TABBE: Nylig fikk superstjernen Julia Roberts erfare hvordan noe så ufarlig som en skrivefeil kan totalforandre et budskap. Foto: NTB Scanpix
TABBE: Nylig fikk superstjernen Julia Roberts erfare hvordan noe så ufarlig som en skrivefeil kan totalforandre et budskap. Foto: NTB ScanpixVis mer

Julia Roberts-tabben går verden rundt

Avisen legger seg flat etter pinlig skrivefeil.

I pressen går det fort for seg, og i kampens hete kan dette i noen tilfeller føre til både fakta- og skrivefeil. Både Dagbladet og VG har opp gjennom årene klart å trykke flere ufullstendige setninger, feilstavede ord og liknende, noe leserne ofte er raske med å påpeke.

Selv i noen av verdens største aviser, der man kanskje skulle tenke at det er ansatt mennesker ene og alene for å luke bort rusk, hender det at det forekommer enkelte feil.

Visse bommerter er bare morsomme, mens andre kan gjøre at en setning får en helt annen mening enn det som opprinnelig var tiltenkt.

Det fikk nylig superstjernen Julia Roberts (51) erfare. Hun stilte opp i et intervju med avisen The Post-Journal, som er tilknyttet Jamestown i New York, for å fortelle om hvordan livet er nå om dagen.

Annen betydning

Avisen bestemte seg for å lande på tittelen: «Julia Roberts Finds Life And Her Roles Get Better With Age» - som på norsk kan oversettes til at hun med årene mener både livet og rollene hennes blir bedre. Problemet var bare at den ovennevnte tittelen aldri kom på trykk, i hvert fall ikke slik den originalt skulle stå skrevet.

Tittelen som derimot ble trykket, var denne:

«Julia Roberts Finds Life And Her Holes Get Better With Age».

Skrivefeilen, som mange tolker i en seksuell kontekst, har gått viralt på nettet. TMZ var blant de første til å omtale bommerten. Nettstedet skriver at intervjuet handlet om stjernens nye rolle i serien «Homecoming», og raskt snappet andre medier opp feilen. Den nådde blant andre Storbritannia og BBC.

Roberts har selv ikke kommentert den pinlige skrivefeilen, men avisen har heldigvis gjort opp for seg. I en notis i en av utgavene som kom etter at intervjuet var på trykk, har de sagt tydelig fra om at det ikke var meningen av tittelen skulle se slik ut.

«En tittel på side D4 i lørdagens utgave skulle ha hatt tittelen: «Julia Roberts Finds Life And Her Roles Get Better With Age»», skrev avisen.

Flere eksempler

Flere ganger i historien har skrivefeil sneket seg inn både her og der, og de ansvarlige har i ettertid måttet legge seg paddeflate.

I 2016 ble den norske artisten Sondre Justad booket til Øyafestivalen, og da festivalplakaten kom ut, var det med påskriften «Sindre Justad».

- Det har jeg ikke sett før. Kanskje jeg burde bytte navn. Da blir det enklere å skille mellom meg og Sondre Lerche, skrev han til Dagbladet da.

Noen ganger kan det være alvorlig, som skrivefeilen som kostet 250 briter jobben. Andre ganger kan det være pinlig, som da en britisk storavis stavet dysleksi feil på forsiden.

En skrivefeil kan også ha kostet Hillary Clinton (71) valgseier i 2016.

I et intervju med New York Times fortalte Charles Delavan, som var teknologimedarbeider for Clintons kampanje, hvordan han skrev «legitimate» (norsk: «legitim») i en e-post til Clintons kampanjesjef John Podesto når han egentlig mente å skrive «illegitimate» (norsk:«illegitim»).

Denne skrivefeilen skal ha fått Podesto til å åpne vedlegget som sørget for at hackere fikk tilgang til tusenvis av e-poster fra Clintons kampanje.

LES OGSÅ: Slik svarer han på kjæresteryktene

- Nå har hun fått seg kjæreste

- Nå har hun fått seg kjæreste

- Jeg trenger en selvsikker kvinne

- Jeg trenger en selvsikker kvinne

- Brudd for Kendall Jenner

- Brudd for Kendall Jenner

Gjør som Meghan og Harry på bryllupsdagen

Gjør som Meghan og Harry på bryllupsdagen

Taus om Märthas nye kjæreste

Taus om Märthas nye kjæreste

Gjorde helomvending i siste liten: - Utrolig vanskelig

Gjorde helomvending i siste liten: - Utrolig vanskelig

Singel igjen etter sjokkavsløringer

Singel igjen etter sjokkavsløringer

Trodde han skulle dø etter motorsykkelulykken

Trodde han skulle dø etter motorsykkelulykken

Får ikke komme i Giskes bryllup

Får ikke komme i Giskes bryllup

Danseren stjal showet. Nå deler hun sin historie

Danseren stjal showet. Nå deler hun sin historie

Alenevinner vant over 14,8 millioner!

Alenevinner vant over 14,8 millioner!

Annonsørinnholdfra NORSK TIPPING
Bli abonnent på Se og Hør
spar 50%
Kun 249,- for 10 utgaverKJØP NÅ

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder

Ellos rabattkoderLensway rabattkoderApollo rabattkoderRoom21 rabattkoderSportamore rabattkoder