Kevin Vågenes:

«Jul i blodfjell»-stjernen vurderer surrogati

- Jeg har en ganske sterk formening om hvordan jeg har lyst til å være som pappa.

SUKSESS: Kevin Vågenes har i det siste gjort stor suksess med «Jul i Blodfjell» og «Parterapi». - Begge de prosjektene har slått an bredt. Det er godt for berømmelsen, fleiper han. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SUKSESS: Kevin Vågenes har i det siste gjort stor suksess med «Jul i Blodfjell» og «Parterapi». - Begge de prosjektene har slått an bredt. Det er godt for berømmelsen, fleiper han. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

(Se og Hør): Ett juleminne har spesielt brent seg fast hos komiker og skuespiller Kevin Vågenes (31). Han var sju år, og iveren var stor da den fremmede julenissen banket på døren.

Syvåringen pakker ivrig opp presangen. Han blir umiddelbart entusiastisk for barbien som han har ønsket seg - helt til mannen med løsskjegg utbryter:

«Oi, det må jo være feil presang!».

- Den enorme lykkefølelsen var borte på sekunder. Jeg husker at jeg skjønte at «åja, det er ikke greit med barbie fordi jeg er gutt», og at stemningen i rommet forandret seg helt.

- Jeg husker ennå den følelsen; av å føle meg avkledd og ydmyket - av nissen!

Seerfavoritt

Denne julen har han selv spilt en vesentlig del i mange norske hjem. Gjennom adventskalenderen «Jul i Blodfjell» på TVNorge nærmer han seg allemannseie.

HAR IKKE JULEPYNT: - Jeg har ingen veldig julete desember. Den finnes ikke for meg. Det er først idet jeg går inn døra hjemme 22. desember, og jeg lukter pinnekjøtt, at julefølelsen kommer. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HAR IKKE JULEPYNT: - Jeg har ingen veldig julete desember. Den finnes ikke for meg. Det er først idet jeg går inn døra hjemme 22. desember, og jeg lukter pinnekjøtt, at julefølelsen kommer. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Kevin, som også har vært å se i NRK-serien «Parterapi», har merket at interessen rundt hans person har vokst.

- Det har vært en gøy høst med både «Jul i Blodfjell» og «Parterapi», og begge de prosjektene har slått an bredt. Det er godt for «berømmelsen», sier han åpenbart ironisk.

TVNorge-serien er stjernespekket, med profilerte navn som Jon Øigarden, Fridtjov Såheim, Ine Jansen, Trond Fausa Aurvåg og Atle Antonsen. Som den eneste i «Jul i Blodfjell», veksler Kevin mellom flere karakterer:

Onkel Rune, en tørrvittig bergenser som alltid byr på ordspill-extravaganza. Putti, som lever og ånder for at alle skal kose seg - selv når tvillingdøtrene hennes nettopp har blitt drept. Og den tilsynelatende yndige og syngeglade sørlendingen Siri, som også viser en sjalu og manipulativ bakside.

Holdt legningen hemmelig

Det var også humorjobben som hjalp Kevin Vågenes da han sleit med depresjon og spiseforstyrrelser i årene 2012 -2015. Han klekket ut hundrevis av sketsjer i TV 2-serien «Kollektivet», og det ga ham fokus.

- Hvordan er det å leve av humor samtidig som det foregår en indre kamp?

- Det var egentlig ganske fint. Det var god medisin for meg å gå på jobben, og ta på seg en parykk og sminke og gå inn i en annen rolle. Det var bedre for meg, det, enn at jeg skulle gå på en vanlig kontorjobb.

SER LYST PÅ DET: Selv om Kevin Vågenes har kvittet seg med mye indre uro, må han fremdels forholde seg til vintermørket. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SER LYST PÅ DET: Selv om Kevin Vågenes har kvittet seg med mye indre uro, må han fremdels forholde seg til vintermørket. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror jobben hjalp meg veldig til å komme ut av det. Selv om det var mye kaos i hodet og sånn, var det utrolig digg å ikke miste det ankeret.

Kevin beskriver depresjonen som en «reaksjon på mange år med lokk på gryta». Han sto fram som homofil i en alder av 23 - etter ti år i skapet.

- Jeg tror det var mange år med et veldig lukket følelsesliv, der jeg bare hadde levd for én ting, og det var jobb. Og idet jeg kom ut av skapet, skulle alt være så himla bra, og det er rart, for det var da jeg fikk min smell.

Kevin Vågenes vifter seg med et annonsebilag. Han har kastet opp i to dager, og selve kaldsvettingen henger fortsatt igjen.

IKKE FOR BARN: Her er en smakebit på TVNorges nye julekalender «Jul i Blodfjell». Video: TVNorge Vis mer

- Jeg tror det er mange som tenkte «Hvorfor sa du det ikke tidligere?», men det tar litt tid å lande i seg selv og finne ut av ting. Da jeg først aksepterte det selv, var jeg ikke nødvendigvis helt klar for å si det til folk.

- Jeg synes det er kjipt at jeg ikke kom ut tidligere. Jeg skulle ønske at jeg kunne fått litt mer ungdomstid.

Nysgjerrig på surrogati

Det hender at Kevin søker opp hvordan surrogati fungerer, bare for sjekke ut hvordan mulighetene er. 31-åringen merker at det stadig er flere rundt ham som får seg familie, og selv har han ikke lagt fra seg tankene om mann og barn.

Han har vært inne på tanken om adopsjon og det å ta til seg fosterbarn, men det som er mest nærliggende for ham er å benytte seg av surrogati.

- Det er vel surrogati jeg har googlet mest og gjort mest research på, forteller han.

SENT UTE: Det tok ti år før Kevin Vågenes sluttet å holde legningen sin skjult. - Jeg skulle ønske at jeg kunne fått litt mer ungdomstid, reflekterer komikeren. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SENT UTE: Det tok ti år før Kevin Vågenes sluttet å holde legningen sin skjult. - Jeg skulle ønske at jeg kunne fått litt mer ungdomstid, reflekterer komikeren. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Imidlertid er det ikke helt enkelt å bli far ved hjelp av surrogatmor:

- Surrogati er ganske kostbart og tidkrevende. Det er flere forsøk, og går det ikke på det første, så koster det mer penger. Det er et ganske stort «commitment» når man velger å prøve surrogati, det er advokatutgifter og greier som må betales. Jeg må være på et trygt sted i livet mitt når det eventuelt skal skje.

- Det er fremdeles mange fordommer mot homofile foreldre?

- Ja, men der er jeg ganske klar. Jeg er ikke så opptatt av konservative krefter som mener at det er synd og galt. Det er ingen forskning som viser at barn av homofile har tatt veldig skade av det, og det er heller ingen forskning som viser at barn av homofile blir homofile.

Han bryter ut i latter. Det er tydelig at det virker absurd for ham, at det finnes mennesker som tenker i slike baner.

FAMILIEKJÆR: - Jeg er veldig nær min egen familie, min mor og far og bror, og jeg synes det er så mye fint med familielivet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FAMILIEKJÆR: - Jeg er veldig nær min egen familie, min mor og far og bror, og jeg synes det er så mye fint med familielivet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror det viktigste et barn trenger er omsorg, trygghet og kjærlighet. Resten tror jeg går fint.

«Hurrastemning i himmelen»

«Konservative krefter» til tross. Kevin har ingen problemer med å forestille seg selv i papparollen. Det innebærer trilleturer ved Akerselva og bæsjeprat på Godt Brød.

- Ja, jeg kan faktisk se for meg det. Og jeg har en ganske sterk formening om hvordan jeg har lyst til å være som pappa. Jeg tror jeg kommer til å være litt streng, sier han.

Humorprofilen tror det også handler om det eksistensielle; å sette sine spor før han tar på seg trefrakken.

- Ja, det er så enkelt som det, liksom. Det er en fin tanke i det at «ja, jeg skal bort en dag, men det er et eller annet igjen etter meg». Det er utrolig banalt på en måte, å innrømme at det er en motivasjon. Jeg klamrer meg fast til jorda, sier han og griper «liksomnevrotisk» fatt i stolen.

- Hvis det ikke er noe hurrastemning i himmelen når jeg er borte, så er det et eller annet utrolig fint med at jeg ikke er helt ferdig her likevel.

LES OGSÅ: - Jeg skjemmes over å se meg selv på TV