FREDAGSDRONNINGEN: NRK-veteran Anne Grosvold er 57 har denne uka møtt kritikk for sin programlederstil.  Foto: SCANPIX
FREDAGSDRONNINGEN: NRK-veteran Anne Grosvold er 57 har denne uka møtt kritikk for sin programlederstil. Foto: SCANPIX Vis mer

- Jeg var definitivt et uhell

Anne Grosvold måtte tidlig lære å motta kritikk.

SEHER.NO: - Jeg var definitivt et uhell. Og så levde jeg ikke helt opp til forventningene. Jeg var ikke pen nok. Fra jeg var ganske liten til jeg var ferdig med gymnaset fikk jeg høre at jeg var stygg. Mora mi sa ting som: "Å jeg skulle ønske jeg hadde en datter som hadde vært pen..."

Fra svært ung alder lærte programleder Anne Grosvold (57) å leve med kritikk. I et portrettintervju med Dagbladet for en tid tilbake fortalte hun åpenhjertig om hvordan hennes mor opplevde det som en skam å få et barn i en alder av 47 år. Anne kom som en attpåklatt etter tre eldre søstre, og hun er overbevist om at hennes mor tok det tungt.

Se Anne på Grosvold på NRK1 hver fredag klokken 21.25!

- Det var ikke veldig bestyrkende for selvtilliten, men jeg tok det igjen på andre måter. Allerede før datteren min ble født bestemt jeg meg for at hun aldri, aldri, aldri skulle få høre det samme som jeg fikk. Og det har hun ikke fått, fortalte Anne Grosvold til Dagbladet.

"Dumme" spørsmål

Grosvold visste allerede som 12-åring at hun ville bli journalist, og den selvtilliten hun påstår hun mangler på det personlige plan, har hun opparbeidet i monn i yrkessammenheng. "Mest ærlig på TV", "Best likt av journaliststudenter", "Menns drømmesjef", "Årets TV-fjes", "Knut Haaviks hederspris for fremragende underholdningsjournalistikk". Det har ikke manglet på hedersbevisninger gjennom Anne Grosvolds lange karriere.

Hun har jobbet i NRK siden begynnelsen av 70-tallet, med unntak av en peroide som informasjonssjef i Justisdepartementet. Hun har vært utenrikskorrespondent i Asia og programleder for en rekke programmer som "Dagsnytt 18", "Dagsrevyen", "Redaksjon 21", "Sommeråpent", "Det svakeste ledd" og nå sist i NRKs fredagsgullrekke med "Grosvold".

Anne Grosvold er kjent som journalisten som stiller de "dumme" spørsmålene ingen andre tør spørre, og hennes varemerke har vært å få folk til å snakke så andre folk skjønner det.

- Jeg har en god evne til å konsentrere meg om oppgaven som ligger foran meg, og jeg forbereder meg alltid godt. Jeg er nemlig ganske konfliktsky, og jeg orker ikke få så mye kjeft etterpå. Og hvis intervjuobjektet sier noe jeg ikke begriper, nøler jeg ikke med å be om en forklaring. Jeg mener, jeg kan jo ikke være det dummeste mennesket i dette landet heller, har Anne tidligere sagt til Dagbladet.

20 kilo på to år
Til tross for sin lange erfaring som journalist blir også Anne Grosvold rammet av ungdoms- og skjønnhetstyranniet som kvinner møter oftere enn menn.

- Du som er så gammel og stygg burde ikke være på TV, sa en mann i kassakøen på Rimi til Anne Grosvold ifølge Aftenposten.

- Noen gang blir jeg litt lei meg for at noen er så mye mer opptatt av hva jeg har på meg eller hvordan jeg ser ut, enn av innholdet, sa Anne til Dagbladet.

Hun fortalte også at hun hadde gått ned 20 kilo på to år, ikke på grunn av sleivete bemerkninger, men fordi hun rett og slett veide for mye. Oppskriften var trening tre-fire ganger i uka og mye sunn mat som salat, fisk og nøtter.

Da hun skulle overta plassen etter fredagskongen Fredrik Skavland ble det stilt spørsmål ved  om hun ikke var for gammel til å nå ut til unge seere.

- Ingen har gjor et stort nummer av at Knut Olsen ledet valgsendinger elller at Christian Borch og Einar Lunde er ankere i "Dagsrevyen". Jeg synes det er en utrolig gammeldags holdning å tro at kvinnehjerner dør fortere enn mannshjerner. Det viktige er at en programleder kan lage spennende intervjuer, sa Anne til Dagbladet før lansering i fjor høst.

Den siste uka er det blitt rettet et kritisk søkelys mot NRK-talkshowet "Grosvold". Programleder Anne Grosvold er blitt skjelt ut som norsk underhodnings-tvs kraftføler og NRK angripes for å la både drapsmenn og bedrageridømte få lov til å prosedere sine saker i tv-stolen uten å bli møtt med kritiske spørsmål.

Anne Grosvold har ikke kommentert kritikken, men prosjektleder Charlo Halvorsen tar det hele med tilsynelatende knusende ro.

- Det er fint og naturlig at folk mener ting om programmet vårt, sa han til Dagbladet tidligere denne uken.

LES OGSÅ: - Norsk TVs følelseshertuginne