«Jul i Blåfjell»-skuespillerne 20 år etter

25 år gamle Marius Ramberg Skaug var bare fire år gammel da julekalenderen ble spilt inn. Fortsatt googler folk navnet hans.

POPULÆRE: Det er 20 år siden «Jul i Blåfjell» først ble vist på NRK. Her er (f.v.) Paul Ottar Haga, Tone Danielsen, Mikkel Gaup og Suzanne Paalgard. Foto: NRK
POPULÆRE: Det er 20 år siden «Jul i Blåfjell» først ble vist på NRK. Her er (f.v.) Paul Ottar Haga, Tone Danielsen, Mikkel Gaup og Suzanne Paalgard. Foto: NRK Vis mer
Publisert

I 1999 kunne norske barn se en nokså annerledes vri på den typiske julekalenderen. Røde nisseluer var byttet ut med blå, og handlingen fant sted i et helt nytt univers, langt inne i «Blåfjell».

Selv om handlingen var alt annet enn tradisjonell, er det liten tvil om at «Jul i Blåfjell» falt i smak hos seerne. Tre år senere kom oppfølgeren «Jul på Månetoppen», som var en hybrid av blånissene og en annen seerfavoritt, «Amalies jul», som var produsert få år før. I fjor ble også «Jul i Blåfjell» kåret til tidenes beste julekalender av Dagbladets lesere.

I 2015 besluttet NRK at de aldri igjen vil vise julekalenderen på tv. Samme år ble det avholdt fakkeltog i hovedstaden med mål om å få den tilbake på skjermen - til liten nytte. I dag er julekalenderen ikke engang tilgjengelig på nett-TV.

Men hvordan går det egentlig med personene bak de populære karakterene, 20 år etter tv-suksessen?

- Utfordrende rolle

«Jul i Blåfjell», som både vant Gullruten for beste tv-drama og Spellemannprisen for beste barneplate, handler blant annet om blånissejenta Turte og tvillingbroren Tvilling som bor med de andre nissene i Blåfjell. Gjennom julemåneden skjer det uvanlige ting i Blåfjell, som snur opp ned på den tradisjonsrike førjulstida.

POPULÆRE: Mikkel Gaup og Suzanne Paalgard hadde rollene som nisseungene Tvilling og Turte. Foto: NRK
POPULÆRE: Mikkel Gaup og Suzanne Paalgard hadde rollene som nisseungene Tvilling og Turte. Foto: NRK Vis mer

Det var den norsk-samiske skuespilleren Mikkel Gaup (51) som hadde rollen som Tvilling.

- Er det virkelig gått 20 år? er Gaups første reaksjon når Se og Hør spør ham om julekalenderen.

Gaup hadde sitt gjennombrudd i den Oscar-nominerte filmen «Veiviseren» (1987) og har siden vært involvert i en rekke produksjoner, både som skuespiller og regissør. I 2008 hadde han blant annet hovedrollen i storfilmen «Kautokeino-opprøret».

Han blir ikke lenger assosiert med blånissen, men benytter gjerne anledningen til å fortelle at han hadde rollen som Tvilling når det nærmer seg jul. I storfilmer som «Veiviseren» og «Kautokeino-opprøret» har Gaup deltatt i filminnspillinger ned mot 50 minusgrader, men han mener likevel at rollen som Tvilling er noe av det mest utfordrende han har gjort som skuespiller.

MUSIKK: De siste åra har Mikkel Gaup satset på musikk i tillegg til skuespill, og i fjor lanserte han sin første plate. Foto: Privat/Mikkelgaup.no
MUSIKK: De siste åra har Mikkel Gaup satset på musikk i tillegg til skuespill, og i fjor lanserte han sin første plate. Foto: Privat/Mikkelgaup.no Vis mer

- Du vil ikke tro hvor krevende det faktisk er å måtte lære seg alle replikker bakvendt, sier Gaup til Se og Hør.

Foruten skuespill har han de siste årene drevet stadig mer med musikk, hvor 51-åringen, som er bosatt i Oslo, ivaretar sine samiske røtter og kultur. I fjor ga han ut albumet «Run Wolf», som er en kombinasjon av joik og elektronika. Musikken har sendt Gaup på turné rundt om i Norge, men også så langt som Shanghai, Kina. I 2008 danset Mikkel Gaup seg også til en imponerende tredjeplass i «Skal vi danse».

Den siste tiden har han også vært travelt opptatt med å dubbe julens store barnefilm, «Frost 2», til både norsk og samisk.

TREDJEPLASS: Mikkel Gaup og dansepartneren Therese Cleve danset seg til en tredjeplass under «Skal vi danse» i 2008. Foto: NTB Scanpix
TREDJEPLASS: Mikkel Gaup og dansepartneren Therese Cleve danset seg til en tredjeplass under «Skal vi danse» i 2008. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fortsatte i rollen

Når 51-åringen tenker tilbake på tida i Blåfjell-universet, er det mest av alt sine dyktige kollegaer han husker. Det var her Gaup første gang ble introdusert for kollega Suzanne Paalgard (46), som hadde rollen som Tvillings modige søster, Turte.

46-åringen hadde blitt et kjent fjes for mange nordmenn allerede før «Jul i Blåfjell», blant annet gjennom NRK-serien «Offshore». Paalgard har også medvirket i filmene «Budbringeren» og «Jeg er Dina».

Det er liten tvil om 46-åringen likte seg godt i rollen som Turte. Etter å ha hatt rollen i både «Jul i Blåfjell» og oppfølgeren «Jul på Månetoppen», forlot hun nemlig ikke Blåfjell-rollen.

Paalgard har vært svært aktiv innen teater, og spilte rollen som Turte i hele seks sesonger ved Oslo Nye.

I 2013 tok hun i stedet over rollen som Blåmor i samme stykke, og har tidligere spøkt om at hun til slutt vil ende som dronning Fjellrose. Hun har også vært aktiv som stemmeskuespiller de siste åra.

PÅ TEATER: Suzanne Paalgard (t.h.) sammen med Margrethe Røed, da de spilte rollene som henholdsvis Blåmor og Turte i «Jul i Blåfjell» på Oslo Nye. Foto: Tore Skaar/ Se og Hør
PÅ TEATER: Suzanne Paalgard (t.h.) sammen med Margrethe Røed, da de spilte rollene som henholdsvis Blåmor og Turte i «Jul i Blåfjell» på Oslo Nye. Foto: Tore Skaar/ Se og Hør Vis mer

- Husker bare småglimt

Rollen som Krekling ble spilt av den nå 25 år gamle Marius Ramberg Skaug, som bare var fire år gammel den gang serien ble spilt inn.

Gitt hans unge alder, er ikke minnene fra serien så mange.

- Jeg husker litt av scenen da jeg skulle introduseres i dronninghulen, for da handlet det mye om meg. Ellers er det bare enkelte småglimt, forklarer han til Se og Hør.

MED STORESØSTEREN: Her er Marius Ramberg Skoug i rollen som Krekling i 1999, sammen med Suzanne Palgard. Foto: NRK
MED STORESØSTEREN: Her er Marius Ramberg Skoug i rollen som Krekling i 1999, sammen med Suzanne Palgard. Foto: NRK Vis mer

I stedet husker 25-åringen godt at han fikk komme til NRKs lokaler, hvor han blant annet fikk møte sin store helt fra barne-tv, Asgeir Borgemoen, i hans studio.

Ramberg dubbet en tegnefilm to år etter Blåfjell-opptredenen, men i motsetning til mange av sine kollegaer fra julekalenderen, er ikke Ramberg lenger aktiv innen skuespill. 25-åringen jobber for tida i butikk, i tillegg til å jobbe med lyd og lys under konserter og festivaler.

I om med at han var fire år gammel under innspillingen, slipper «Krekling» å bli gjenkjent på gata. Han opplever likevel at mange kjenner til at det er nettopp han som er den lille blånissegutten i serien, og tipper at dette stammer fra google-søk når julehøytida nærmer seg.

VOKSEN: Rollen som den lille blånissegutten «Krekling» ble spilt av den nå 25 år gamle Marius Ramberg Skaug. Foto: Privat
VOKSEN: Rollen som den lille blånissegutten «Krekling» ble spilt av den nå 25 år gamle Marius Ramberg Skaug. Foto: Privat Vis mer

- Takker for fin barndom

Foruten de tre ovennevnte rollene, var «Jul i Blåfjell» spekket med flere av landets mest anerkjente skuespillere, både fra tv og teaterscenen.

Blant de mange som var delaktige i julekalenderen, finner vi Nils Ole Oftebro (75), Erik Hivju (72), Espen Skjønberg (95), Monna Tandberg (80) og Paul-Ottar Haga (54).

STORE SKUESPILLERE: Flere av landets største skuespillere hadde roller i den populære julekalenderen fra 1999. Her ser vi Erik Hivju (bak Suzanne Paalgard t.v.), Jon Skolmen og Espen Skjønberg. Foto: NRK
STORE SKUESPILLERE: Flere av landets største skuespillere hadde roller i den populære julekalenderen fra 1999. Her ser vi Erik Hivju (bak Suzanne Paalgard t.v.), Jon Skolmen og Espen Skjønberg. Foto: NRK Vis mer

Rollen som Lillegutt ble spilt av Johannes Joner (61). Han hadde allerede vært involvert i barne-tv flere år i forveien, gjennom «Huset med det rare i». I ettertid har han også vært å se i «Olsenbanden Junior»-filmene, i tillegg til julekalenderen «Snøfall».

SUKSESS: Julekalenderen «Jul i blodfjell» ble en publikumsfavoritt i 2017, med skuespillere som Trond Fausa Aurvåg, Ine Jansen, Atle Antonsen og Kevin Vågenes. Nå er oppfølgeren klar. Video: Rød Løper/TV Norge Vis mer

Likevel er han ikke i tvil om at «Lillegutt», som manusforfatter Gudny Hagen skrev spesielt til Joner, er en rolle han alltid vil assosieres med hos de yngre generasjonene.

- De som vokste opp med «Jul i Blåfjell» har blitt store nå, men når jeg for eksempel lufter hunden min i Slottsparken, har jeg flere ganger blitt takket for en fin barndom av gardistene utenfor Slottet, forteller han til Se og Hør.

Joner spilte også rollen på teater i flere år etterpå. Når han i dag spiller helt andre roller, som eksempelvis oppfinneren IQ i «Snøfall», får han ofte høre at det er «Lillegutt» som har rollen.

KJENTE ROLLER: Her er Johannes Joner og Grete Kausland i rollene som Mamsen og Lillegutt i 1999. Foto: NRK
KJENTE ROLLER: Her er Johannes Joner og Grete Kausland i rollene som Mamsen og Lillegutt i 1999. Foto: NRK Vis mer

Joner tror det er den norske folkesjela og nordmenns nærhet til naturen, som er årsaken til at julekalenderen ble så populær. Fortellingene om tusser, troll, nøkken og nisser, går langt tilbake. Også Ibsen-stykket «Peer Gynt» tar for seg Dovregubben i fjellet, minner han om.

- Blånissene og deres liv i fjellet ga en hyggelig og etterlengtet forklaring på den spesielle blåfargen vi ser hver desemberdag.

«SNØFALL»: Johannes Jones spiller i disse dager oppfinneren IQ i «Snøfall» ved Oslo Nye. Foto: NTB Scanpix
«SNØFALL»: Johannes Jones spiller i disse dager oppfinneren IQ i «Snøfall» ved Oslo Nye. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I tillegg hadde denne julekalenderen, som flere andre, en god moral som passer godt inn i juletida.

- Det handler om den dumme kampen mellom de røde og blå, og fordommene vi bærer på. Når vi blir kjent med hverandre, opplever vi likevel at vi ikke er så ulike, sier Joner, som får støtte av Gaup:

- Denne julekalenderen dreier seg egentlig om integrering og det å ta vare på hverandre.

Stjernespekket

Også flere av de andre «Jul i Blåfjell»-skuespillerne er fortsatt å se på teaterscenen i dag.

Blant disse er Oftebro, som debuterte ved Det Norske Teatret allerede i 1967. Siden har han vært å se i flere av landets største teateroppsetninger, og har blant annet tilbrakt en rekke sommere på Stiklestad, som Olav den hellige.

POPULÆRE BLÅNISSER: NRKs julekalender «Jul i Blåfjell» hadde et stjernespekket lag av skuespillere og er den som blir mest etterspurt. Her ser vi bl.a. Mikkel Gaup, Erik Hivju, Jorunn Kjellsby, Monna Tandberg, Espen Skjønberg, Suzanne Paalgard, Nils Ole Oftebro, Tone Danielsen, Jon Skolmen, Marius Ramberg Skaug og Paul Ottar Haga. Foto: Lars Eivind Bones
POPULÆRE BLÅNISSER: NRKs julekalender «Jul i Blåfjell» hadde et stjernespekket lag av skuespillere og er den som blir mest etterspurt. Her ser vi bl.a. Mikkel Gaup, Erik Hivju, Jorunn Kjellsby, Monna Tandberg, Espen Skjønberg, Suzanne Paalgard, Nils Ole Oftebro, Tone Danielsen, Jon Skolmen, Marius Ramberg Skaug og Paul Ottar Haga. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

De siste årene har han også hatt en av hovedrollene i den tradisjonsrike «Peer Gynt»-oppsetningen på Gålå, sammen med skuespillersønnen Jakob Oftebro (33).

Fra slutten av 1990-åra har Nils Ole Oftebro også vært å se som programleder, bl.a. for programmer som «Fangene på fortet», «Robinsonekspedisjonen», «Det perfekte kupp» og «Mandagsklubben».

I «PEER GYNT»: De siste åra har Nils Ole Oftebro blant annet vært å se i «Peer Gynt»-oppsetningen på Gålå, sammen med eldstesønnen Jakob. Foto: Andreas Fadum
I «PEER GYNT»: De siste åra har Nils Ole Oftebro blant annet vært å se i «Peer Gynt»-oppsetningen på Gålå, sammen med eldstesønnen Jakob. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Den anerkjente skuespilleren og artisten Grethe Kausland hadde rollen som Lillegutts mamma, «Mamsen». Hun gikk bort i 2007, da hun var 60 år gammel, etter å ha kjempet mot kreft i lengre tid.

- Hun var verdens beste dame. Vi ble veldig gode venner gjennom denne julekalenderen, og forble venner helt fram til hennes død, sier Joner om Kausland og fortsetter:

- Fortsatt er det mange som blir skuffet når jeg forteller at «Mamsen» dessverre er død.

Også en annen av julekalenderens skuespillere, Jon Skolmen - som hadde rollen som Mjøltyt, gikk bort i vår. Han ble 78 år gammel.

LES OGSÅ: «Love Actually»: Røper moteblemme etter 15 år

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer