skaar/Se og Hør
JULEKONSERTEN: Dissimilis har gjennom årene vokst til en internasjonal bevegelse. Fjorårets julekonsert i Lommedalen Kirke i Bærum het "Den magiske nisseluen". Foto: Tore Skaar/Se og Hør Vis mer

Han håper at formen er så god at han selv er i stand til å dele ut prisen.

I dagens utgave av Se og Hør kan du lese et stort intervju med Kai Zahl.

LES OGSÅ: Anders våknet opp blind