Jon Michelets bisettelse:

Jon Michelet bisatt: - Han var en hedersmann

Store deler av Forfatter-Norge samlet seg i Rygge kirke for å ta farvel med sin gode kollega.

BISATT: Jon Michelet ble bisatt fra en fullsatt kirke i Rygge fredag formiddag. Blant de som holdt minnetale for Michelet var forfatter og bestevenn Dag Solstad, kulturminister Trine Skei Grande, samt Michelets datter Tania Von der Lippe Michelet. Foto: NTB scanpix
BISATT: Jon Michelet ble bisatt fra en fullsatt kirke i Rygge fredag formiddag. Blant de som holdt minnetale for Michelet var forfatter og bestevenn Dag Solstad, kulturminister Trine Skei Grande, samt Michelets datter Tania Von der Lippe Michelet. Foto: NTB scanpix Vis mer

RYGGE/ OSLO (Se og Hør): Store deler av Forfatter-Norge var ventet til Rygge kirke i Østfold, der den suksessrike forfatteren Jon Michelet ble bisatt i dag.

Michelet døde på kvelden lørdag 14. april etter lengre tids sykdom. Han ble 73 år gammel.

Bisettelsen startet klokken 11, og flere hundre mennesker hadde møtt opp for å ta et siste farvel med Michelet.

Det var sokneprest Tor Bjørn A. Osberg som stod for bisettelsen. Arve Tellefsen spilte fiolin, og Terje Norum spilte orgel.

- Er så mørkt her nå

Tanja Von der Lippe Michelet, Jon Michelets eldste datter, talte først i kirken, og snakket om sin far med varme ord:

- Admiralen med hatten på snei og fullt koll, hva skal vi gjøre uten deg? Vi er så stolte av deg. Fortalte vi det nok? Vi kunne ikke hatt en bedre pappa, sa hun i sitt minneord.

Datteren fortalte også at de pleide å diskutere boktitler sammen, og at farens favoritt var tittelen på Ernest Hemingway-boka «Og solen går sin gang».

- Nå er det en annen boktittel som passer. Lang dags ferd mot natt. Vår sorg over din bortgang er denne ferden inn i natten. Det er så mørkt her nå, vi lengter etter lyset ditt, sa hun videre i minnetalen.

RYGGE KIRKE: Jon Michelet ble født i Moss, og ble bisatt fra Rygge kirke fredag formiddag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
RYGGE KIRKE: Jon Michelet ble født i Moss, og ble bisatt fra Rygge kirke fredag formiddag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis merI sitt minneord roste kulturminister Trine Skei Grande (48) Jon Michelet, og kalte ham en av våre mest folkekjære forfattere.

- Han så hele mennesker, han så ulike mennesker og klarte å beskrive dem så sammensatte som de er. Han formidlet treffsikkert følelser, lengsler og savn. Jeg tror det var mye av ham i det han formidlet også, sa Grande, og tilføyde:

- Han talte for de ufrivillige tause. Den arven skal vi ta med oss.

TALTE I KIRKEN: Kulturminister Trine Skei Grande var blant dem som delte varme ord om Jon Michelet i Rygge kirke. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TALTE I KIRKEN: Kulturminister Trine Skei Grande var blant dem som delte varme ord om Jon Michelet i Rygge kirke. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Ble merket av døden

Dag Solstad (76) tok fra talerstolen farvel med Jon Michelet, som han beskrev som en av sine beste venner. Han roste særlig Michelet for arbeidet med «En sjøens helt», bokserien om norske sjøfolks innsats under andre verdenskrig.

- Det er et ruvende nasjonalepos som er blitt en litterær triumf. Jeg har ikke funnet noen som ikke har unnet Michelet dette av hele sitt hjerte, sa Solstad i kirken.

- Så slo skjebnen til igjen. De siste 1,5 årene ble merket av døden. Å få ferdig dette verket betød alt for ham. De av oss som møtte ham helt på slutten av hans liv, vil aldri glemme synet av de kreftene som tvang denne dødssyke mannen til å kjempe seg ferdig bokstav for bokstav, sa Solstad.

Saken fortsetter under bildene.

NÆR VENN: Forfatter Dag Solstad var en av Jon Michelets aller nærmeste. Han kom med rørende minneord i kirken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
NÆR VENN: Forfatter Dag Solstad var en av Jon Michelets aller nærmeste. Han kom med rørende minneord i kirken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
ET SISTE FARVEL: Forfatter Jon Michelet ble bisatt fra Rygge Kirke fredag. Famile og venner tok farvel med forfatteren.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ET SISTE FARVEL: Forfatter Jon Michelet ble bisatt fra Rygge Kirke fredag. Famile og venner tok farvel med forfatteren. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Til tonene av Billie Holidays «I'll be seeing you» kimet klokkene i Rygge kirke da bisettelsen var over.

Solen kastet et vakkert lysspill gjennom kirkevinduene. Brisen var sørvestlig og vårværet vakkert, med blå himmel over hvite skyer - en god dag å legge ut på sin siste seilas. Sett segl, Jon.

MØTTE OPP: Forfatter Edvard Hoem på vei inn i kirken. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MØTTE OPP: Forfatter Edvard Hoem på vei inn i kirken. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- En hedersmann

Blant kulturpersonene som også møtte opp for å hedre Michelet var de tidligere forlagssjefene William Nygaard og Geir Berdahl, forfatterne Unni Lindell, Vigdis Hjorth, Edvard Hoem og Kjartan Fløgstad, og politikerne Audun Lysbakken (SV), Bjørnar Moxnes (R) og Carl I. Hagen.

Vigdis Hjorth (58) fortalte blant annet at hun kjente Jon Michelet godt.

- Jeg møtte ham for første gang som ung forfatter i forfatterforeningen. Han sto alltid for samhold og solidaritet. Han var en hedersmann, sa Hjorth til Dagbladet.

Unni Lindell (61) hadde også tatt turen til Rygge. Hun fortalte at hun har kjent Michelet i hele 32 år.

- Jon Michelet, Anne B. Ragde og jeg har vært med på ting sammen som jeg ikke kan fortelle om. Jeg skulle ha besøkt ham, men jeg hadde sms-kontakt med ham nesten helt til slutten. Vi hadde en avtale om å møtes når bøkene våre kom ut, men det rakk vi aldri, sa Lindell til avisen.

I SORG: Unni Lindell var blant de profilerte forfatterne som var til stede under Jon Michelets bisettelse i Rygge kirke fredag formiddag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
I SORG: Unni Lindell var blant de profilerte forfatterne som var til stede under Jon Michelets bisettelse i Rygge kirke fredag formiddag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

SVs partileder Audun Lysbakken (40) jobbet under Jon Michelet i Klassekampen på 90-tallet. Han fortalte at Michelet betydde mye for ham personlig.

- Det var et fyrverkeri å være rundt ham, og han var alltid engasjert og raus. Han ga meg fast jobb i Klassekampen. Han var admiralen, og vi var matrosene, sa Lysbakken til Dagbladet.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Tilbakefall

Jon Michelet hadde de siste årene slitt med kreftsykdom, og fikk i fjor et tilbakefall.

Michelet har tidligere vært rammet av prostatakreft. I et intervju med Dagbladet i august i fjor forklarte Michelet at det nye kreftangrepet kom som et sjokk.

- Hvorfor faen skulle jeg få kreft nummer to? Jeg har vært sint og forbanna på skjebnen, det har jeg virkelig.

Den suksessrike forfatteren jobbet inntil det siste, og rakk akkurat å ferdigstille det sjette og siste bindet i sin bokserie «En sjøens helt», som altså handler om de norske krigsseilerne under andre verdenskrig.

Michelet debuterte i 1975 med romanen «Den drukner ei som henges skal», der leserne for første gang møtte krimhelten Vilhelm «Ville» Thygesen.

LES OGSÅ: Var gift i 20 år - uten å vite det