Line Andersen mot NRK

- Jeg var dramatisk syk

NRK-profilen forklarer seg om tiden etter at hun ble tatt av skjermen.

FORKLARER SEG: Line Andersen (47) går detaljert til verks under sin forklaring. Her ankom hun retten i dag med sin advokat Tron Dalheim. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORKLARER SEG: Line Andersen (47) går detaljert til verks under sin forklaring. Her ankom hun retten i dag med sin advokat Tron Dalheim. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Line Andersen (47) fremstår tidvis på gråten etter å ha inntatt vitneboksen i Oslo tingrett onsdag. Saken mot TV-profilens arbeidsgiver, NRK, har gitt innblikk i en svært betent konflikt som har pågått i en årrekke, og som kulminerte med at hun ble tatt av skjermen etter et katastrofalt møte i sjakkredaksjonen 30. oktober 2019.

Andersen beskriver etterspillet av møtet som en tung tid med flere møter med ledelsen, og langvarig sykmelding.

- Jeg var dramatisk syk, forteller hun.

Moren døde

I dette tidsrommet ble også moren kreftsyk, og døde.

- Så den perioden var ikke bra, sier Andersen og brister i stemmen.

FORKLARER SEG: Line Andersen (47) går detaljert til verks under sin forklaring. Her ankommer hun retten i dag med sin advokat Tron Dalheim. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORKLARER SEG: Line Andersen (47) går detaljert til verks under sin forklaring. Her ankommer hun retten i dag med sin advokat Tron Dalheim. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

47-åringen forklarer også at hun etter morens bortgang ba om «permisjon uten lønn eller hva som helst».

- Jeg får beskjed om at det er i orden. Så får jeg kontrabeskjed om at det ikke er i orden, og at jeg må ta ut ferie fordi Egil [Sundvor, sportsredaktør] ikke er orientert, sier hun.

GRÅTER: I en episode av «Helt Harald» er det Solveig Kloppen som er gjest. Og når Solveig forteller om hvor mye hytten betyr for henne begynner hun å gråte. Vis mer

Hevder seg truet

Under Andersens forklaring har det kommet frem detaljer om hvordan møter og diskusjoner flere ganger har endt med skjellsord og tårer. Til slutt så NRK ingen annen utvei enn å ta Andersen av skjermen - midt under VM i fischersjakk høsten 2019.

En avgjørelse TV-profilen selv gikk ut med på Twitter, og som ikke uventet førte til reaksjoner og spørsmål fra pressen.

- Dagen etter ringer VG, men jeg sier at jeg ikke har noe mer å tilføye. Så ringer de Egil [Sundvor]. Han uttaler seg og kaster seg på telefonen til meg før VG får ringt tilbake. Den samtalen er ikke noe hyggelig. Jeg får beskjed om at hvis jeg snakker med VG, blir samarbeidsklimaet mellom oss enda dårligere. Så snakker vi ikke på en stund, sier Andersen i retten.

47-åringen er kledd i en offwhite skjorte. Hun fremstår offensiv og samtidig for det meste positiv i vitneboksen, mens hun spørres ut av sin advokat Tron Dalheim. Hun snakker raskt og går svært detaljert til verks mens hun redegjør for hendelsesforløpet.

NY SIDE: Adrian Sellevoll er ute med låta «Se hvordan vi lever», der han tar et oppgjør med sitt gamle jeg, og hyller kameraten som han mistet for et halvt år siden. Video: Sony Music / Rød Løper Vis mer

Fastlåst konflikt

Samtalen med Sundvor fremstår som en slags topp i den langvarige betente konflikten mellom NRK og Andersen. Allerede på rettssakens første dag kom det detaljerte beskrivelser av hvordan partene har hatt gjentatte uenigheter og opphetede diskusjoner helt siden 2012.

Andersen tegner imidlertid et annet bilde av seg selv i retten. Til tross for at hun erkjenner å ha vært for krass i enkelte situasjoner, beskriver hun også situasjoner hvor hun har fungert samlende og forsøkt å være en konfliktdemper under anspente situasjoner.

SJEFEN: Egil Sundvor er NRKs sportsredaktør, og den som fjernet Andersen fra skjermen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SJEFEN: Egil Sundvor er NRKs sportsredaktør, og den som fjernet Andersen fra skjermen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det er åpenbart uenigheter om hvordan jeg har vært som kollega. Jeg forsøker å være en som sparker oppover og ikke nedover. Det er derfor dere har hørt om disse tingene som ikke virker spesielt sjarmerende. Men det er nøye valgt ut hvem som får det, sier Andersen.

- Veldig trist

Det kom i går fram at 47-åringen ble tatt av skjermen umiddelbart etter et katastrofalt møte i sjakkredaksjonen 30. oktober 2019, der hun skjelte ut kollegene, kalte dem «jævla idioter» og gråt på gangen.

- Det er jo veldig trist, sier Andersen om møtet, hvor en vaktsjef skal ha begynt å gråte.

47-åringen bekrefter i dag fremstillingen. Ole Rolfsrud hadde vikariert for henne under tre sendinger av VM i fischersjakk fordi hun var sykmeldt, etter å ha pådratt seg influensa under friidretts-VM i Doha.

INSPIRERE: I episode 4 av «Eit Feitt liv» møter Ronny Brede Aase influenser Sonja Johnsen som prøver å inspirere andre til å være fornøyd med seg selv. Video: NRK Vis mer

Nå skulle hun lede de tre resterende sendingene, men ble oppbrakt over hva redaksjonen - som til dels besto av nye fjes - hadde foretatt seg mens hun var borte. Blant annet hadde de invitert representanter for musikalen «Chess» til studio, fordi de sponset programmet.

- Det bryter med alle journalistiske prinsipper, sier Andersen.

- Dritt forbanna

Men dypere stakk det at NRK på grunn av det midlertidige programlederskiftet hadde sendt ut en ny pressemelding, der hun verken figurerte i tekst eller bilde. Isteden frontet Rolfsrud nå materiellet.

«Jeg er egentlig dritt forbanna for den pressemeldingen», forteller Andersen at hun sa på det etter hvert svært ampre møtet.

- Jeg har vært mer diplomatisk i mitt liv, det er det ingen tvil om, medgir hun i vitneboksen. 47-åringen forklarer videre:

- Det er min egen primadonna fotoshoot. Da sier [redaksjonssjefen] at «det har ikke noe å si». Da blir jeg veldig lei meg. Da reiser jeg meg og sier «jævla idioter». Jeg tenker at det må jeg ikke si - men gjør det likevel, forteller Andersen.

KJØRER MED MOBIL: I «Haik» dukker NRK-profil Christine Dancke opp bak rattet med mobilen i hånda, noe flere har bitt seg merke i. Vis mer

Hun forklarer at hun ble usynliggjort på flere måter.

- Det var det jeg var mest opprørt over. Av vaktsjef, produsent og redaksjonssjef. Tre overordnede.

«Dette går ikke lenger»

Andersen forteller videre at sportsredaktør Egil Sundvor kom bort til henne mens hun satt på gangen.

- «Dette går ikke lenger, vi fortsetter med Ole», sa han. «Men du må snakke med meg når du tar en sånn avgjørelse», sier jeg. «Nei, vi tar det nå», svarte han, forteller 47-åringen.

Etter dette var Andersen tatt av skjermen for resten av VM-et i fischersjakk, og også julesjakken.

Sportsredaktør Sundvor, NRKs tidligere HR-sjef og statskanalens hovedverneombud skal seinere i dag forklare seg. Alle er sentrale personer i konflikten og vitner for både henne og NRK.

SPESIELT: NRK-profil Nicolay Ramm og komiker Espen Lervaag prøver seg på en sport utenom det vanlige i programmet "Helt Ramme sporter." VIDEO: NRK / Rødt Kort. Vis mer

LES OGSÅ: Legger seg flat etter hyttebråket

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer