- Jeg ville skutt ham hvis jeg kunne

«Farmen»-stjernen Morten Heggdal fryktet han skulle bli drept da han ble angrepet i mørket med det han trodde var en øks.

POLITIMANN: Farmen-deltaker Morten Heggdal fra Namsos jobber til vanlig som innsatsleder i politiet. Til Se og Hør avslører han at han har opplevd situasjoner som i ytterste konsekvens kunne kostet ham livet. Foto: TV 2
POLITIMANN: Farmen-deltaker Morten Heggdal fra Namsos jobber til vanlig som innsatsleder i politiet. Til Se og Hør avslører han at han har opplevd situasjoner som i ytterste konsekvens kunne kostet ham livet. Foto: TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Morten Heggdal (45), Jarle Tangerås (26) og Magnus Røberg (25) er de tre eneste som står igjen i årets  «Farmen». Søndag skal de gjøre opp seg imellom om hvem som til slutt kan kalle seg vinner av «Farmen» 2013, og hvem som med det stikker av med hytte og bil etter ti intense uker på Berli gård i Grimstad.

AVGJØRES: Søndag kveld sender TV 2 finalen av realityserien Farmen. De tre finalistene er Jarle Tangerås (26), Magnus Røberg (25) og Morten Heggdal (45). Foto: TV 2
AVGJØRES: Søndag kveld sender TV 2 finalen av realityserien Farmen. De tre finalistene er Jarle Tangerås (26), Magnus Røberg (25) og Morten Heggdal (45). Foto: TV 2 Vis mer

Det som er sikkert er at spesielt Morten Heggdal har vært ute en vinterdag før...

Den staute 45-åringen fra Namsos jobber nemlig som innsatsleder i politiet. Til Se og Hør avslører han at han flere ganger i løpet av karrieren har opplevd situasjoner som i ytterste konsekvens kunne kostet ham livet.

- For min egen del var nok den mest kritiske situasjonen en gang vi skulle til et øde sted der vi hadde fått rapporter om husbråk. Jeg hadde med to kolleger, og vi hadde fått melding om at en dame hadde blitt banket opp av mannen sin. Det var 20 kuldegrader og voldsomt med snø, erindrer Morten.

Politimennene banket på døra, men ingen kom ut. Dermed bestemte «Farmen»-deltageren at han skulle gå rundt huset og titte inn vinduet for å se om han så noe.

-  Jeg kom meg rundt, tittet inn, og så at alt av inventar var knust på innsiden. På vei tilbake ser jeg at kollegaen min går inn i huset, det var tydelig at noen hadde åpnet, forteller han.

- Jeg ble stående på utsiden, hylstrer lommlykten, og skal til å gå opp - da jeg ser i sideblikket at det kommer noen ut fra mørket. Han var cirka ti-femten meter unna. En mann kom i et voldsomt tempo rett mot meg i bare t-skjorte. Han hadde langt, svart flagrende hår. I ansiktet og nedover brystet hadde han fullt av blod.

Ifølge Morten var situasjonen kritisk, og svært dramatisk.

- Han kom rett mot meg med en hevet øks. Jeg hadde ingen fluktmuligheter, det eneste jeg hadde var langkølla og pepperspray. Jeg fikk ropt ut så høyt jeg klarte at han skulle slippe øksa. Da han var nær nok slo jeg ham med kølla. Kollegaen min hadde hørt meg rope, og kommer ut for å bistå, og vi fikk til slutt pågrepet ham, sier en tydelig preget Morten.

Senere viser det seg derimot at mannen hadde sluppet det Heggdal oppfattet var en øks.

- I en slik situasjon er en skiftenøkkel selvsagt like farlig som en øks. Men denne episoden, jeg er tross alt uskadet og ingen drapsmann, har gjort at jeg har falt ned på at jeg ikke ønsker at politiet skal bære våpen.

FINALIST: Ironisk nok kvalifiserte Morten Heggdal seg til finalen da han vant øksekastingkonkurransen i forrige episode. Foto: TV 2
FINALIST: Ironisk nok kvalifiserte Morten Heggdal seg til finalen da han vant øksekastingkonkurransen i forrige episode. Foto: TV 2 Vis mer

Men realitydeltageren fra Namsos har full respekt for dem som mener noe annet. For den dramatiske episoden kunne endt alt annet enn godt for politimannen.

- Hvis jeg nå hadde vært en grønnsak eller at jeg hadde blitt drept, så ville det vært helt åpenbart at jeg skulle båret våpen. Jeg er prisgitt hva som foregår oppe i hodet på denne mannen. Jeg vet med sikkerhet at jeg hadde skutt hvis jeg kunne, jeg var jo i en totalt hjelpesløs situasjon.

Morten er gift med vakre Ingfrid (39). Sammen har paret sønnen Ole-Morten (4).

- Hva synes Ingfrid om at du har den jobben du har?

- Jeg forteller ikke henne detaljer rett etterpå. Jeg forteller henne hva som har skjedd, men da sitter hun jo med fasiten i hånden. Dette har gått bra. Og det går heldigvis lang tid imellom såpass dramatiske hendelser. Jeg har jobbet i politiet i snart 20 år, og har kanskje hatt fem høydramatiske episoder på den tiden. Det er nok det da, men...

- Hender det at du blir redd?

- Ja, jeg har vært redd, men det kjenner man mest etterpå. Midt oppe i en sitasjon har jeg ikke opplevd at jeg har vært redd, men jeg har vært nervøs før ting skal skje, og så har jeg fått både hjertebank og skjelvinger etterpå, sier han åpenhjertig.

Heggdal forteller videre om en hendelse han opplevde i forbindelse med en gisselaksjon:

- En mann hadde tatt en kvinne som gissel, og holdt en kniv foran strupen hennes. Han kommanderte oss ut av en situasjon, vi måtte gå ut av huset. Da visste jeg at sjansen var stor for at hun ble veldig skadet. Og jeg visste at jeg, som hadde ansvaret på stedet, var ansvarlig for utfallet.

Og for 45-åringen fra Namsos handler det om hvilke ord og formuleringer han velger å bruke under forhandlingsprosessen, som i stor grad avgjør utfallet:

- I en forhandlingssituasjon som det, tenker man mye på at ett feil ord, ett feil strategisk valg, kan gjøre at liv går tapt. Og det er du som må stå til ansvar for det.

Søndag kveld kan du se om det er Morten, Magnus eller Jarle som stikker av med seieren i «Farmen 2013» klokken 21.45 på TV 2.

LES OGSÅ: - Hun holdt på å gå fra meg med et nyfødt barn

 

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer