Marianne Jemtegård:

- Jeg visste ikke at vi hadde et fødepoliti

Marianne Jemtegård snakker åpent om det å planlegge et keisersnitt.

STÅR FREM: Marianne Jemtegård blir mamma for første gang om en måneds tid. Av medisinske årsaker ønsker hun seg et planlagt keisersnitt, men det har ikke vært noen enkel oppgave. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
STÅR FREM: Marianne Jemtegård blir mamma for første gang om en måneds tid. Av medisinske årsaker ønsker hun seg et planlagt keisersnitt, men det har ikke vært noen enkel oppgave. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

I januar valgte modell, skuespiller og influenser Tinashe Williamson (33) å stå frem med et dilemma som raskt fikk mye oppmerksomhet. Tobarnsmoren har ved begge fødslene sine planlagt keisersnitt på forhånd.

Det høres kanskje ut som en enkel prosess, men overfor Dagbladet uttalte hun at det var alt annet enn en dans på roser. Hun har fått stygge kommentarer fra andre, og hevdet at det var svært vanskelig å få godkjent keisersnittet før termin.

Saken vekket mye engasjement, og hun fortalte mye av det samme som gjest på «God Morgen Norge». Saken fikk også andre i samme situasjon til å åpne seg. Nå står moteekspert, DJ og blogger Marianne Jemtegård (39) frem med en lignende historie.

Keisersnitt-skepsis

På forsiden av dagens Aftenposten poserer Jemtegård, kjent fra diverse TV-produksjoner opp gjennom årene, i en rosa kjole. Magen hennes er godt synlig der hun står og holder rundt den. Om en måned blir 39-åringen mamma for første gang, til en liten jente.

Moteeksperten er født med det som heter hofteleddsdysplasi, som ifølge Norsk Helseinformatikk er en utviklingsfeil i hofteskålen. Da hun var 14 år gammel skal hun ha blitt advart av legene om at hun måtte ta keisersnitt om hun noen gang skulle bli mor. Det for å unngå at hoften går ut av ledd.

Å faktisk få det innvilget var derimot en helt annen sak.

«Jeg føler meg definitivt pushet i en retning jeg ikke vil» Marianne Jemtegård

- Jordmor mente jeg burde prøve på vanlig fødsel fordi det var det beste for meg og barnet. Jeg fikk høre at dersom jeg ikke gikk på krykker før fødselen, kom jeg sikkert ikke til å gjøre det etterpå heller. Som om det var en garanti for noe som helst, sier Jemtegård til Aftenposten

Hun har ved flere anledninger vært til konsultasjoner hos jordmor, men har ennå ikke fått innvilget noe keisersnitt. Det er bare en knapp måned igjen til hennes vesle datter kommer til verden, men hun vet ikke om hun må tilbringe datterens første leveuker stillesittende på grunn av hoftetrøbbel eller i pigg form.

- Fødepoliti

I Aftenposten-artikkelen snakker hun også fritt om stigmaet som kommer med planlagte keisersnitt, uavhengig av om det er medisinsk begrunnet eller ikke.

- Men hvis du sier at du vil ha keisersnitt, er det sånn: «Å ja, du tar T-banen i stedet for å gå Birken, du.» Jeg har hørt om både mammapolitiet og ammepolitiet, men visste ikke at vi hadde et fødepoliti, sier Jemtegård, og fortsetter:

- Du kan enten føde naturlig, eller du kan velge å tenke på deg selv og ødelegge for både deg og barnet. Jeg føler meg definitivt pushet i en retning jeg ikke vil, også av fagfolk.

Anne-Sofie Letting, fungerende avdelingsleder ved fødeavdelingen på Rikshospitalet, skriver til Aftenposten at hofteleddsdysplasi ikke er forbundet med risiko for vaginal fødsel. Hun skriver også at vurderingen om et planlagt keisersnitt tar tid, og at de ofte må hente inn spesialister.

Ikke «ordentlig» fødsel

Det var, som nevnt, Tinashe Williamson som satte fyr på lunta for denne debatten. Før hun og ektemannen, skuespiller Odd-Magnus Williamson, fikk datteren Ziggy Bee, åpnet hun seg om det å planlegge et keisersnitt.

Da hennes første datter India kom til verden, var det med et planlagt keisersnitt. Det var en krevende prosess, med flere runder i helsevesenet og kritikk fra andre.

Til sine 25 000 følgere la hun ut et bilde med følgene budskap: «Det er ikke alltid en vaginal fødsel er det beste for mor og barn. Det blir planlagt keisersnitt også denne gangen».

Hun fikk enorm respons på bildet, noe som indikerer at mange har opplevd det samme som henne. Å møte forvirrede blikk, å få stygge kommentarer eller å høre fra andre mødre at man ikke har gjennomgått en ordentlig fødsel.

- Man får kommentarer om at det er den lette veien ut, at man ikke vil ødelegge der nede. Enkelte har sagt at jeg er «too posh to push». Altså, det er helt sykt. Sting får man jo uansett, sa hun til Dagbladet, og fortsatte:

- De kommentarene der kan være slitsomme og støtende for folk. Keisersnitt er ingen lett utvei, og det er ofte ikke et valg man tar. Det er noe man må, forklarte hun.

Influenseren forklarte at det er en kombinasjon av smalt bekken og fødselsangst som fikk henne gjennomføre to planlagte keisersnitt. Hun kom i sin tid også til verden med keisersnitt.

I dag bærer hun arret med stolthet.

- Man skal ikke ha dårlig samvittighet, uansett grunn. Og uansett, folk kan kanskje tro at man gjør det her fordi man ikke vil revne nedentil, men de kutter jo faktisk opp magen min for å få babyen ut. Ingen skal si at det her er noen enklere utvei, sa hun.

- Blir tatt på alvor

Forhåndsbestemte keisersnitt gis på grunnlag av enten medisinske eller psykiske problemer. Dersom man eksempelvis har et lite bekken eller sliter med alvorlig fødselsangst, som igjen fører til lite søvn, lite mat og mye stress, bør lege kontaktes tidlig i svangerskapet.

Overfor Babyverden har to jordmødre med doktorgrad innenfor temaet fødselsangst tidligere uttalt at keisersnitt ikke er en rettighet. «Vi ønsker å komme i en behandlingssituasjon, ikke i en forhandlingssituasjon», uttalte de om møter med pasienter som ønsker inngrepet.

Ofte får kvinner som er blitt gravide som følge av overgrep et planlagt keisersnitt. Det for å sørge for at opplevelsen ved en fødsel ikke blir ødelagt for kvinnen, om hun ønsker å ha barn ved en senere anledning. Dersom den blivende moren «bare» sliter med angst, kan veien derimot være lang.

Det fortalte Kirsten Jørgensen, politisk leder i Den norske jordmorforeningen, til Dagbladet. Hun har 35 års erfaring som jordmor, og sier at hun har merket et økende fokus på planlagte keisersnitt de siste åra. Prosessen er likevel lang, og målet er til sjuende og sist fra deres side å overbevise kommende mødre om vaginal fødsel.

Eksperten hadde ingen tall på hvor vanlig det er med planlagte keisersnitt, men betegner det som en økende gruppe kvinner.

- Jeg opplever at disse kvinnene de senere åra blir tatt på alvor. Vi må ikke avfeie dem fordi enkelte tror at det bare handler om at man ikke vil bli ødelagt nedentil. Min erfaring er at det handler om tungtveiende grunner. Det kan godt hende at kvinnene opplever at de ikke blir forstått av samfunnet. Jeg har i hvert fall hatt jobben min i 35 år, og jeg lytter til dem når de forteller. Det tror jeg er viktig, sa hun.

LES OGSÅ: Disse bildene får fansen til å klø seg i hodet