Birgit Skarstein:

- Jeg vil ikke ha et «free pass»

Pandemien la lokk på paraolympics-drømmen. Da bestemte Birgit Skarstein for at det var på tide å kaste seg inn i dansen.

NYTT KAPITTEL: Birgit Skarstein skulle egentlig ha rodd for harde livet i Tokyo nå. Pandemien lukket imidlertid den døren. Samtidig åpnet den for noe annet - en etterlengtet deltakelse i «Skal vi danse». Foto: TV 2
NYTT KAPITTEL: Birgit Skarstein skulle egentlig ha rodd for harde livet i Tokyo nå. Pandemien lukket imidlertid den døren. Samtidig åpnet den for noe annet - en etterlengtet deltakelse i «Skal vi danse». Foto: TV 2 Vis mer
Publisert

Når Birgit Skarstein (31) forteller om den intense hverdagen hun skal ha i høst, er det helt naturlig og uten snev av anger. Trening to ganger om dagen med ro-landslaget er krevende nok i seg selv, men Skarstein har attpåtil bestemt seg for at 2020 var året hun skulle takke ja til «Skal vi danse».

Den eneste fritida hun egentlig har de kommende månedene er lunsj og søvn, noe hun tar med knusende ro. Kroppen hennes er topptrent allerede, så det er ikke fysikken det står på når hun førstkommende lørdag skal innta parketten på Fornebu i det som blir TV 2s første «Skal vi danse»-sending i år.

DANSEKROPP: Birgit Skarstein vil vise at det er helt mulig å danse med rullestol. - Alle kropper som kan danse er en danskekropp, sier hun. Her med dansepartner Philip Raabe. Foto: Privat
DANSEKROPP: Birgit Skarstein vil vise at det er helt mulig å danse med rullestol. - Alle kropper som kan danse er en danskekropp, sier hun. Her med dansepartner Philip Raabe. Foto: Privat Vis mer

- Jeg har jobbet mye med det å være grasiøs. Det er på en måte ikke der hovedfokuset er i idretten, så her må jeg virkelig øve meg. I tillegg skal man jo kunne en koreografi og teknikk. Jeg prøver å suge til meg alt jeg kan, flirer Skarstein overfor Se og Hør.

- Litt annerledes

På grunn av den hektiske timeplanen har hun ikke tid til å møtes, men sier ja til å ta en prat på telefon i bilen på vei fra Årungen til ny trening. Etter den, som ble dagens andre treningsøkt, dro hun til Bislett for å svinge seg med dansepartner Philip Raabe.

Det høres kanskje ut som et standardliv for en toppidrettsutøver, noe det muligens også er, men det er ikke til å stikke under stol at ett element skiller Skarstein fra de andre deltakerne. Hun blir nemlig den første deltakeren i danseseriens 16 sesonger lange historie som sitter i rullestol.

I sosiale medier har flere stilt spørsmål ved hvordan det skal la seg gjøre, og enkelte har vært kritiske. Det er uenighet rundt hvorvidt det er en fordel eller en ulempe å danse med hjul.

- LITT ANNERLEDES: Skarstein vet at de må gjøre ting litt annerledes enn de andre deltakerne, men vil likevel bli bedømt akkurat som de andre deltakerne. Foto: Privat
- LITT ANNERLEDES: Skarstein vet at de må gjøre ting litt annerledes enn de andre deltakerne, men vil likevel bli bedømt akkurat som de andre deltakerne. Foto: Privat Vis mer

- Vi må selvsagt gjøre ting litt annerledes og kanskje øve enda litt hardere, men jeg ser bare på det som et fortrinn. Jeg skal jobbe så hardt jeg kan for å kunne levere, og får god hjelp av Philip til det. Det er jo første gang han gjør dette også, så vi lærer begge mens vi holder på, forklarer hun.

«Men hvordan skal hun gjøre det med beina? Skal dommerne være snillere med henne? Får hun det enklere enn de andre?». Spørsmål av samme art er blitt stilt på nett, noe 31-åringen har lagt merke til. Hun kan forsikre om at kritikerne skal få ro i sjela.

- Jeg forstår at folk spør om disse tingene, men jeg skal på ingen måte ha noe «free pass». Dommerne skal være like strenge med meg som med de andre. Det er også derfor vi øver så mye, for at det skal sitte teknisk og se bra ut, forklarer hun.

TERPING: Skarstein har tidligere vært å se dansende, som under Idrettsgallaen på Hamar tidligere i år. Hun forteller at hun nå skal øve til hun blør for å få teknikken til å sitte. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix
TERPING: Skarstein har tidligere vært å se dansende, som under Idrettsgallaen på Hamar tidligere i år. Hun forteller at hun nå skal øve til hun blør for å få teknikken til å sitte. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix Vis mer

Forbilde

Når duoen inntar parketten for sin første dans lørdag, en vals, kan Skarstein forsikre om at også hun skal bruke beina sine. Det blir bare ikke på samme måte som de andre parene. Skarstein lover blant annet at det blir trinn med beina og hinter om at det kan komme løft gjennom sesongen.

- Vi vil at det skal bli kult, og vi vil vise bevegelsesglede. Det er viktig å vise barn og unge at alle kropper er en dansekropp om man vil. Det finnes ingen fasit, og det skal vi bevise denne høsten, sier hun.

Skarstein framstår så positiv at en nesten kan lure på om det er påtatt, «irriterende positiv» som hun sier selv, men hun forsikrer om at hun i aller høyeste grad forsøker å se det gode i ting. Hun skulle for eksempel ha vært i Tokyo nå på paraolympics, men det satte pandemien en stopper for.

- Det er derfor jeg har sagt ja til å være med i «Skal vi danse», fordi jeg nå faktisk har tid. Man kan ikke rå over en pandemi, men vi kan gjøre det beste ut av situasjonen. I tillegg vil jeg jo, som sagt, vise andre at det lar seg gjøre - selv i rullestol. Alle kan danse, sier hun energisk.

EVENTYRLIG OPPUSSING: I løpet av kort tid klarte Halvor Bakke og gutta å gi Birgit Skarstein hyttedrømmen hun lenge har ventet på. Vis mer

- Ikke rom for dating

Det er elleve år siden 31-åringen mistet følelsen i beina, som følge av at kroppen reagerte negativt på en epidural som ble satt i ryggen hennes. Hun hadde skadet foten under en badetur, og måtte operere flere ganger. Det var den siste operasjonen som førte til lammelsen hun lever med i dag.

- Jeg har jo levd mesteparten av livet mitt som gående. Å finne ut av hvordan jeg skal leve livet med rullestol har vært en tilvenning for meg også, men jeg har tatt det på strak arm. Sånn blir det også i dansen. Vi skal øve til vi blør, sier hun og ler rått.

BRUDD: I fjor kunngjorde Skarstein at hun og forloveden Martin Sletten hadde gått fra hverandre. Det lå ingen dramatikk bak bruddet, og hun skyldte blant annet på den hektiske timeplanen. Den er like hektisk nå, og har ikke rom for dating. Foto: NTB Scanpix
BRUDD: I fjor kunngjorde Skarstein at hun og forloveden Martin Sletten hadde gått fra hverandre. Det lå ingen dramatikk bak bruddet, og hun skyldte blant annet på den hektiske timeplanen. Den er like hektisk nå, og har ikke rom for dating. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den hektiske timeplanen hennes gir verken rom for at hun kan møte venner eller ha kjæreste. I slutten av november kunngjorde Skarstein at hun og kjæresten Martin Sletten hadde brutt forlovelsen, etter å ha vært forlovet siden januar 2017. Det lå ingen dramatikk bak bruddet, og Skarstein skrev selv den gang at tidsklemma var en av årsakene.

Skjemaet er like stramt i dag som da.

- Jeg har det veldig fint akkurat nå, og trenger ikke noe mer. Timeplanen gir heller ikke noe rom for dating, så jeg har heller ikke vært noe på utkikk. Jeg har ikke tid til noe annet for øyeblikket, og det er jeg komfortabel med, sier hun.

Vis mer

Skolebenken

Å oppsummere Skarsteins imponerende karriere som både roer og langrennsløper er vanskelig, for det står ikke på antall VM-medaljer, rekorder og verdenscupseire. Hun har vært aktiv utøver i flere år, og har ingen planer om å bokstavelig talt kaste inn åra med det første.

- Livet mitt er et skjema, men jeg trives med det. Nå er det jo klart at jeg ikke kan holde på sånn for alltid, men akkurat nå er dette livet helt ypperlig for meg, sier hun.

HARDT: Skarstein trener to ganger om dagen, i tillegg til dansetrening. Hun er topptrent, noe som kan være en fordel på parketten. Her fotografert under VM i 2017. Foto: NTB Scanpix
HARDT: Skarstein trener to ganger om dagen, i tillegg til dansetrening. Hun er topptrent, noe som kan være en fordel på parketten. Her fotografert under VM i 2017. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har foreløpig tenkt at jeg vil holde på til paraolympics i Paris i 2024. Jeg ser for meg at det kan bli en fin avslutning på det hele. Men, man vet jo aldri. Vi toppidrettsutøvere lever jo litt på lånt tid, og en karriere er avhengig av mye. Det kan hende jeg gir meg både før og etter, forklarer hun videre.

Skarsteins liv har bestått av trening, spising, restituering og soving i mange år, og hun er ikke helt sikker på hva som vil skje når hun eventuelt legger opp.

VANT: Aleksander Hetland vant «Skal vi danse». Video: Rød Løper Vis mer

- Kanskje jeg skal fortsette med statsvitenskapen på Blindern? Det har jeg mildt sagt ikke tid til akkurat nå, men det hadde vært gøyalt å få ferdig graden, ler hun.

Akkurat nå er det likevel dans som står i fokus. Hun har planer om å komme så langt som mulig, og skal trene så hardt det lar seg gjøre.

- Det minner egentlig litt om en VM-oppkjøring, og det er jeg jo vant til. Både når det gjelder det fysiske og det å være med i en boble. Vi får bare håpe den ikke sprekker altfor fort.

LES OGSÅ: Derfor dukket hun opp på krykker

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer