Björn Ulvaeus:

- Jeg var alkoholiker

ABBA-Björn fylte nylig 75 år. I den anledning åpnet han opp om problemene.

ÅPNER OPP: ABBA-medlem Björn Ulvaeus forteller om tiden da han slet med alkoholproblemer. Her avbildet med filmstjernen Nicole Kidman (t.v.) på National Movie Awards i London i 2008. Foto: Richard Young/ REX/ NTB scanpix
ÅPNER OPP: ABBA-medlem Björn Ulvaeus forteller om tiden da han slet med alkoholproblemer. Her avbildet med filmstjernen Nicole Kidman (t.v.) på National Movie Awards i London i 2008. Foto: Richard Young/ REX/ NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det er svært få i dette landet som ikke vet hvem ABBA er. På 70- og 80-tallet herjet musikkgruppa på fire hitlistene over hele verden, og har siden blitt ikoniske for sanger som «Mamma Mia», «Waterloo» og «Dancing Queen».

Det begynner imidlertid å bli noen år siden, og medlemmene Agnetha Fältskog (70), Anni-Frid Lyngstad (74), Benny Andersson (73) og Björn Ulvaeus begynner nå å dra på årene.

Sistnevnte er den eldste i gruppa, og fylte 75 år i slutten av april.

I den anledning har han stilt opp i et rykende ferskt intervju med den svenske avisen Dagens Nyheter, der han åpenhjertig forteller om de mange årene som en av verdens mest kjente musikere.

Var alkoholiker

Det er lite som ikke blir nevnt i det lange intervjuet, og ABBA er naturligvis er hett tema. 75-åringen snakker svært åpent om kjærligheten til Agnetha, som han var gift med i åtte år, og hvordan de tidligere medlemmene fremdeles omgås og har et spesielt bånd til hverandre.

ABBA: Gruppa på fire tok verden med storm, og musikken deres blir fortsatt hyppig spilt. Her er de avbildet i 1976. Foto: NTB Scanpix
ABBA: Gruppa på fire tok verden med storm, og musikken deres blir fortsatt hyppig spilt. Her er de avbildet i 1976. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det som imidlertid overrasket leserne mest, er avsløringen om at han over en lengre periode i livet har slitt med alkohol.

- Det er nok tolv, 13 år siden jeg slutta. Jeg hadde drukket ferdig. Det påvirket livet mitt for mye. Ja, jeg var alkoholiker, eller: Det er man - man er en edru alkoholiker.

FULL FEST: I følge en av årets deltakere på «Torpet», fikk deltakerne meske seg i både tobakk og alkohol. Vis mer

- Grå tilværelse

At han klarte å slutte beskriver artisten som sitt livs beste beslutning, og de siste årene har han ikke drukket en eneste dråpe.

- Det gikk ikke. Det var et valg. Jeg trodde, og dette har jeg aldri sagt til noen før, men da jeg valgte det så tenkte jeg at jeg måtte leve i en grå tilværelse, i kjedsomhet hver dag, men det er i alle fall bedre enn å fortsette på den måten, forteller 75-åringen åpenhjertig, og legger til:

- Jeg skulle ønske jeg hadde gjort det tidligere, men det er en bransje som er så samtykkende; det er derfor så mange artister og musikere får problemer med det. Men det går an å slutte, og det finnes mange som har gjort det, kjempemange. Hvor du enn snur deg så har noen slutta.

Stor formue

Ulvaeus var som nevnt ovenfor tidligere gift med ABBA-kollega Agnetha Fältskog. Paret giftet seg i 1971, før lykken brast i 1979. På den tiden rakk paret imidlertid å få barna Linda og Christian.

- Agnetha er en venn nå, en som jeg elsket og har to fantastiske barn med, har han tidligere sagt i BBC-programmet «Julehyllest til ABBA», ifølge Aftonbladet.

Nå er han lykkelig gift med kona Lena, som han har barna Emma Eleonora og Anna Linnea sammen med.

Ifølge Dagens Nyheter hadde 75-åringen en formue på 1,5 milliarder svenske kroner i 2019, og er dermed på 163. plass over Sveriges rikeste personer. Det skyldes i stor grad at ABBA er en av Sveriges største musikkeksporter gjennom tidene.

TIRAMISU: Radio-profil og Camp Kulinaris-deltaker Michael Andreassen er tørrlagt alkoholiker. Det tenkte ikke Erlend Elias på da han lagde dessert. Video: Viafree/Rød Løper Vis mer

- Beste jeg har gjort

Ulvaeus er imidlertid det ikke eneste ABBA-medlemmet som har hatt problemer med alkohol. Også Benny Andersson har tidligere snakket åpent om alkoholmisbruket, ifølge Expressen.

I 2001 bestemte nemlig den verdenskjente musikeren seg for å slutte å drikke helt og holdent. Da byttet 73-åringen livsstil totalt, og ble edru.

- Det er det beste jeg har gjort med meg selv. Om man merker at man ikke føler seg som seg selv hvis man ikke har alkohol i kroppen, da er det på tide å slutte, sa han i et intervju med Tidningen Vi i 2010, gjengitt av Expressen.

- Hadde jeg ikke slutta så hadde jeg nok ikke sittet her i dag. Alkohol er et slags filter som legger seg i veien for virkeligheten. Nå er det borte, og det er deilig, fortalte han den gang.

SNAKKER UT: Lars Monsen åpner seg om alkoholforbruket i denne ukas Lindmo. Video: NRK Vis mer

Andersson fant også kjærligheten innad i ABBA, og fra 1978 til 1981 var han gift med norskfødte Anni-Frid. Paret fikk ingen barn sammen. I 1981 giftet han seg nok en gang, og har siden den gang levd lykkelig med kona Mona Nörklit.

LES OGSÅ: ABBA bryter 18 års taushet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer