Jo flere kokker, jo mer møl

To klin like konsepter, åtte kjendiser, trykket stemning og én soleklar vinner...

MENS NORDMENN flest fyrer opp panelovnene og nyter dietten sin i den iskalde etterjulsstria, er det komfyren som blir skrudd opp på full styrke i landets tv-kanaler.

Kokkeprogrammene florerer på tv, og mest sentralt i kokkekampen står "Celebert selskap" og "4-stjerners middag". Begge går til samme tid – men på ulik kanal. Og der stopper vel i og for seg forskjellen på konseptene fra TV3 og TVNorge.

Begge har en overdrevent entusiastisk fortellerstemme, begge har fire kjendiser som inviterer hverandre på middag og alle gjestene gir sine poeng ved kveldens slutt.

DA TV3 i HØST satset på middagsselskaper med hverdagsmennesker, disket TVNorge opp med kjendiser. TV3 anklaget TVNorge for plagiat, men vant ikke fram i første rettsrunde. Men om man skulle legge TV3s påstander til grunn, er det i kokkekampen mellom de to kanalene liten tvil om at "kopien" er bedre enn originalen.

For mens TV3 i høst hadde begrenset suksess med "Klokka 8 hos meg", gjorde TVNorge reint bord en halvtime tidligere på kvelden med "4-stjerners middag", som på det meste hadde 300.000 flere seere.

Gapet mellom de to programmene blir nok ikke mindre når TV3 nå også har kommet på banen med sine kjendiser. For selv om det verken er kokkekunst eller tv-kunst man får servert i beste sendetid mandag til torsdag på noen av kanalene, lykkes TVNorge langt bedre med sitt konsept enn konkurrenten.

DENNE UKENS programmer er svært illustrerende i så måte. TV3 har funnet sine fire utvalgte langt ut i kjendsalfabetet med komiker Jonas Rønning, P4-programlederne Astrid Gunnestad og Lise Askvik, og tidligere Dine Penger-redaktør og økonom i "Luksusfellen" Christian Vennerød. 

På menyen til TVNorge er det folk som har vært langt mer omtalt de siste årene, med fotballmamma Berit Riise, komiker og programleder Tommy Steine, dekkbaron Tommy Sharif og TVNorge-programleder Henriette Bruusgaard.

For all del, også mindre kjente ansikter kan lage god TV, men for i det hele tatt å få seerne til å zappe innom, må kjendisgjestene om ikke annet pirre nysgjerrighet på ett eller annet plan.

I SÅ MÅTE er den første verten på TVNorge, Berit Riise, et godt eksempel på en kjendis som gjør nettopp det. Hun har gjennom sitt engasjement rundt sine fotballsønner gjennom årene blitt en meget omtalt og omdiskutert person, som mange nok har gjort seg sine tanker om. I "4-stjerners middag" får vi se henne i en langt mer ydmyk og sympatisk rolle enn man er vant med fra høylytte debatter når det stormer som verst. Og ikke minst, vi får se henne helt privat og i helt nye omgivelser.

Og dette er nok et av de viktigste suksesskriteriene for et slikt program. Kjendisene må være noen seerne har et forhold til, noen man har lyst til å få bekreftet eller avkreftet sine fordommer rundt, eller noen man har lyst til å se helt privat.

DET ER OGSÅ en annen viktig forskjell mellom konseptene. Og det er hvor godt gjestene kjenner hverandre. I "Celebert selskap" har tre av fire gjester pleiet kontakt før, mens "4-stjerners"-gjestene fremstår langt mer ukjente for hverandre. Det gir også en annen dynamikk.

På TV3 får man den interne sjargongen og de seriøse diskusjonene. I "4-stjerners middag" får man mer gjenkjennelse av hvordan det er å komme i selskaper der man nødvendigvis ikke kjenner alle. Man får smake litt på flauheten med det første møtet, de pinlige høflighetsfrasene og tilhørende gjestelatter, og man får kjenne på den trykkende stemningen.

Det er befriende å se kjendisene i en setting man lett kan identifisere seg med selv. Om det er som klønete samtalepartner eller med knoting på kjøkkenet.

Heldigvis filmes ikke de fleste middagsselskaper, men om de hadde blitt det hadde nok resultatet i de fleste hjem blitt omtrent like pinlig og flaut som det blir når fire kjendiser samles på TV.

Det er også styrken ved konseptene, og det er der underholdningsverdien ligger.

For selv om kjendisene avslørende enkelte nyheter om seg selv, er det all småpraten – eller mølet om du vil – og hvordan de takler dette, som er viktigst i slike programmer.

MENS DET CELEBRE SELSKAPET hos Astrid Gunnestad utartet seg mest som en snakkekonkurranse, går det langt roligere for seg på hjemmebane hos Berit Riise. Og innhoppene til kokken Ole Martin Alfsen gir programmet en bonus i form av større nytte- og lære-verdi. Det hele blir rett og slett mer underholdende og koselig i "4-stjerners middag".

- Alt under 80-prosent taletid synes Astrid er nedtur, ifølge venninnen Lise Askvik. Slik sett bør Astrid Gunnestad være meget godt fornøyd med ukens første program på TV3.

TV-seerne er nok langt mer interessert i å vite hvilke fordommer kjendisene måtte ha om hverandre, enn små glimt av diskusjoner om "religion, politikk og sånn" mellom gamle kjente.

Den eneste som klarer å vise virkelig begeistring og opphisselse for ukens første program av "Celebert selskap", er fortellerstemmen til Alex Rosén…

(Kommentaren er skrevet etter mandagens episoder)