T.I:

«Jomfrusjekk» vekker harme: - Skadelig

Rapperen T.Is uttalelser om datterens såkalte jomfruattester sjokkerer Hollywood. - Et overgrep, mener norsk lege.

SLAKTES: Rapperen T.I forteller at han får datterens jomfruhinne sjekket årlig, men uttalelsene har ikke havnet i god jord i sosiale medier. Også en lege Se og Hør har snakket med, slakter påstandene hans. Foto: NTB Scanpix
SLAKTES: Rapperen T.I forteller at han får datterens jomfruhinne sjekket årlig, men uttalelsene har ikke havnet i god jord i sosiale medier. Også en lege Se og Hør har snakket med, slakter påstandene hans. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den amerikanske rapperen og Netflix-aktuelle Clifford Joseph Harris jr (39), bedre kjent som T.I, har det siste døgnet fått enorm oppmerksomhet i internasjonal presse.

I en fersk episode av podkasten «Ladies Like Us» deler han nemlig svært spesielle detaljer om sin 18 år gamle datter, som mange nok vil tenke er både oppsiktsvekkende og upassende for en far å mene noe om.

I en samtale med programlederne Nazanin Mandi og Nadia Moham om oppdragelse og farsrollen, forteller 39-åringen blant annet om hvordan han snakker om sex med datteren. Det er imidlertid én helt spesiell uttalelse som får mange til å se rødt.

SJOKKERER: Rapperen T.I forteller sjokkerende detaljer fra rollen som far. Foto: NTB Scanpix
SJOKKERER: Rapperen T.I forteller sjokkerende detaljer fra rollen som far. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hos gynekolog med datteren

- Ikke bare snakker vi med henne, vi tar henne med årlig til en gynekolog for å sjekke jomfruhinnen hennes, sier T.I i podkasten, ifølge CBS News.

Videre avslører rapperen at helt siden datteren Deyjah fylte 16, har han hengt en lapp på døren hennes hvor det står: «Gynekolog. I morgen. 9.30».

Ifølge Huffington Post gjør rapperen dette for å beskytte datteren, og han tror at de fleste barn vil takke foreldre som ikke tillater at barna skader seg så mye som de kunne ha gjort.

I tillegg innrømmer rapperen at han er blitt fortalt at jomfruhinnen kan sprekke ved fysisk aktivitet, som blant annet ved sykling og ridning. Dette er imidlertid noe han ikke stoler noe særlig på.

- Jeg sier at: «Se her doktor. Hun rir ikke på hester, hun sykler ikke, hun driver ikke med sport. Bare sjekk jomfruhinnen hennes, vær så snill, og gi meg resultatene raskt», forteller rapperen.

Ettersom datteren nå er 18 år, må hun ifølge 39-åringen signere papirer på at han skal få tilgang til helseopplysningene hennes. Så langt har Deyjah ikke kommentert farens uttalelser.

Skaper reaksjoner

Det er det imidlertid mange andre som har, og i sosiale medier koker det. De fleste i kommentarfeltet går hardt ut mot rapperen, og samtlige mener at det han driver med er veldig galt.

Blant de som har kommentert saken er Chrissy Teigen (33), som gikk ut på Twitter etter at uttalelsene ble kjent.

«Trodde definitivt ikke at vi skulle snakke om jomfruhinner i dag. Ikke T.I heller», skriver hun på Twitter, og fortsetter:

«Okei. På tide å skru av lyden på jomfruhinne».

Teigen skriver også en noe ironisk melding om at hun har fått barn ved hjelp av prøverør, og at det da kanskje betyr at hun ikke har hatt sex.

Teigen er langt fra alene om å kommentere den oppsiktsvekkende saken, også Planned Parenthood, en organisasjon som tilbyr gratis seksuell helsehjelp i USA og globalt, reagerer.

«Jeg vet ikke hvem som trenger å høre dette, men det å være jomfru er en sammensatt sosial konstruksjon, og har absolutt ingenting med jomfruhinnen å gjøre», skriver de på Twitter.

Organisasjonen skriver også at «en jomfru er en som aldri har hatt sex, men at sex har forskjellig betydning for forskjellige personer, det samme gjelder å være jomfru».

«Mange bryr seg ikke om hva det betyr eller hva det har å si, men hvis du tror på det eller ikke, så kan du ikke se om en person har hatt sex, eller ikke, ved å sjekke jomfruhinnen deres», fortsetter de.

Den norske legen og forfatteren Nina Brochmann (31), blant annet kjent for boken «Gleden med skjeden» og «Jenteboka», reagerer sterkt på rapperens uttalelser. Hun uttaler seg riktignok på generelt grunnlag i denne saken, men legger ikke skjul på at det hele er avsindig.

NØDT ELLER SANNHET: Inspirert av «Ex on the Beach» ga vi kjendisene et ultimatum: Nødt eller sannhet? Reporter: Thea Hope. Video: Julie Easter/Rød Løper Vis mer

- Overgrep

- For det første er det å foreta jomfrusjekker på unge jenter et overgrep som kan gi varige traumer. Det er derfor en veldig spesiell ting å utsette sitt eget barn for, sier hun til Se og Hør, og fortsetter:

- I tillegg er det helt medisinsk feil. Det er full enighet blant alle eksperter at slike sjekker er både uvitenskapelige og skadelige, og i medisinske miljøer regnes det som rene overgrep og gjetting. Verdens Helseorganisasjon har kommet med en entydig fordømmelse av slike tester.

REAGERER: Den norske legen og forfatteren Nina Brochmann reagerer sterkt på rapperens uttalelser, og avkrefter at man kan se om en jente har hatt samleie ved å sjekke jomfruhinnen. Foto: NTB Scanpix
REAGERER: Den norske legen og forfatteren Nina Brochmann reagerer sterkt på rapperens uttalelser, og avkrefter at man kan se om en jente har hatt samleie ved å sjekke jomfruhinnen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge Brochmann, som også snakker om dette temaet i foredraget «The Virginity Fraud», er det ikke mulig å foreta en undersøkelse av en jentes underliv og komme med noen holdbare konklusjoner om hennes seksualliv.

- Skjer i Norge

Selv om undersøkelsen utføres av fagpersoner, er det ifølge Brochmann likevel overgrep fordi det ikke er noen medisinsk grunn til å utføre testen, samtidig som det er totalt uvitenskapelig.

- Skjer slike undersøkelser i Norge også?

- Ja, det gjør det. Både Ellen (Ellen Støkken Dahl journ.anm) og jeg har blitt kontaktet flere ganger av jenter som ønsker «jomfruattester». Vi har snakket med jenter som er blitt utsatt for jomfrusjekker hvor familien har tatt de med til legen i Oslo, forteller hun, og fortsetter:

- Vi vet ikke hvilke leger det er, men det er leger i Norge som gjør dette. Vi håper at det på et eller annet vis er et misforstått ønske om å hjelpe fra disse legene, at de som oss vet at dette bare er tøys - men at de kanskje bruker anledningen til å hjelpe jenta ut av en vanskelig situasjon. Det håper vi, men dessverre er det mange leger som ikke er oppdaterte på dette her, og tror på myter om at man kan se om en jente er jomfru eller ei.

Ifølge Brochmann er jomfruhinnen en elastisk slimhinnefold, ikke en membran - og det er ikke mulig å bruke den som bevis på verken seksuell aktivitet eller jomfrulighet.

- Over halvparten av kvinner kan ha sex uten å få noen som helst skader på skjedekransen, også kjent som jomfruhinnen, og i tillegg kommer de i tusen forskjellige former og variasjoner fra naturens side. Det er det som gjør at det er klin umulig å se på en skjedekrans om det bare er en naturlig variasjon, eller om det er endringer på grunn av seksuell aktivitet.

LES OGSÅ: Mistet jomfrudommen som 21-åring

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer