Frank Løke

- Jeg var livredd for å bli tatt av dragsuget

Måtte hentes opp av redningsskøyte under svømmearrangement.

REDDET OPP AV VANNET: Svømmekonkurransen gikk ikke som håpet for Frank Løke, som måtte hentes opp av redningsskøyte. Foto: Frank Løke
REDDET OPP AV VANNET: Svømmekonkurransen gikk ikke som håpet for Frank Løke, som måtte hentes opp av redningsskøyte. Foto: Frank Løke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helgas årlige arrangement Open Water- Horten-Moss gikk ikke helt etter planen. Det som skulle være en konkurranse om å svømme de 10 000 meterne mellom de to byene endte med en dramatisk redningsaksjon for flere av deltakerne, det skriver NRK.

53 svømmere ble plukket opp fra vannet av redningsskøyta Elias på grunn av kraftig vind og strøm i fjorden. Kun 51 av de 100 deltakerne fullførte den planlagte svømmeturen. I tillegg til redningsskøyta Elias bisto Røde Kors-båten og to redningsskøyter fra Vestfold i redningsaksjonen.

To av svømmerne som deltok i konkurransen skal ha blitt drevet så langt sør at de ble nødt til å gå i land på Bastøy.

Fikk panikk

En av deltakerne på arrangementet, tidligere håndballspiller og reality-deltaker Frank Løke (39), havnet midt i dramaet som utspant seg.

Da han svømte motstrøms utenfor Moss, omtrent halvveis i konkurransen, kom Løke farlig nær en av Bastøfergene. Ifølge Løke var det 9-10 sekundmeter vind, 1,5 meter høye bølger, i tillegg til en ekstremt sterk strøm, da han oppdaget fergen som var på vei mot ham.

DRAMATISK: Det ble dramatisk da Frank Løke var blant deltakerne som endte farlig nær Bastøfergen. Her er han avbildet under fjorårets løp. Foto: Frank Løke
DRAMATISK: Det ble dramatisk da Frank Løke var blant deltakerne som endte farlig nær Bastøfergen. Her er han avbildet under fjorårets løp. Foto: Frank Løke Vis mer

Løke beskriver 10-15 minutter da fergen kommer stadig nærmere ham, uten at han klarer å se hvilken vei han burde svømme for å unngå båten.

- Jeg fikk panikk og var livredd for å bli tatt av dragsuget og gå under båten. For da er du ferdig. Da ferga var kommet veldig nær meg, begynte jeg til slutt å rope og hoie og blåse i fløyta for at de skulle høre meg. Heldigvis oppdaget kapteinen meg og kjørte full bakking, men jeg kjente virvlene og et sug fra båten da den til slutt endte sidelengs mot meg og stoppet få meter unna, forklarer Løke til Se og Hør.

FIKK HJELP: Frank Løke og en rekke andre deltakere måtte få hjelp av redningsskøyta Elias under konkurransen. Foto: Frank Løke
FIKK HJELP: Frank Løke og en rekke andre deltakere måtte få hjelp av redningsskøyta Elias under konkurransen. Foto: Frank Løke Vis mer

Etter å ha lagt seg på rygg for å hente seg inn etter den dramatiske svømmeturen, ble Løke etterhvert plukket opp av redningskøyta. Den var allerede full av andre deltakere.

Instagram delte Løke et bilde med følgerne sine etter den dramatiske hendelsen, hvor han også benyttet anledning til å takke redningsskøyta for innsatsen.

Før konkurransen delte Løke også et bilde på Instagram hvor han blant annet skrev at han ønsket å slå tiden han fikk under fjorårets svømmekonkurranse.

«Svømme 10 km over Oslofjorden er ikke for gutta, som såvidt klarte svømmeknappen «back in the days». Målet er å pisse på tida fra i fjor på fem timer og 46 minutter og prøve å komme under 04.30. Blir jeg sist i år lover jeg å svømme tilbake», skrev han til bildet.

Kritiseres for sikkerheten

Nå kritiserer redningsselskapet sikkerheten rundt arrangementet.

- Vi har et klart inntrykk av at opplegget har et betydelig forbedringspotensial. Vi tenkte det kunne være smart å være der, og det viste seg absolutt å være behov for mer sikkerhetsopplegg enn arrangøren hadde planlagt, sier pressevakt Lars Mosby Enger i Redningsselskapet til NRK.

Arrangøren av svømmekonkurransen, Tom Remman forteller til NRK at de hvert år er forberedt på å hjelpe svømmere til land. Han mener at alle visste hva de gikk til og at svømmerne fikk tildelt fløyte, flytebøye og GPS-tracker. Han sier også at alle deltakerne ble godt brifet på forhånd om konkurransen og at de hadde muligheten til å trekke seg.

Videre mener Remman at de ikke hadde anledning til å stenge av Oslofjorden for all båttrafikk.

SKVÆRER OPP: Da Frank Løke hang ut «Skal vi danse»-dommerne i sosiale medier, reagerte dommer Tore Petterson. Reporter: Henriette Eilertsen Video: Vilde Holta Røssland Vis mer

LES OGSÅ: Frank Løke snakker ut etter TV-sjokket

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer