Gunhild Stordalen:

- Jeg vil komme med en tilståelse

Gunhild Stordalen er mer enn gjennomsnittet opptatt av klimaet, men det er en ting hun ikke har vært stolt av.

TILSTÅELSE: Søndag publiserte Gunhild Stordalen en video på Instagram hvor hun var ærlig om å kjenne på «shoppeskam». Foto: Mimsy Møller / Samfoto / NTB
TILSTÅELSE: Søndag publiserte Gunhild Stordalen en video på Instagram hvor hun var ærlig om å kjenne på «shoppeskam». Foto: Mimsy Møller / Samfoto / NTB Vis mer
Publisert

Klimaforkjemper, lege og EAT-grunnlegger Gunhild Stordalen (43) snakker ofte høyt om klima og miljø.

Hun har for lengst sluttet å spise kjøtt, byttet til EL-bil og kuttet ned på flyturene, men det er en ting Stordalen har gjort som hun har dårlig samvittighet for.

ÅPENHJERTIG: I et av sine siste intervjuer før nyheten om bruddet ble kjent, forteller Gunhild Stordalen åpenhjertig om støtten hun har fått av Petter Stordalen gjennom sykdommen. Video: TV Norge. Vis mer

- En tilståelse

Søndag formiddag delte 43-åringen en video på Instagram med sine 196 000 følgere hvor hun forteller at det nå er slutt på all unødvendig handling.

«Jeg vil komme med en tilståelse og en personlig forpliktelse. Fordi det er en ting jeg ikke er stolt av og som ikke er på linje med hvem jeg vil være og hva jeg står for. Og det er mine «shopping-vaner», innleder hun videoen.

Videre forteller klimaforkjemperen at hun vet hvor forurensende moteindustrien er, og hun mener det ikke finnes noen løsning utenom å stoppe det som ofte blir omtalt som «fast fashion» – hvor nye trender blir masseprodusert til lave kostnader.

«Vi må endre forretningsmodell hvor vi gjenbruker og resirkulerer alt. Det ønsker jeg å være en del av. Derfor skal jeg ikke kjøpe nye ting jeg som ikke trenger noen gang igjen».

Stordalen kommer med store lovnader i videoen og fra nå av vil bare det mest nødvendige som undertøy og løpesko bli kjøpt nytt. Alt annet skal kjøpes brukt eller lånes.

I kommentarfeltet tar flere følgere til ordet for at Stordalen er inspirerende, og noen sier de også skal være med på shoppestoppen.

BRUDD: Petter og Gunhild Stordalen meldte at paret flytter fra hverandre etter 14 år. Intervju fra Expressen. Vis mer

- Sittet langt inne

Under videoen skriver 43-åringen at ved å fortelle om dette til sine følgerne så må hun gjennomføre.

– Det har sittet langt inne, sier Stordalen til Se og Hør.

Hun har lenge vært bevisst på hvor mye moteindustrien forurenser, men har tenkt at det er bedre å kjøpe dyre plagg av kvalitet.

Men til tross for at Stordalen har forsøkt å handle mindre så har ofte fristelsene blitt for store – og et og annet trendplagg har blitt med hjem.

Stordalen er trolig mer enn gjennomsnittet opptatt av klima og miljø, og da hun stilte seg spørsmålet: «Hva gjør jeg som jeg skammer meg over?» Var «shopping» svaret.

Men nå er det stopp på det.

– Jeg kan ikke komme med en ny veske nå, sier hun lattermildt.

Fikk ikke sove

Stordalen innrømmer at hun tidligere kjente veldig på «kjøttskam» og «flyskam», dette har hun imidlertid klart å kvitte seg meg ved å gjøre drastiske endringer i livsstilen.

Hun spiser nå ikke kjøtt selv om det primært er av helsegrunner og kjører så langt det går, bare fly i jobbsammenheng og tar tog så ofte det er praktisk gjennomførbart.

TÅREVÅTT: Emilie Stordalen sprakk nylig begge trommehinnene i «Kompani Lauritzen», noe som fører til at hun ikke kan delta i en av oppgavene. Dette tok hun tungt. Video: TV 2 Vis mer

Nå skal den aller siste skammen, «shoppeskam», forsvinne og Stordalen har troen på at hun skal klare det.

Det var særlig en hendelse som fikk Stordalen til å bestemme seg for å slutte å handle unødvendig.

– Forrige uke så gikk jeg inn i favorittbutikken min og kjøpte en pose med nye sommerklær. Da jeg kom hjem så tenkte jeg: «Hva gjorde jeg nå?», sier hun og legger til at hun ikke fikk sove den natten.

Dagen etterpå returnerte hun klærne og ga pengene til Remake som er en organisasjon som jobber for å få slutt på fast fashion.

- Jeg elsker fine ting

Selv om 43-åringen ikke føler handlingen hennes er ute av kontroll så beskriver hun det som en avhengighet.

– Jeg elsker fine ting og det å se bra ut, men jeg kan ikke stå for det lenger, sier hun til Se og Hør.

Likevel innrømmer hun at det er med skrekkblandet fryd at hun nå ikke skal kjøpe en nye unødvendige ting resten av livet.

Men selv om Stordalen ikke lenger skal kjøpe nye ting kan hun kjøpe brukt, redesigne gamle klær og låne av venninner.

– En venninne kommer faktisk over nå for å låne en kjole til 17. mai. Jeg skal oppfordre venninnegjengen til å byttelåne mer fremover.

LES OGSÅ: Emilie Stordalen: «Mobbing satt i system»

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer