ET DUKK I FORTIDEN: Mari Maurstad får et nærmere innblikk i mormoren Marie Andersen og faren Alfred Maurstads liv i søndagens episode av "Hvem tror du at du er?".  Foto: Monster / NRK
ET DUKK I FORTIDEN: Mari Maurstad får et nærmere innblikk i mormoren Marie Andersen og faren Alfred Maurstads liv i søndagens episode av "Hvem tror du at du er?". Foto: Monster / NRK Vis mer

- Jeg vokste opp i en familie med mye sorg

Mari Maurstad mistet filmstjernepappaen da hun var bare ti år gammel.

SEHER.NO: I begynnelsen av januar hadde NRK premiere på dokumentarserien «Hvem tror du at du er?», hvor tv-seerne får følge åtte kjendiser mens de utforsker sin forhistorie gjennom slektsgranskning.

Så langt har D.D.E-stjerne Bjarne Brøndbo, finansmann Christian Ringnes og artisten Benedicte Adrian fått lov til å ta et dukk i familiefortiden, og søndag er det skuespillerstjernen Mari Maurstads (53) tur til å skru tilbake tiden.

Til Seher.no forteller 53-åringen, som er en av landets mest kjente teater, film- og tv-profiler, at det var særlig mormoren Marie Andersen og filmstjernefaren Alfred Maurstad hun var interessert i å finne ut mer om.

- Jeg var ikke så veldig interessert i å gå veldig langt tilbake i tid, slik noen av de andre kjendisdeltagerne var. Jeg var mer interessert i å finne ut ting om visse personer, slik at de kunne bli mer som mennesker av kjøtt og blod, mennesker jeg kunne forstå. Jeg ønsket rett og slett å lære de bedre å kjenne, sier skuespillerinnen til Seher.no.

Mari kommer fra en familie med en lang fortid i skuespillerbransjen, og faren Alfred, som ble legendarisk gjennom hovedrollen i Ibsens «Peer Gynt», samt Hans E. Kincks «Driftekaren», var en av Norges aller første filmstjerner og en svært dyktig regissør.

Skuespillerinnen hadde imidlertid lyst til å finne ut om faren faktisk var den hun har fått inntrykk av, eller om han hadde noen skjulte skjær i sjøen på veien fra fattige kår i Nordfjordeid til stjernestatus og et liv som filmkjendis i Oslo.

- Pappa var jo den første filmkjendisen, hvis man kan kalle det det. Og jeg levde også i en såkalt kjendisfamilie. Uansett hvor vi kom og gikk, så var han en veldig kjent og berømt person. Han startet jo ut som en fattig bondesønn og ble en stor stjerne, så jeg var interessert i å finne ut om det var noe grums på veien opp mot den statusen. Det var det heldigvis ikke, forteller Mari.

Alfred, som også er far til Maris skuespillerhalvbror Toralv Maurstad (84), døde da skuespillerinnen bare var ti år gammel. Og 53-åringen innrømmer at det er leit at hun ikke fikk mer tid sammen med ham.

- Jeg var ikke så mye sammen med faren min, for han begynte å bli litt dårlig. Og når man er i midten av 60-årene, har en karriere og jobber mye, så klarte han ikke å være hundre prosent tilstede hele tiden, og det skjønner jeg veldig godt. Når han først var tilstede var han fantastisk, men han var også en veldig streng far. Kjærlig, men streng, forteller hun.

Ifølge Mari rakk hun heller aldri å bli ordentlig kjent med sin berømte pappa.

- Jeg rakk ikke å bli ordentlig godt kjent med ham, ikke sånn som Toralv, som kjente ham veldig godt. Jeg er vel ikke i nærheten av å kjenne ham i det hele tatt faktisk. Jeg tror ikke jeg vil kunne beskrive ham riktig, for når man er barn så tenker man på mennesker på en helt annen måte, og hvertfall foreldre, sier hun.

- Var det en stor sorg for deg å miste ham så tidlig?

- Ja. Jeg mistet også mormoren min da jeg var ti, så jeg ble en slags familiens overhode i ung alder. Jeg hadde jo moren min, men det å plutselig bli helt alene uten de to støttepillarene...det er klart at det var mye sorg i familien, og det å vokse opp med mye sorg er jo ikke så greit. Jeg synes imidlertid at moren min var veldig flink til å takle situasjonen, sier Mari.  


Skuespillerinnen tror også at sorgen i familien er en av grunnene til at hun har lært seg å være så positiv, livsglad og energifull som hun fremstår på scenen og i offentligheten.

- Kanskje litt, for jeg var nødt til å holde stemningen oppe. Men så var jo også faren og bestemoren min slike personer, jeg har nok arvet deres lynne. Det som også kjennetegner meg er jo det at jeg har veldig mye energi, og det merker jeg på Toralv og. Så det ligger nok til slekten. Mine barn har også fått det, humrer hun.

Ifølge Mari er hun svært glad for at hun ble overtalt til å være med på NRK-programmet, og skuespillerinnen innrømmer at hun har lært mye og fått et nytt inntrykk av familien, deriblant faren.

- Jeg har vel på en måte fått bekreftet det jeg håpet om faren min, og det synes jeg var veldig hyggelig. Jeg hadde håpet at han var det varme overskuddsmennesket jeg ofte opplevde ham som, men også at det ikke skulle ligge noen lik i lasten på vei opp mot toppen. Og det var det heller ikke. Dette har bare vært en positiv opplevelse, sier hun.

«Hvem tror du at du er?» sendes på NRK1 søndager kl. 20.15! Finn ditt favorittprogram i Seher.nos TV-guide her!

Bli fan av Seher.no på Facebook her
 
Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no
 
Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.
 
LES OGSÅ:   - Barna mine synes nordmenn er litt gærne

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer