- Jeg var vel inne i jungelen 14 ganger i døgnet

Pinnedyr, flaggermus og larver satte sitt preg på familien Breili i «Den store reisen».

PÅ TUR: Familien Røssnes Breili fra Hvasser, som består av Rune (tv), Brage, Tove og Ronja (th), tilbragte tre uker hos Namalene på stillehavsøya Vanuatu i forbindelse med «Den store reisen».  Foto: STRIX/NRK
PÅ TUR: Familien Røssnes Breili fra Hvasser, som består av Rune (tv), Brage, Tove og Ronja (th), tilbragte tre uker hos Namalene på stillehavsøya Vanuatu i forbindelse med «Den store reisen». Foto: STRIX/NRK Vis mer
SEHER.NO:  Familieprogrammet «Den store reisen» er godt i gang på NRK. Og blant de tre norske familiene tv-seerne får være med på tur, er familien Røssnes Breili fra Hvasser.

Familien, som består av far Rune (46), mor Tove (45) og barna Ronja (17) og Brage (13), tilbragte tre spennende uker hos Namalene på stillehavsøya Vanuatu.

Til Seher.no forteller Rune, som til daglig jobber som sivilarkitekt, og er «helt avhengig av blyanten og mobiltelefonen sin», at turen var svært spennende og lærerik.

- Det å få mulighet til å reise dit og bo med en urbefolkning var helt utrolig. Jeg tror kanskje vi er den siste generasjonen som kommer til å oppleve en urbefolkning helt urørt. Og når du da har mulighet til å reise med NRK og oppleve noe så genuint og ekte, ja, da synes vi det var en veldig flott måte å reise på, sier Breili til Seher.no.

I likhet med familien Wold Hansen, som reiste til Hamerfolket helt sør i Etiopia, og familien Walbeck, som levde med nomadene i Mongolia, fikk også Breili-familien et lite kultursjokk da de ankom. Særlig når det gjaldt maten.

Og ifølge Rune gikk både han, Tove, Ronja og Brage kraftig ned i vekt under oppholdet

- Vi fikk nok mat, men vi fikk jo ikke de tingene vi er vant til, og så spiser de også mye mindre enn det vi gjør. Vi spiste litt pinnedyr, flaggermus og larver, og så en suppe de lager på en rotfrukt. Vi spiste maten, men du går litt lei. Så jeg gikk kraftig ned i vekt, og alle i familien ble ganske mye slankere. Vi mistet vel rundt ti prosent av kroppsvekten på tre uker. Men for meg var ikke det noe negativt. Det var vel mer en bonus egentlig, humrer han.

Maten førte imidlertid ikke bare til at familien gikk ned i vekt. Rune forteller også at han opplevde å bli syk underveis i innspillingen.

- Jeg fikk litt magesyke og diverse ting. Det gikk jo over, men jeg var vel inne i jungelen sånn 14 ganger i døgnet. Det var grønt det du spiste og grønt det som kom ut, og da er du ikke så veldig høy i hatten. Så jeg gikk og fikk litt hjelp av medisinmennene i stamme. Og de lagde en lokal medisin som smake helt ille, men det hjalp, og da ble jeg frisk igjen, forteller han.

Tross magesjau og andre småekle opplevelser var familien svært bestemt på at de skulle smake og prøve ut alt de ble tilbudt under oppholdet.

- Hvis ikke du smaker eller spiser det, så vet du jo heller ikke hva det er . Og hvis de andre spiser det, så er det fordi det er den lokale føden der. Du dør jo ikke av det, selv om det er mye som ikke smaker spesielt godt, sier Rune.

Ifølge 46-åringen har turen med NRK også hatt en stor innvirkning på deres forhold til hverdagen her hjemme.

- Det har forandret oss på en del ting. Det ene er at vi har skjønt at vi egentlig har det utrolig bra her hjemme, og det andre er at vi omgir oss med utrolig mye søppel. På en kvadratkilometer kan Namalene leve en hel stamme. Det er ingen restprodukter eller søppel etter et liv, sier han.

- Og så har vi lært at det er andre mennesker som lever veldig mye enklere enn oss, og som kanskje har det vel så bra. De hadde funnet en ro i det å leve i pakt med naturen som vi synes var helt unik. Men samtidig blir det for kjedelig for oss. Vi vil jo gjerne lese en bok, eller se på nyheter, og når du har lært å lese og skrive så får du en trang til å søke mye mer. Så jeg tror aldri vi hadde klart å være der for bestandig. Da tror jeg at jeg hadde blitt ganske deprimert etter en stund.

«Den store reisen» sendes på NRK1 lørdager kl. 21.25! Finn ditt favorittprogram i Seher.nos TV-guide her.

Bli fan av Seher.no på Facebook her!       

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.
 

LES OGSÅ: - Jeg gikk ned ti kilo på tre uker