Jenny Skavland og Kathrine Sørland:

Jenny Skavlan auksjonerte bort kjendis-klær

- Vi vil inspirere til å handle litt mindre når man ikke trenger ting.

AUKSJON: Under gatefesten på Vulkan hadde Jenny Skavlan dukket opp for å delta både som konfransierer og for å auksjonere kjendisers egne klær. Denne kjolen har tilhørt artisten Tone Damli og ble solgt for 500 kroner. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør.
AUKSJON: Under gatefesten på Vulkan hadde Jenny Skavlan dukket opp for å delta både som konfransierer og for å auksjonere kjendisers egne klær. Denne kjolen har tilhørt artisten Tone Damli og ble solgt for 500 kroner. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør. Vis mer

(Seoghør.no): Jenny Skavlan (31) er kjent for sitt engasjement for å få folk til å gjenbruke klær.

Derfor nølte ikke Jenny å stille opp på Vulkan i Oslo sammen med blant andre Kathrine Sørland (37) for å varme opp til «Tekstilaksjonen 2017».

På arrangenementet var det blant annet motevisninger med Vintage-kolleksjoner, og det ble i tillegg holdt auksjon hvor kjendisene kunne selge sine egne brukte klær.

REDESIGN: Jenny er kjent for å redesigne gamle klær, og har flere år blitt kåret til Norges best kledde kvinne. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør.
REDESIGN: Jenny er kjent for å redesigne gamle klær, og har flere år blitt kåret til Norges best kledde kvinne. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør. Vis mer

Det var først og fremst bevisstgjøring rundt nordmenns uvane med å kaste tekstiler rett i restavfallet som sto øverst på agendaen på gatefesten.

Promoterer bærekraftig mote

- Alt av tekstiler, selv hullete sokker, gamle laken og sure truser skal i tekstilavfallsboksene, fordi det som ikke kan selges gjøres om til andre ting, sier hun til Se og Hør.

Ifølge Jenny kaster nordmenn hele 52.000 tonn tekstiler rett i restavfall hvert år, og er dermed et tema som i høyeste grad trenger bevisstgjøring i Norge.

- Og så skal vi inspirere til å handle litt mindre når man ikke trenger ting.

Saken fortsetter nedenfor.

Jenny har tidligere vunnet priser for sin design av «second hand»-klær og har i tillegg lansert gjenbruks-appen Tise hvor man kan kjøpe og selge bruktklær.

Selv gir hun gjerne bort egne klær til Fretex eller selger det på Tise når hun ikke trenger det selv lenger. Og designeren elsker mulighetene det gir å redesigne gamle klær.

- Jeg handler mye brukt, og så syr jeg det om slik at jeg får klær som ingen andre har, forteller hun.

Saken fortsetter nedenfor.

SOLGTE SINE EGNE KLÆR: Jenny Skavlan auksjonerte bort egne klær på gatefesten. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør.
SOLGTE SINE EGNE KLÆR: Jenny Skavlan auksjonerte bort egne klær på gatefesten. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør. Vis mer

Sammen med ektemannen Thomas «Fingern» Gullestad (36), fikk Jenny i 2016 datteren Åse, og dermed har designeren har også fått sjansen til å bryne seg på barneklær.

- Jeg har sydd noe barneklær. Har du et voksenplagg kan du jo bare skalere det ned, så har du nok stoff til å lage barneklær, så jeg kommer nok til å gjøre det mye mer nå, forteller hun til Se og hør.

Vant pris

I 2014 vant Jenny «Årets Grønne Pris» på Se og Hørs kjendisgalla.

PROMOTERER BÆREKRAFTIG MOTE: Modell- og Fashion Advisor for Lindex, Kathrine Sørland, var konfransier på gatefesten på Vulkan i Oslo. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør.
PROMOTERER BÆREKRAFTIG MOTE: Modell- og Fashion Advisor for Lindex, Kathrine Sørland, var konfransier på gatefesten på Vulkan i Oslo. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør. Vis mer

– Jenny er en ivrig misjonær for grønn mote og beviset på at man kan være moteriktig på miljøvennlig vis. Hun brenner for redesign og bruktkjøp, og er en stor inspirasjon for både unge og voksne «fashionistaer», lød dommen fra Se og Hørs jury den gangen.

Også modell og motepersonligeten Kathrine Sørland har de siste årene engasjert seg stort seg for gjenbruk og bærekraftig mote, blant annet som prømotør for Fretex og for Lindex' grønne kolleksjon «Better Denim».

«Tekstilaksjonen 2017» går av stabelen fredag 14. og lørdag 15. oktober på Jernbanetorget i Oslo.

LES OGSÅ: Jenny Skavlan avslører hemmeligheten bak datterens navn