Ronja Røverdatter:

- Jeg ville ikke

Astrid Lindgrens høyt elskede barnebok-fortelling tok Skandinavia med storm. Men hvor ble Ronja av?

DEN GANG DA: Hanna Zetterberg landet rollen som Ronja Røverdatter. Foto: Filmweb
DEN GANG DA: Hanna Zetterberg landet rollen som Ronja Røverdatter. Foto: Filmweb Vis mer
Publisert

Filmatiseringen av eventyret om «Ronja Røverdatter», den klassiske filmen basert på historien til forfatter Astrid Lindgren, er trolig en film de fleste har sett i barndommen.

Filmen fra 1984 utspiller seg i middelalderen, hvor Ronja vokser opp i Mattisborgen. Der er hennes far leder for en røverbande.

Samme natt som Ronja blir født deles borgen i to av et lynnedslag, og i den delen av borgen Mattis-familien ikke bruker, flytter Borka og hans røvere inn. I all hemmelighet blir Ronja venn med Birk Borkason, sønnen til Borka. Fedrene deres nekter å akseptere dette og de rømmer derfor hjemmefra og ut i skogen sammen.

VISSTE DU DETTE?: Det hittil ukjente faktumet får den kjente julefilmens fans til å sperre opp øya. Vis mer

- Ikke en fiasko

Hovedrolleinnehaveren Hanna Zetterberg (49) var bare elleve år gammel da hun landet rollen som Ronja Røverdatter.

Etter premieren i 1984 gikk filmen som en farsott på kinolerreter i hele Skandinavia, og den dag i dag er det fremdeles mange som har et nostalgisk forhold til karakterene i Mattisborgen.

Selv om mange spådde en lysende karriere for barnestjernene etter suksessen, forsvant imidlertid den da unge skuespilleren helt fra rampelyset - og har ikke dukket opp siden.

Zetterberg har derimot vært svært aktiv i politikken, der hun blant annet har vært å se som representant for Venstrepartiet i den svenske Riksdagen.

AKTIV POLITIKER: Hanna Zetterberg har valgt en helt annen karrierevei etter suksessen med barnefilmen. Foto: NTB
AKTIV POLITIKER: Hanna Zetterberg har valgt en helt annen karrierevei etter suksessen med barnefilmen. Foto: NTB Vis mer

I programmet «Mauri – vad hände sen» på TV4 viser den tidligere barndomsheltinnen hvordan hun lever i dag. Det melder Expressen.

Zetterberg bor for tiden ved skjærgården i Stockholm, og forteller at hun fremdeles synes det er merkelig at det stilles spørsmål om valget hennes om å trekke seg tilbake fra rampelyset.

«THE HOLIDAY»: En av de koseligste julefilmene har rukket å bli 13 år gammel! Spesielt barneskuespillerne har forandret seg - veldig! Bilder: NTB. Reporter: Ingebjørg Iversen / KK Vis mer

- Jeg har opplevd at noen lurer på hvor jeg ble av, som kan være et fornuftig spørsmål. Men det oppleves noen ganger som om de mener jeg er en slags fiasko for at jeg ikke har «klart å holde meg i rampelyset». Jeg ville ikke - og jeg er veldig fornøyd med valget jeg tok, innrømmer hun i programmet.

Kunne ikke ta kollektivtransport

Zetterberg forteller at hun forsøkte å unngå store folkemengder som tenåring, ettersom hun ble gjenkjent på regelmessig basis.

- Rent praktisk var det umulig for meg å benytte meg av offentlig transport i Stockholm der jeg bodde. Alle kjente meg igjen. Jeg måtte bytte T-banevogn for hver eneste holdeplass, minnes hun i programmet.

LES OGSÅ: - Ble liggende med angst og krampegråt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer