Durek Verrett og prinsesse Märtha Louise:

Julebrev til Sjaman Durek

- Selv om du er amerikansk og jeg norsk, er vi rett og slett i samme båt om dagen, skriver Se og Hørs ansvarlige redaktør Ulf André Andersen.

ÅPENT BREV: Se og Hørs redaktør Ulf André Andersen skriver i denne kommentaren åpent til sjaman Durek Verrett. De to går for tiden gjennom samme sykdomsløp. Foto: MEGA
ÅPENT BREV: Se og Hørs redaktør Ulf André Andersen skriver i denne kommentaren åpent til sjaman Durek Verrett. De to går for tiden gjennom samme sykdomsløp. Foto: MEGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne kommentaren av Se og Hørs redaktør, Ulf André Andersen, er knyttet til avsløringen på trykk fredag 17. desember 2021. Saken om Durek Verretts sykdom og prinsesse Märtha Louises rørende omsorg kan du lese her:

Avslører: Durek er alvorlig syk

KOMMENTAR: Kjære sjaman Durek - jeg har lyst til å fortelle deg en liten historie. Da jeg var liten gutt, var en av juleritualene i vår familie å feire deler av julaften på sykehuset. Faren min var lege, og vi gikk rundt og hilste på pasienter og så gikk vi rundt juletreet med sykehusnissen.

VENTER PÅ NYRE: Se og Hørs Ulf André Andersen er i dialyse, og venter på nyretransplantasjon ved Rikshospitalet. Foto: Morten Eik
VENTER PÅ NYRE: Se og Hørs Ulf André Andersen er i dialyse, og venter på nyretransplantasjon ved Rikshospitalet. Foto: Morten Eik Vis mer

En av de pasientene som gjorde mest inntrykk på en liten gutt, var en mann som lå i et telt på gangen. Han hadde nyresvikt og fikk renset blodet. Jeg husker godt at jeg tenkte at jeg håper jeg aldri kommer til å oppleve det. For det var litt skummelt med alle blodposene.

Og nå sitter jeg her med maskinen min og gjør akkurat det samme, men heldigvis uten telt - og sannsynligvis mye enklere.

Felles utfordringer

Først og fremst vil jeg ønske deg og dine en riktig god jul. Dette blir noen spesielle høytidsdager for oss begge. Jeg tenker først og fremst på at vi har felles utfordringer, siden vi begge er avhengig av å være tilkoblet en dialysemaskin for rett og slett å kunne overleve. Her er det ingen forskjell om man er sjaman eller ansvarlig redaktør. Vi er begge avhengig av en maskin på grunn av nyresvikt.

Julebrev til Sjaman Durek

Heldigvis har teknologien kommet så langt at vi kan leve ganske normalt med våre alvorlige sykdommer, og at det er mulig å feire julen med våre kjære rundt oss.

I boken din skrev du at du hadde store smerter på grunn av dialysebehandlingen. Det høres ikke bra ut. Det opplever heldigvis ikke jeg. Vi får håpe at du denne gangen får hjelp til å lindre det.

PLANLEGGER FRIERI: I et intervju med Vanity Fair avslører Durek Verrett at han har planlagt å fri til sin kjæreste, prinsesse Märtha Louise. Vår kongehusekspert svarer på om det i framtiden er mulig at Durek blir prins av Norge. Vis mer

Egen dialysemaskin

Det siste året har vært tøft for mitt vedkommende. Jeg har halve året vært sykemeldt for å gå ned i vekt og lære meg å stikke meg selv i blodårene for å få til dialysen. Nå har jeg har fått min egen maskin hjemme, så jeg kan tilpasse behandlingen.

Det hadde vært hyggelig å ha tatt en behandling sammen, da vi sikkert har mye å snakke om.

Julebrev til Sjaman Durek

Min tidligere dialysekamerat, advokat Tor Kjærvik, ble dessverre skutt og drept av sin egen sønn rett etter behandlingen i sommer. Det var en sjokkerende og usedvanlig trist opplevelse.

En person som kjempet for å overleve sin nyresykdom, ble brutalt drept i sitt eget hjem mens samboeren var vitne. Noen minutter tidligere hadde han sagt at han gledet seg til å komme hjem til kjæresten. Og kort tid etter var han borte. Uvirkelig.

Lett å utnytte

Mens blodet suser gjennom slagene, så lurer jeg på hvordan du har det i USA. Du har tidligere sagt at du ikke følte deg velkommen i Norge, siden folk ikke likte meningene dine. Det er ikke bra.

Men jeg personlig er også negativ til at du hevder at du kan snu atomer, at folk kan tenke seg friske fra alvorlig sykdom og at du kan helbrede kreftsyke barn. Syke mennesker er som regel i en sårbar situasjon, og kan bli utnyttet hvis vanlig medisinsk behandling virker håpløs.

HJEMMEDIALYSE: Dialyse er livreddende behandling når nyrene svikter. - Jeg har lært å stikke meg selv i blodårene for å få til dialysen. Nå har jeg har fått min egen maskin hjemme, sier Ulf André Andersen. Foto: Morten Eik
HJEMMEDIALYSE: Dialyse er livreddende behandling når nyrene svikter. - Jeg har lært å stikke meg selv i blodårene for å få til dialysen. Nå har jeg har fått min egen maskin hjemme, sier Ulf André Andersen. Foto: Morten Eik Vis mer

Du kan jo bare tenke deg hvordan du hadde følt det hvis noen kom og sa at nå skal jeg fikse sykdommen din.

Det er lett å la seg rive med og få falske forhåpninger. Men det jeg ikke skjønner med deg, er hvorfor du ikke klarer å helbrede deg selv? Hvis du har alle disse fantastiske evnene?

Det kan vi snakke mer om når vi møtes.

I samme båt

Jeg ble lei meg da jeg hørte at du har fått nyresvikt nok en gang. Min sykdom kom etter en tur i Himalaya for tre år siden, da jeg slet med en senebetennelse i håndleddene, og tok Voltaren og Ibux. Det var en dårlig kombinasjon som slo ut nyrene. Jeg ble lagt inn på sykehuset med magesår og nyresvikt. I tillegg var jeg overvektig, noe som ikke gjorde saken bedre.

De som har vært til fantastisk hjelp, er juleenglene i hvite frakker. Leger og sykepleiere som har hjulpet meg dag og natt. Det setter man ufattelig pris på når livet ikke går på skinner.

I Norge blir rundt 250 personer transplantert hvert år. De fleste mennesker har to nyrer, men de som blir transplantert må klare seg med en. Men dette vet jo du alt om, siden du har vært gjennom dette tidligere. Å være dialysepasient betyr at man får noe vesentlig til felles med mennesker man aldri før har hatt noe felles med.

Tenåringer, eldre, noen med hijab, andre i treningsklær, enkelte med krykke. Du er amerikansk og jeg er norsk. Vi er rett og slett i samme båt.

Skriv tilbake

Kjære Durek - jeg har skrevet til deg et par ganger nå. Skriv tilbake en dag, da. Nå må vi bare satse på at vi kommer oss gjennom dette. Og at vi blir transplantert i løpet av året. Vi er i hvert fall heldige som kan feire julen med våre kjære.

Med dette ønsker jeg dere alle en fredelig og god jul. En jul som blir god, selv om man er syk.

Og jeg vil sende en spesiell julehilsen til alle andre som er nyresyke som sjamanen og meg, med håp om at dere også snart får en transplantasjon.

Julebrev til Sjaman Durek

LES OGSÅ: De kongelige skandalene: - Sjokk på kongeskipet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer