(Seoghør.no): Gjennom de største humanitære katastrofene og dramatiske terrorangrep er NRKs nyhetsprofiler tilstede. Informasjonen skal ut til folket, og selv i grusomme situasjoner er det ventet at både ankere og reportere forholder seg profesjonelt.
Det kan til tider være en stor utfordring forteller Nina Owing (59), Ingerid Stenvold (40), Ole Torp (65) og Gry Blekastad Almås (47). Sistnevnte husker det vanskeligste øyeblikket, som da hun rapporterte om tsunamien i Sørøst-Asia i 2004.
- Det var fryktelig sterkt, og preget meg i lang tid etterpå. Det var tøft å forholde seg profesjonell, når det du egentlig vil bryte sammen og grine med alle som er rammet, forteller hun.
Trener seg rolig
Torp forteller at han ble mest preget da han var USA-korrespondent etter terrorangrepet 11. september 2001.
- 11. september-sendingene husker jeg godt. Det er de store øyeblikkene som gjør mest inntrykk også på oss. Vi blir like grepet av de store begivenhetene som publikum. Vi er ikke upåvirket, forteller NRK-veteranen.

Også Owing som satt i studio og snakket med Torp i New York, trekker frem hendelsen som en av dem som påvirket henne mest.
- Hva gjør man i en slik situasjon?
- Vi er trenet til å forsøke å beholde roet. Man rapporterer, går videre og bruker tid til å fordøye det etterpå, sier Torp.
Gikk i svart
Alle fire har vært ledet en rekke direktesendinger, noe som kan være ekstra nervepirrende. Gry Blekastad Almås husker godt det øyeblikket hun mistet kontrollen foran tusenvis av TV-seere.

Ble overrasket av Dagsrevyens kamera
- Ting gikk i svart, og jeg sto der på direkten og visste ikke hva jeg skulle gjøre, minnes hun.
- Hva skjedde?
- Jeg lurte desperat på hva jeg skulle gjøre, men noe har jeg gjort og sendingen gikk videre. Det var et desperat øyeblikk én gang, da vi ble nødt til å sende musikkvideoer på NRK fordi store deler av sendingen forsvant.

Klare for direktesendinger
Forhåpentligvis går alt på skinner når firkløveret til høsten leder NRKs valgsendinger. Mye vil bli sendt direkte fra et nytt studio utenfor Stortinget.

- Da må vi anstrenge oss ekstra for å få svar på det vi vil. Vi skal gjøre seerne i stand til å velge på et kvalifisert grunnlag, forteller Stenvold.

Erik Thorstvedt: - Man skal aldri gjøre det jeg gjorde
Ole Torp leder utspørringen av partitoppene.
- Det blir mest hyggelig, men kanskje noen ganger litt nærgående og insisterende for å få svar.
- Hvordan påvirker det dere at sendingene er direkte?
- Det er litt ekstra nervepirrende, men det er ok. Da får vi skrudd til det ekstra hakket man trenger, sier Owing.
LES OGSÅ: Anne Lindmos forandring fikk sønnen til å gråte
