DØD. Skuespiller Jon Skolmen er død. Foto: NTB Scanpix
DØD. Skuespiller Jon Skolmen er død. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Jon Skolmen er død

Ble 78 år gammel.

Publisert

Skuespiller, artist og revyforfatter Jon Skolmen er død, melder NTB.

Han ble 78 år gammel.

Skolmen har en svært lang karriere bak seg, og huskes blant annet for sine mange år i NRK, der han blant annet sto bak «Jon med skrivemaskinen». Sammen med Trond Kirkvaag vant han også flere priser i Montreux for «The Nor-way to broadcasting». Han blir også husket som Mjøltyt i «Jul i Blåfjell».

Han var far til skuespiller Christian Skolmen (44) og Tine Skolmen. Han var også onkel til Hege Schøyen.

KJENT FILMFJES: På 1980-tallet spilte Jon Skolmen i de populære «Selskapsreisen»-filmene. Her er han i «Selskapsreisen 2» fra 1985. Foto: Rolf M. Aagaard/ NTB Scanpix
KJENT FILMFJES: På 1980-tallet spilte Jon Skolmen i de populære «Selskapsreisen»-filmene. Her er han i «Selskapsreisen 2» fra 1985. Foto: Rolf M. Aagaard/ NTB Scanpix Vis mer

Fra lærer til TV-karriere

Jon Skolmen vokste opp i Oslo. Etter en kort periode som gymlærervikar ble han ifølge Norsk biografisk leksikon ansatt som innspillingsleder for NRK-programmet «Fjersynet», og ble seinere programmedarbeider i barne- og ungdomsavdelingen, deretter underholdningsavdelingen. I 1980 valgte han å bli frilanser.

Han vant flere priser for sine programmer, blant annet Gullrosen, Chaplin-prisen og presseprisen i Montreux 1976 for «The Nor-way to broadcasting», sammen med Trond Kirkvåaag.

Skolmen ga ut en rekke barneplater. Han hadde også en rekke filmroller, blant annet i «Plastposen» (1986) og «Hodet over vannet» (1993).

Skolmen var også kjent utenfor landets grenser, ikke minst på grunn av rollen som Ole Bramserud i de svenske «Selskapsreisen»-filmene.

SVENSK KARRIERE: Skolmen med makker Lasse Åberg under innspillingen av «Selskapsreisen 3 - SOS» (1988). Foto: Maj-Britt Rehnström / FLT-Pica / NTB Scanpix
SVENSK KARRIERE: Skolmen med makker Lasse Åberg under innspillingen av «Selskapsreisen 3 - SOS» (1988). Foto: Maj-Britt Rehnström / FLT-Pica / NTB Scanpix Vis mer

Han var nært assosiert med Dizzie Tunes, og opptrådte solo med standupshowet «Mitt liv som Jon - et Jon-man-show med Skolmen». I tillegg hadde han en rekke teaterroller, blant annet i som den jødiske frukthandleren Schultz i musikalen «Cabaret» på Oslo Nye i 2000.

Han vant flere priser for sine programmer, blant annet Gullrosen, Chaplin-prisen og presseprisen i Montreux 1976 for «The Nor-way to broadcasting», sammen med Trond Kirkvåaag.

Trivdes som pensjonist

Under Komiprisen 2009 ble han tildelt Hedersprisen.

Da han fylte 60 år, uttalte han:

- Jeg har valgt ikke å ha noe forhold til å bli eldre. Femtiåra, det er alderdommens pubertet, så nå er jeg liksom på vei ut av puberteten. Det er nesten som om det begynner nå. Først i 1999 torde jeg å gjøre mitt eget enmannsshow. Det er kanskje litt på grunn av alderdom at jeg tør mer? Det begynner å haste litt, å få gjort unna ting.»

Da Seoghør.no møtte den prisbelønte skuespilleren på innspillingssettet til komedien «Umeå4ever» i 2010, fortalte Skolmen at han ikke hadde bestemt seg for når han ville legge opp.

I 2015 uttalte Skolmen at han ikke hadde noen planer om å stå på scenen igjen, fordi han trivdes som pensjonist.

LES OGSÅ: Fridde til kjæresten fra scenen

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer