John Carew spiller same i kommende storfilm

Hovedrollen i actionfilmen «Black Frost» er halvt samisk og halvt afrikansk. Og spilles av den tidligere fotballproffen.

ACTIONHELT: John Carew har lagt fotballen på hylla, og forbereder seg nå på sin desidert største filmrolle hittil, som agent Felix Frost.  Foto: Aftenposten
ACTIONHELT: John Carew har lagt fotballen på hylla, og forbereder seg nå på sin desidert største filmrolle hittil, som agent Felix Frost. Foto: Aftenposten Vis mer

I sommer ble det klart at Norges tidligere fotballandslagskjempe John Carew (37) er klar for sin hittil største filmrolle i actionfilmen «Black Frost».

Fra før er det kjent at Carew, som selv har bidratt med idé og råmanus til prosjektet, skal spille en agent ved navn Felix Frost, og at store deler av innspillingen skal foregå i Nord-Norge.

Nå røper produsent Egil Ødegård flere detaljer om de gigantiske filmplanene, som at John Carews rollefigur har samisk bakgrunn i filmen.

- Han er av både samisk og afrikansk avstamning, og man kan vel si at karakteren har et like tett forhold til naturen som Carew selv hadde til fotballen i sin tid, forteller produsent Egil Ødegård til Dagbladet.

Produksjonen skal etter planen ha med flere samiske skuespillere i mindre roller, blant annet som Carews familiemedlemmer. Filmen foregår i all hovedsak på engelsk, men Ødegård kan bekrefte at Carew skal avlevere noen replikker også på samisk.

Saken fortsetter under bildet.

STORFILM: Egil Ødegård og John Carew planlegger tidenes dyreste norske prosjekt i «Black Frost».  Foto: Aftenposten
STORFILM: Egil Ødegård og John Carew planlegger tidenes dyreste norske prosjekt i «Black Frost». Foto: Aftenposten Vis mer

- Forhandler med Hollywood-navn

Det internasjonale prosjektet er videre planlagt å bli hele tre filmer i sjangeren actionkomedie, med et beregnet budsjett på opptil 25 millioner dollar per film. Det vil si rundt 200 millioner norske kroner: Hver eneste av de tre filmene utgjør i seg selv tidenes dyreste norske film, samproduksjon eller ei.

Norsk-dansk-svenske «Jeg er Dina» fra 2002 har rekorden, med et budsjett på rundt 144 millioner. «Kon-Tiki» fra 2012 regnes som den dyreste helnorske filmen, og kostet 93 millioner kroner.

Ifølge produsent Ødegård er «Black Frost»-teamet akkurat nå i gang med forhandlinger med kjente skuespillere for flere av rollene i filmen. Blant annet skal Carews makker, en rolle som skal følge hovedrollen gjennom 80 prosent av handlingen, besettes med «et kjent Hollywood-navn».

Den endelige finansieringen skal også være avhengig av at produksjonen lander navn med stor internasjonal appell i birollene.

- Dette er dristige planer?

- Dette er absolutt et dristig prosjekt, og vi er avhengig av å få på plass gode navn for å sikre billettsalget også utenfor Norge. Carew er i aller høyeste grad kjent i Norge og i Europa, men i USA kjenner man ikke så godt til tidligere fotballspillere, sier Ødegård.

- Hva tenker du om risikoen i prosjektet?

- Internasjonale eksperter som har sett på inntjeningsmulighetene, mener sjansen er rimelig stor for at investorer skal få tilbake pengene sine.

Det er Ødegårds selskap Filmhuset som står for produksjonen, som ikke har søkt om noen offentlig norsk filmstøtte i forkant. De planlegger heller å forsøke å hente inn støtte i etterkant, via insentivordninga for internasjonale prosjekter.

Insentivsøknad

Denne insentivpotten er i det ferske statsbudsjettet foreslått økt til 56 millioner kroner neste år. Den aller første potten ble delt ut tidligere i år, og gikk nesten i sin helhet til Hollywood-filmatiseringen av «Snømannen» (40,5 millioner). Også Matt Damon-filmen «Downsizing» fikk noe av potten (4,5 millioner).

Innspillingen var først planlagt til tidlig neste år, men ligger nå an til oppstart om ganske nøyaktig ett år; oktober eller november 2017. Store deler av innspillingen skal foregå på FilmCamp i Målselv i Troms, mens scener er planlagt innspilt også i USA, Russland og Kina.

Carew, som gjorde fotballsuksess i blant annet Valencia, Roma, Lyon og Aston Villa og spilte 91 landskamper for Norge mellom 1998 og 2011, har etter hvert en viss erfaring med filmskuespill også: De siste par årene har han spilt i den canadiske skrekkfilmen «Dead of Winter» og den norske gangsterfilmen «Høvdinger».

Denne saken ble opprinnelig publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: - Skyld faen ikke på oss