- Jeg var ikke kjekk og grei på noen måte

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas fikk en tøff opplevelse da sønnen ble født med Downs syndrom.

TØFF OPPLEVELSE: Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas sier til VG at det var en tøff opplevelse da han for 26 år siden fikk en sønn med Downs syndrom. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/Scanpix
TØFF OPPLEVELSE: Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas sier til VG at det var en tøff opplevelse da han for 26 år siden fikk en sønn med Downs syndrom. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEOGHØR.NO: Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas (57) er vant til å takle store utfordringer i næringslivet, men i et intervju med VG sier han fikk en tøff opplevelse da han oppdaget at sønnen Paal (26) var født med Downs syndrom.

- Jeg var ikke kjekk og grei på noen måte, men det var ikke rom for en følelsesmessig tilnærming for mannen den gangen. Det kjente jeg på.

Tilpasset jobben
Baksaas sier at sønnens tilstand har ført til at han har tilpasset yrkeslivet sitt til familiesituasjonen, blant annet i forbindelse med forhandlingene om en fusjon med svenske Telia i 1999.

- Da vi holdt på med Telia-forhandlingene i 1999, sa jeg nei takk, jeg har en hjemmearena som tilsier at det ikke går for meg. Slikt er det respekt for i Norge.

Baksaas sier at han ikke ser bort fra at han og kona Eva hadde tatt abort dersom de før fødselen fikk vite at Paal ville bli født med Downs syndrom.

– Hvis vi som ventet barn nummer to hadde fått tilbud om fostervannsprøve som påviste Downs før abortfristen, ville vi trolig ha endt i abort. Det tør jeg si i dag. Samtidig er vi glade for at vi ikke fikk det valget, sier han til VG.

Omsorgsfull sønn
I dag er han glad for hver stund med sønnen.

– Paal er omsorgsfull. Han følger alltid med og vil trøste de som er lei seg. Det at barn med Downs syndrom ler og klemmer og er så glade, er en form for klisjé. De er så forskjellige.

- Men med sin sosiale intelligens er de bidragsytende på sin måte. Når vi er på Spiterstulen i påsken, leverer Paal sin andel, sier han til VG.

Bli fan av Seoghør.no på Facebook her

Sjekk ut våre mobilsider. Send sms med kodeord: SHMOBIL til 2255

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 22555522 eller send sms/mms med kodeord TIPS til 2255.

LES OGSÅ: Trosset legens råd - ble gravid

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer