Jørgen Langhelle er død

Den norske skuespillerstjerna ble 55 år gammel.

GIKK BORT: Den anerkjente skuespilleren Jørgen Langhelle ble bare 55 år gammel. Foto: Terje Bendiksby / NTB
GIKK BORT: Den anerkjente skuespilleren Jørgen Langhelle ble bare 55 år gammel. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den norske skuespilleren Jørgen Langhelle er død. Det bekrefter tidligere manager Harald Singaas Dal til VG.

- Det er med stor sorg at vi har fått vite om hans altfor tidlige bortgang, sier Singsaas Dal på vegne av seg selv og Langhelles agent Martin Braathen til avisa.

Han sier også at familien er i sorg over tapet. Skuespilleren døde av hjertestans natt til 3. august i sitt eget hjem.

Langhelle har vært en av landets fremste skuespillere, takket være roller i storfilmer og tv-serier som blant andre «Torpedo», «Kautokeino-opprøret» og «Ulvesommer».

Filmdebuterte i 1995

Langhelle ble født 18. august 1965 i Sandnes.

Til VG fortalte han i 2005 at han i årenes løp har hatt en tendens til å pådra seg blåveiser, arr og sår, og at han var en sikker gjenganger på Sandnes sykehus i barndommen.

Langhelle utdannet seg ved Statens Teaterhøgskole, som han gikk ut fra i 1993. Så tidlig som i 1985 hadde han sin første teaterrolle i «Heiki Gani» på Det Norske Teatret. Filmdebuten kom i 1995 da han medvirket i «Kristin Lavransdatter».

Deretter gikk det slag i slag.

Store roller

Den norske stjerneskuespilleren gjorde seg spesielt bemerket internasjonalt i science-fiction-skrekkfilmen «The Thing» (2011), en forløperfilm til John Carpenters klassiske «The Thing» fra 1982.

SPILTE I STORFILM: Jørgen Langhelle (til høyre) og Kristofer Hivju spilte begge i filmen «The Thing» i 2011. Foto: Terje Bendiksby / NTB
SPILTE I STORFILM: Jørgen Langhelle (til høyre) og Kristofer Hivju spilte begge i filmen «The Thing» i 2011. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Flere norske skuespillere ble hyret inn, men Langhelles karakter ble internasjonalt trukket fram som en av de mest minneverdige figurene i filmen.

Som Dagbladet tidligere har omtalt gikk Langhelle opp mellom ti og femten kilo for rollen. Han anla også helskjegg.

Overfor iTromsø har han imidlertid selv fortalt hvilke produksjoner som var blant hans beste minner.

- «Elling» var veldig morsom å holde på med. Noen av de replikkene ble ikoniske og jeg blir stoppet av fremmede som ber meg si linjene «Nå må dere bestemme dere; fitte eller leilighet?». Ellers er jeg veldig glad i «Tyven tyven» og tv-serien «Torpedo». Men jeg har nok aldri hatt mer hjerte for enn film enn «Oskars Amerika», sa han til avisa i 2017.

Langhelle har også hatt en gjesterolle i den norske såpeoperaen «Hotel Cæsar», og ble i 2002 Amanda-nominert for rollene sine i filmene «Tyven, tyven» og «Jeg er Dina».

TRIST: Matt Mauser mistet kona Christina Mauser i helikopterulykken som også tok basketstjerna Kobe Bryants liv. Halvannet år etter står han på scenen i «America's got talent». Reporter/Video: Thea Hope. Vis mer

LES OGSÅ: - Et sjokk for oss alle

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer