DØDE: Onsdag døde Lars Andreas Larssen 78 år gammel.  Foto: Se og Hør
DØDE: Onsdag døde Lars Andreas Larssen 78 år gammel. Foto: Se og HørVis mer

- Jeg vil huske ham med glede og varme

Lise Fjeldstad har sterke minner fra samarbeidet med Lars Andreas Larssen, som gikk bort onsdag morgen.

SEOGHØR.NO: Onsdag morgen sovnet Lars Andreas Larssen inn på Uranienborghjemmet i Oslo. Det skriver hans sønn Vetle Lid Larssen på Twitter.

Lars Andreas Larssen ble 78 år gammel.

- Lars Andreas Larssen sovnet idag morges rolig inn på Uranienborghjemmet i Oslo, omgitt av sin nærmeste familie, skriver han.
 

Larssen debuterte på Folketeatret i stykket «Cherrys have» i 1950. Han har spilt i flere Ibsen-stykker og hadde en rekke filmroller blant annet i «Herren og hans tjenere» fra 1959 og «Piratene» fra 1983.

- Vil huske ham med glede og varme

På TV var han mest kjent som rektor i familieserien «Borgen Skole» og som «vis gammel mann i tårnet» i «Fangene på fortet».

Skuespiller Lise Fjeldstad spilte sammen med Larssen i «Borgen Skole» og vil huske ham som en god venn.

TRIST: - Man ble glad av å være sammen med Lars Andreas, sier TV-kollega Lise Fjeldstad.  Foto: FameFlynet Sweden
TRIST: - Man ble glad av å være sammen med Lars Andreas, sier TV-kollega Lise Fjeldstad. Foto: FameFlynet Sweden Vis mer

- Vi hadde det veldig moro sammen. Han var veldig engasjert og kunnskapsrik. Man ble glad av å være sammen med Lars Andreas. Jeg vil huske ham med glede og varme. Han var et snilt menneske, sier hun til Se og Hør.

BORGEN SKOLE: Lise Fjeldstad spilte mot Lars Andreas Larssen i «Borgen Skole» fra «Midt i Smørøyet» og vil huske ham som en god venn med mye varme.  Foto: Barbara Halden, NRK
BORGEN SKOLE: Lise Fjeldstad spilte mot Lars Andreas Larssen i «Borgen Skole» fra «Midt i Smørøyet» og vil huske ham som en god venn med mye varme. Foto: Barbara Halden, NRK Vis mer

Marianne Westby – som senere har gjort suksess i TV 2-serien «Hotel Cæsar» - spilte eleven «Anette» i Borgen skole.

- HAN VAR EN HUMØRSPREDER: Marianne Westby spilte mot Lars Andreas Larssen i «Borgen skole» og har gode minner fra scenene mot sin tidligere mentor. Foto: TV 2
- HAN VAR EN HUMØRSPREDER: Marianne Westby spilte mot Lars Andreas Larssen i «Borgen skole» og har gode minner fra scenene mot sin tidligere mentor. Foto: TV 2 Vis mer

- Jeg var så heldig å ha flere scener alene med Andreas og husker godt hvor rolig han var. Han var en god mentor og opptatt av at jeg skulle ha det bra. Han var både en humørspreder og veldig faglig dyktig. Jeg husker godt at vi ofte lo og lo under opptak, sier hun til Seoghør.no.

 

Fikk diagnosen Alzheimer

Lars Andreas Larssen var far til forfatteren Vetle Lid Larssen, filmskaper Gaute Lid Larssen og musiker Lars Larssen Naumann.

I mange år var Larssen samboer med Mona Tandberg som syntes det var vanskelig å forholde seg til kjæresten da han fikk diagnosen Alzheimer for åtte år siden.

- Lars Andreas glir mer og mer bort fra meg og jeg må akseptere situasjonen slik den er. Han kjenner meg ikke lenger igjen, selv om jeg av og til kan få en følelse av at han gjør det. Han kan se på meg, tilsynelatende lik seg, men så er han borte igjen. Disse «klare øyeblikkene» blir det færre og færre av, har Tandberg fortalt i et intervju med ukebladet Allers.

KJÆRESTER: De siste årene av sitt liv, led Lars Andreas Larssen av sykdommen alzheimer. Her med kjæresten Monna Tandberg.  Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
KJÆRESTER: De siste årene av sitt liv, led Lars Andreas Larssen av sykdommen alzheimer. Her med kjæresten Monna Tandberg. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer

Larssen fikk diagnosen i 2007. Problemene skal for alvor ha blitt merkbare i 2003, da Larssen ble tvunget til å stoppe prøvene til en forestilling i Ibsenmuseet i Oslo. Senere samme år måtte han også trekke seg fra rollen som Knappestøperen i det årlige Peer Gynt-spelet i Gålå i Gudbrandsdalen.

Lars Andreas' søster - Bergens ordfører Trude Drevland - minnes også skuespilleren på Twitter etter dødsfallet:

 

Tandberg har tidligere fortalt Se og Hør at Lars Andreas ikke visste at han var syk, og at han hadde et godt liv på sykehjemmet.

- Han kjenner meg ikke igjen ved navn, men smiler hver gang jeg kommer på besøk. Lars Andreas er blitt tynnere, men er på en veldig flott avdeling som tar seg av ham på best tenkelige måte. Han har et godt liv - forholdene tatt i betraktning, sa Tandberg til Se og Hør.

LES OGSÅ: - Han kjenner meg ikke lenger igjen