Jostein (23) kjøpte ferie istedenfor mat

Selv de rutinerte «Luksusfellen»-ekspertene ble paffe da de sjekket økonomien til ettbarnsfaren fra Fredrikstad. Se video!

SEOGHØR.NO: Denne sesongen har «Luksusfellen»-ekspertene møtt flere nordmenn som ikke klarer å kontrollere pengebruken sin av ulike grunner.

Likevel klarer Jostein Lunde (23) fra Fredrikstad, som er deltidspappa for sønnen Storm (3), å overraske økonom Hallgeir Kvadsheim og psykolog Cecilie Lynum.

Den unge ettbarnsfaren, som jobber som truckfører, gir ekspertene inntrykk av at han lever fra hånd til munn og sliter hardt for å få endene til å møtes. Når Kvadsheim går pengebruken hans etter i sømmene, viser det seg å stemme bare delvis:

- Jeg får ikke dette helt til å stemme med for eksempel den turen du tok til Polen for to, tre måneder siden. Altså, ikke si meg at du rodde dit. Så det gikk rett fra lønna di, ja. Og da har ikke du mer penger til mat. Jeg synes ikke så synd på deg, fastslår økonomen.

Saken fortsetter under bildet.

FORBEREDT: I ukens «Luksusfellen»-episode klarer Jostein å stålsette seg når de to ekspertene konfronterer ham med pengebruken hans.  Foto: TV3
FORBEREDT: I ukens «Luksusfellen»-episode klarer Jostein å stålsette seg når de to ekspertene konfronterer ham med pengebruken hans. Foto: TV3 Vis mer

Brukte opp barnehagepengene

I ukens «Luksusfellen»-episode forteller Jostein at han ikke har klart å betale for sønnens barnehageplass de tre siste månedene. At han får innbetalinger fra ekskjæresten som skal dekke hennes del av barnehageutgiftene, er noe ekspertene selv må finne ut.

- Så du har fått halvparten av beløpet. Hun tenkte selvfølgelig at du skulle betale det videre til kommunen. Dét har du ikke gjort. Dét har du ikke fortalt oss, sier Hallgeir Kvadsheim oppgitt til Jostein.

23-åringen innrømmer at heller ikke eksen har fått vite at pengene ikke har gått til barnehagen. Han forklarer seg med at pengene fra henne har kommet inn fem-syv dager før han har fått utbetalt lønn, et tidspunkt der kontoen hans vanligvis er bunnskrapt:

- Og da har jeg brukt det på mat til meg og Storm. Og så har jeg vært like blakk igjen når lønna har kommet og regninger skulle betales, sier Jostein i episoden.

Se klipp fra «Luksusfellen»-episoden øverst i saken!

I dag forteller han til Seoghør.no at han var forberedt på den tøffe konfrontasjonen med de to ekspertene:

- Jeg visste jo at det kom, og hvordan det lå an. Jeg hadde meldt meg på «Luksusfellen» selv, det var ingen andre som meldte meg på. Så jeg hadde jo bedt om det, og ble ikke overraska av det de sa, understreker Jostein.

Saken fortsetter under bildene.

HJELPER TIL: I ukens episode av «Luksusfellen» er det siviløkonom Hallgeir Kvadsheim og psykolog Cecilie Lynum som anstrenger seg for å hjelpe Jostein uten av en økonomisk knipe.   Foto: Rune Bendiksen/ TV3
HJELPER TIL: I ukens episode av «Luksusfellen» er det siviløkonom Hallgeir Kvadsheim og psykolog Cecilie Lynum som anstrenger seg for å hjelpe Jostein uten av en økonomisk knipe. Foto: Rune Bendiksen/ TV3 Vis mer

Fikk regninger til 100.000

På tross av et stramt budsjett og viktige utgiftsposter som barnehage og husleie, har ettbarnsfaren brukt pengene sine på blant annet gutteturer til utlandet, uteliv, trommesett og drivstoff.

Når psykolog Cecilie Lynum møter søsteren hans, kommer det også frem at han kjøpte en Audi A3 et knapt halvår før «Luksusfellen»-besøket. Etter å ha betjent billånet i én måned sluttet han imidlertid å betale på det. Det endte med at han fikk et krav i posten på hele lånesummen, drøye 74 000 kroner:

- Den dagen jeg fikk knekken, var da jeg ikke hadde vært i posten på tre dager og så åpnet regninger for 100 000 kroner, sier Jostein i episoden.

Saken fortsetter under bildet.

OPPGITTE: Både Cecilie Lynum og Hallgeir Kvadsheim er tøffe mot Jostein (t.h) når de ser nærmere på pengebruken hans.  Foto: TV3
OPPGITTE: Både Cecilie Lynum og Hallgeir Kvadsheim er tøffe mot Jostein (t.h) når de ser nærmere på pengebruken hans. Foto: TV3 Vis mer

Legger seg flat

Under konfrontasjonen med 23-åringen legger ikke ekspertene skjul på hvor oppgitte de er over den impulsive pengebruken hans, som inkluderer småkjøp med kredittkort til skyhøy rente.

- Hva er det mest fornuftige å gjøre? Å betale barnehagen, eller å kjøpe seg ny bil? Hvis du skal velge? spør Lynum ham i klippet øverst i saken.

- Selvfølgelig barnehage, svarer Jostein.

- Ja, men da kan du prioritere da! Da kan du prioritere. Hvorfor gjør du ikke det, da? spør Lynum med ettertrykk.

Jostein understreker overfor Seoghør.no at det faktisk gikk helt greit å få passet sitt påskrevet av de to «Luksusfellen»-ekspertene:

- Det er jo jeg som har vært teit og driti meg ut, så jeg tar konsekvensene av det også. Selvfølgelig vet jeg alt det der med at jeg har prioritert feil. Men da tar jeg tak i det og prøver å rydde opp. Jeg så episoden selv nå for en halvtime siden, og jeg lo ganske godt av noe av det: Nei, jeg rodde ikke til Polen, det var jo noe jeg brukte penger på, sier han til Seoghør.no.

Saken fortsetter under bildet.

DUMME VALG: Jostein selv legger ikke skjul på at han har dummet seg ut. 23-åringen meldte seg på «Luksusfellen» selv. Foto: TV3
DUMME VALG: Jostein selv legger ikke skjul på at han har dummet seg ut. 23-åringen meldte seg på «Luksusfellen» selv. Foto: TV3 Vis mer

Dropper dyre byturer

De dårlige prioriteringene og den impulsive pengebruken som utløste Josteins økonomiske problemer, er det i dag blitt en slutt på.

Han forteller at budsjettet han fikk av «Luksusfellen»-ekspertene er «helt på grensa». Selv om det kan være fristende å bruke pengene annerledes, klarer han å unngå de aller fleste fristelsene. Tidligere svidde ham fort av 1000-1500 kroner på én bytur, men det er langt ifra tilfelle i dag.

- Jeg må jobbe ekstra hver måned for å få det til å gå rundt. Hvis jeg har venner på besøk som finner ut at de vil på byen, da legger jeg igjen pengene og kortet mitt hjemme; det er ikke noe jeg skal bruke penger på, understreker Jostein Lunde overfor Seoghør.no.

Å bruke lønnen sin på en guttetur til Polen fremfor å ha råd til mat og andre utgifter, er blitt uaktuelt:

- Jeg klarer stort sett å prioritere riktig. I sommer blir det padletur på Femunden med et par kamerater i stedet for sydentur, legger han til.

«Luksusfellen» sendes på TV3 onsdager klokken 20.30.

Nedenfor kan du se flere klipp fra tidligere episoder av «Luksusfellen»:

LES OGSÅ: - Du har 300 000 i studielån, men ingen utdannelse