«Jul i Svingen»:

«Jul i Svingen»-stjernene er ikke til å kjenne igjen

Slik ser skuespillerne ut 12 år etter innspillingen.

UGJENKJENNLIGE: Det er 12 år siden «Jul i Svingen»-innspillingen. Slik ser skuespillerne ut i dag. Foto: Privat
UGJENKJENNLIGE: Det er 12 år siden «Jul i Svingen»-innspillingen. Slik ser skuespillerne ut i dag. Foto: Privat Vis mer
Publisert

(Se og Hør): Julekalenderen «Jul i Svingen» på NRK ble sendt for første gang i 2006. Siden den gang har vennegjengen Linus, Nure, Åsa, Akaya og Atif sjarmert norske julehjerter over hele landet, og i år sendes den på TV for fjerde gang.

Julekalenderen bygger på de samme karakterene som er med i NRK-serien «Linus i Svingen», som hadde premiere i 2004.

«Jul i Svingen» har i ettertid blitt solgt til flere land, blant annet Nederland, Danmark og Færøyene. Musikken i serien er skrevet av artist Odd Nordstoga og John Vinge, og vant Spellemannprisen for årets barneplate i 2006.

JUL I SVINGEN: Fra høyre Akaya, Åsa, Linus, Nure, Atif og Børre. Foto: NRK
JUL I SVINGEN: Fra høyre Akaya, Åsa, Linus, Nure, Atif og Børre. Foto: NRK Vis mer

Men selv om tiden nærmest står stille både i julekalenderen og TV-serien, som stadig blir sendt på NRK, lever skuespillerne naturlig nok helt andre liv i virkeligheten i 2017.

Slik ser «Jul i svingen»-stjernene ut i dag:

Linus

Linus er hovedpersonen i serien «Linus i Svingen», og er også en av hovedrollene i julekalenderen «Jul i Svingen». Han er på sett og hvis lederen i den lille vennegjengen som sammen legger ut på nye eventyr og lek hver eneste dag.

Linus bor sammen med pappa Marvin, mamma Agnetha og lillesøster Klara. Linus er en snill, omtenksom og god gutt, som ble spilt av Jakob Borgen (22).

Saken fortsetter under.

LINUS: Jakob Borgen som spiller Linus i «Jul i Svingen» tror alle kan lære noe av Linus sin godhet. Foto: NRK / Privat
LINUS: Jakob Borgen som spiller Linus i «Jul i Svingen» tror alle kan lære noe av Linus sin godhet. Foto: NRK / Privat Vis mer

Da «Jul i Svingen» ble spilt inn var Jakob kun 10 år gammel. I dag er han 22 år og bor for tiden i Bergen hvor han studerer filosofi. Han har lagt skuespillerkarrieren på hylla, men har vært aktiv i flere revyoppsetninger på videregående, blant annet da han gikk på Hartvig Nissen videregående skole.

- Jeg håper jeg var ganske lik Linus da jeg var yngre, og at jeg fortsatt er det. Linus er et ideal for godhet og hjertevarme. En god venn, forteller Jakob til Se og Hør.

Saken fortsetter under.

- Jeg synes generelt at alle burde prøve å være like inkluderende og empatiske som det Linus er. Å være som han hadde nok løst en rekke problemer - som for eksempel integrering, legger han til.

I julekalenderen «Jul i Svingen» flytter det nemlig en ny gutt til Svingen. Atif heter han, og Linus er den som sørger for at han blir tatt godt imot.

Atif

Det er Hassan Ali Iqbal (22) som spiller rollen som Atif, en pakistansk gutt som akkurat har flyttet til Svingen. Han bor sammen med mamma Saima og pappa Omar og to eldre brødre. Siden Atifs familie er fra Pakistan feirer de ikke jul som vi gjør i Norge, og det kan tidvis by på utfordringer for både ham og familien.

Da «Jul i Svingen» ble spilt inn var Hassan bare 10 år gammel. Kort tid etter innspillingen var ferdig fikk han flere TV-tilbud, men takket pent nei.

- Jeg skulle begynne på ungdomsskolen, og der var det mer karakterpress, så jeg måtte takke nei, sier han til Se og Hør i dag.

Saken fortsetter under.

12 ÅR SIDEN: Hassan har forandret seg mye etter at han spilte Atif i «Jul i Svingen». Foto: NRK / Privat
12 ÅR SIDEN: Hassan har forandret seg mye etter at han spilte Atif i «Jul i Svingen». Foto: NRK / Privat Vis mer

Etter videregående skole bestemte Hassan seg for å ta noen år fri. Neste år begynner han imidlertid å studere rettsvitenskap. I dag jobber han på Maxbo på Alnabru i Oslo, og bruker pengene sine på å reise og utforske verden. I sommer var han blant annet på «road trip» i USA, og til påsken reiser han til San Francisco og Las Vegas.

- Jeg vil utforske verden før jeg begynner å studere, forteller han.

Hassan forteller at han synes det er rart å se seg selv på TV som barn, spesielt fordi han har forandret seg så mye. Det er nesten ingen som kjenner han igjen i dag, men det hindrer ham ikke i å utnytte rollen han har spilt.

Saken fortsetter under.

So it begins #route66

Et innlegg delt av Hassan Iqbal (@hassanaliiqbal)

Hassan røper nemlig at han er veldig forelsket i en jente som han forsøker å få med seg på en tur i fremtiden.

- Jeg forsøker å bruke Atif-kortet for alt det er verdt, sier han til Se og Hør og ler.

Nure

Nure er en av Linus sine bestevenner. Han bor sammen med sin overbeskyttende mor Grete, som alltid er redd for at noe vondt og farlig skal skje med sønnen. Nure er en snill, men engstelig gutt. Han går alltid med hjelm, i tilfelle noe skulle skje.

Rollen som Nure ble spilt av skuespiller Sebastian Warholm (22). Og ifølge Sebastian er ikke Nure så veldig ulik ham selv.

Saken fortsetter under.

LIK ROLLEN: Selv om Sebastian Warholm har forandret utseende siden innspillingen av «Jul i Svingen» vil han påstå at rollen fremdeles er lik ham selv. Foto: NRK / Privat
LIK ROLLEN: Selv om Sebastian Warholm har forandret utseende siden innspillingen av «Jul i Svingen» vil han påstå at rollen fremdeles er lik ham selv. Foto: NRK / Privat Vis mer

- Jeg både var og er helt lik Nure, forteller Sebastian til Se og Hør, og legger til at han også er konstant bekymret og nervøs.

Sebastian var også rundt 10 år da julekalenderen ble spilt inn, og 11 år da den ble vist for første gang på TV. I dag er han 22 år gammel og bor i en leilighet på Grønland med tre fugler og to gode venner.

Etter «Svingen»-karrieren har Sebastian vært med i en rekke andre tv- og filmprosjekter. Blant annet i NRK-serien «Himmelblå», filmen «Full pakke» og han er stemmen til Russell i Pixar-animasjonsfilmen «Se opp!».

Saken fortsetter under.

Mosp

Et innlegg delt av Sebastian Warholm (@sebastianlwarholm)

Nå går Sebastian på Teaterhøgskolen i Oslo og trives godt med det. Der går han sammen med sin tidligere «Svingen»-kollega Ina Svenningdal, som spiller Åsa i julekalenderen.

- Vi mimrer tilbake støtt og stadig, forteller Sebastian.

Åsa

Rollefiguren Åsa er datter av «Biggen» som eier bensinstasjonen «Biggen brus og bensin» i Svingen. Åsa er en tøff og modig jente som ikke er redd for noen ting.

Åsa er spilt av Ina Svenningdal (21), som fansen har fått et gledelig gjensyn med i seriesuksessen «Skam», hvor hun spiller «jente-Chris».

Saken fortsetter under.

ÅSA: Ina Svenningdal var bare ni år da hun spilte rollen som Åsa i «Jul i Svingen». Foto: NRK
ÅSA: Ina Svenningdal var bare ni år da hun spilte rollen som Åsa i «Jul i Svingen». Foto: NRK Vis mer

Ina er oppvokst på Grorud og gikk på Apalløkka ungdomsskole, og Hartvig Nissen videregående skole. Ina har alltid visst at hun ville bli skuespiller, og allerede som fireåring fikk hun sin første rolle, i stykket «Putti Plutti Pott» på scenen i Oslo Spektrum.

- Jeg har alltid hatt en drøm om å klare å bli skuespiller. Mamma fant en annonse for Putti Plutti Plott, så var det gjort, har hun tidligere sagt i et intervju med Aftenposten.

Saken fortsetter under.

🔥Draw me like one of your french girls🔥 #parisfashionweek #onfleekforthesituation #formidable

Et innlegg delt av Ina Svenningdal (@inasven)

Til tross for en enorm interesse for «Skam» både i Norge og i utlandet, prøver 20-åringen å leve et noenlunde normalt liv.

- Livet har ikke forandret seg i noen stor grad, og jeg har det veldig fint generelt, har skuespilleren fortalt i et tidligere intervju med Se og Hør.

«SKAM»-FEBER: Kjendisene på 2016-utgaven av Se og Hørs Kjendisgalla deler sin begeistring for NRK-suksessen «Skam». Vis mer Vis mer Vis mer

Akaya

Det er Yvonne Johnsrud som spiller rollen som Akaya. Akaya er den moralske i vennegjengen, som stadig hjelper gruppen ut av kinkige situasjoner med et visdomsord eller to.

Hun er opptatt av rettferdighet, naturen og at alle skal være snille mot hverandre.

Saken fortsetter under.

AKAYA: Det er Yvonne Johnsrud som spilte Akaya i «Jul i Svingen». Foto: NRK
AKAYA: Det er Yvonne Johnsrud som spilte Akaya i «Jul i Svingen». Foto: NRK Vis mer

Yvonne gikk sammen med Sebastian og Ina på Hartvig Nissen videregående skole. I et intervju med NRK i 2013 kunne hun avsløre at hun sjelden blir gjenkjent på gaten.

Men skal man tro Instagram, er Yvonne nærmest ugjenkjennelig etter innspillingen av «Jul i Svingen».

Saken fortsetter under.

Lenge siden jeg har lagt ut en duckface-selfie! Nå var’re på tide si #duckface

Et innlegg delt av ✖️ YVONNE JOHNSRUD ✖️ (@yjohnsrud)

I intervjuet med NRK kunne Yvonne også fortelle at hun sjelden ser på julekalenderen på TV.

- Jeg har ikke sett på så mye på serien, men når jeg gjør det dukker det opp mange minner fra innspillingen, sa hun den gang.

Børre

Børre er bølla i Svingen. Han bor sammen med mamma Lucy som jobber mye og er fryktelig travel. Selv om Børre kan være en bølle, har han innerst inne bare lyst til å være venner med Linus og de andre.

Det er Adrian Falch Karlsen (23) som spilte Børre, da var han bare 11 år gammel.

Saken fortsetter under.

BØRRE: Adrian Falch Karlsen som spilte Bølle i «Jul i Svingen» har forandret seg mye på 12 år. Foto: NRK / Privat
BØRRE: Adrian Falch Karlsen som spilte Bølle i «Jul i Svingen» har forandret seg mye på 12 år. Foto: NRK / Privat Vis mer

- Jeg delte enkelte egenskaper med karakteren min da jeg var liten. Jeg var en liten luring som kunne finne på enkelte sprell, men sprellene mine var ikke akkurat like dramatiske, forteller Adrian til Se og Hør.

Etter innspillingen av «Jul i Svingen» og «Linus i Svingen» har 23-åringen mistet kontakten med de andre skuespillerne.

Saken fortsetter under bildet.

VIL STUDERE: Adrian Falch Karlsen har planer om å begynne å studere til høsten neste år. Foto: Privat
VIL STUDERE: Adrian Falch Karlsen har planer om å begynne å studere til høsten neste år. Foto: Privat Vis mer

- Jeg har dessverre ikke noe kontakt med de andre barna fra «Svingen», utover de sammenkomster som arrangeres i sammenheng med at serien skal vises på TV igjen, sier han.

Etter videregående valgte Adrian å hoppe rett inn i arbeidslivet, men nå vurderer han å gå tilbake til skolebenken. Adrian bor på Ullern i Oslo.

Morten

Morten er lillebroren til Victoria, og har fått kallenavnet «Morten-mygg» fordi han er så liten og innpåsliten. Morten og Klara finner derimot fort tonen og blir på rekordtid bestevenner.

Det er Henrik Jacob Schatve som spilte Morten, da var han bare fem år. Ifølge ham selv var han veldig lik rollen sin som liten.

Saken fortsetter under bildet:

MORTEN: Da Henrik Jacob Schatve spilte Morten var han fem år. I dag er han 18 år og gleder seg til å feire russetiden. Foto: NRK / Privat
MORTEN: Da Henrik Jacob Schatve spilte Morten var han fem år. I dag er han 18 år og gleder seg til å feire russetiden. Foto: NRK / Privat Vis mer

- Jeg var energisk, aktiv, sosial, likte å løpe mye rundt og finne på nye ting hele tiden. Jeg er vel fortsatt sånn egentlig, forteller han til Se og Hør.

I dag er Jacob 18 år og går sitt siste år på Stabekk videregående skole. I mai er han russ, og mye av tiden bruker han på russebussen «Beat Street», som han gleder seg veldig til blir klar.

Saken fortsetter under.

RUSS: Henrik Jakob Schatve er i full gang med å planlegge russetiden sammen med russebussen «Beat Street». Foto: Privat
RUSS: Henrik Jakob Schatve er i full gang med å planlegge russetiden sammen med russebussen «Beat Street». Foto: Privat Vis mer

Ellers går tiden hans til venner og musikk.

- Jeg driver ganske aktivt med musikk, noe jeg gjerne vil fortsette med. Jeg håper på å kanskje kunne leve av det en dag, forteller han.

Rollefiguren Victoria, storesøsteren til Morten, er spilt av Erika Brigitta Krohn. Se og Hør har ikke lykkes med å komme i kontakt med henne til denne saken.

Rollefiguren Klara, eller «Klara-klegg» som hun også blir kalt, er Linus sin lillesøster. Hun vil så gjerne være med på alt det de store barna finner på, men får ofte ikke lov. Klara er spilt av Mia Daniels. Se og Hør har ikke lykkes med å komme i kontakt med Mia.

LES OGSÅ: Slik gikk det med «Alene hjemme»-stjernene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer