DØD: Leder av Nobelkomiteen, Karin Cecilie «Kaci» Kullmann Five, er død, 65 år gammel. Her ved utdelingen av Nobels fredspris for 2016. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
DØD: Leder av Nobelkomiteen, Karin Cecilie «Kaci» Kullmann Five, er død, 65 år gammel. Her ved utdelingen av Nobels fredspris for 2016. Foto: Sveinung U. Ystad, DagbladetVis mer

Kaci Kullmann Five er død

Lederen av Nobelkomiteen, er død, 65 år gammel.

Leder av Nobelkomiteen, Karin Cecilie «Kaci» Kullmann Five, er død, 65 år gammel.

Det melder NRK.

- Det er med stor sorg Den Norske Nobelkomité har mottatt meldingen om at Kaci Kullmann Five er gått bort, uttaler komiteen i en pressemelding.

- Det er usigelig trist at hun nå har måttet gi tapt for den sykdommen som rammet henne igjen i fjor høst, og som gjorde at hun måtte melde avbud til fjorårets fredsprisarrangementer. Kaci Kullmann Five innehadde en rekke verv innenfor det norske og svenske nobelsystemet. Hun gjorde en formidabel innsats og vil bli dypt savnet. Som leder var hun engasjert, inkluderende og løsningsorientert, skriver komiteen videre.

Åpenhjertig om kreft

Kullmann Five har tidligere hatt brystkreft, og gjennomgått strålebehandling. I et intervju med Budstikka fra i 2015 fortalte hun åpenhjertig om kreften, og hårtapet som medfulgte og behandlingen.

- Det er selvsagt en tøff beskjed å få, men jeg vil ikke si jeg ble redd. Jeg bestemte meg for å klare dette, og visste at norsk helsevesen har gode resultater med brystkreft, fortalte hun da.

I desember 2014 var hun ferdig med behandlingen, og feiret med champagne.

Five var Høyres første kvinnelige partileder og tidligere statsråd.

Høyres første kvinnelige partileder

Kaci Kullmann Five ble født 13. april 1951 i Oslo. Hun startet sin politiske karrière som medlem av Bærum Unge Høyre i 1970. Sju år seinere, i 1977, ble hun som første kvinne valgt til Unge Høyres leder. Vervet beholdt hun fram til 1979.

Fra 1981 til 1997 var hun innvalgt som stortingsrepresentant fra Akershus. I Jan P. Syses regjering var hun handels- og skipsfartsminister fra 1989 til 1990.

Kaci Kullmann Five var Høyres første kvinnelige partileder fra 1991 til 1994, etter at hun blant annet hadde kjempet hardt for å få Norge inn i EU på et tidspunkt der striden mellom ja og nei sto på som verst.

Hun var handels- og skipsfartsminister i regjeringen fra 1989 til 1990.