- Jeg unner ingen å være ensom

Kari Sangro Olestad er ikke lenger like mye alene etter «Ingen Grenser».

GOD STØTTE: Cerebral parese har gjort at Kari Sangro Olestad til tider har vært ensom, men etter deltagelsen i «Ingen Grenser» synes hun det er lettere å få kontakt med andre mennesker.  Foto: NRK
GOD STØTTE: Cerebral parese har gjort at Kari Sangro Olestad til tider har vært ensom, men etter deltagelsen i «Ingen Grenser» synes hun det er lettere å få kontakt med andre mennesker. Foto: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEHER.NO: Kari Sangro Olestad (31) har i flere uker kjempet seg frem sammen med Lars Monsen og ti andre deltagere med ulike funksjonshemninger i «Ingen Grenser». NRK-programmet og deltagernes historier har engasjert over en million mennesker, og Kari har gitt nordmenn et innblikk i hvordan det er å leve med cerebral parese.

- Det å leve med CP er slitsomt fordi jeg bruker så mye mer krefter og energi på alt jeg gjør på grunn av ufrivillige bevegelser. Bare så enkle ting som å knytte skolisser og kneppe knapper bruker jeg masse tid på. Når jeg snakker, bruker jeg også mye krefter, fordi jeg sliter med uttalen, sier hun til Seher.no.


Kari føler ofte at hun ikke klarer å leve opp til forventningene i samfunnet.

- I dagens samfunn der alt skal være perfekt og effektivt, kommer jeg ofte til kort. Det er vanskelig å akseptere at mange av mine mål bare må forbli luftslott.

CP forstyrrer muskelkontrollen, og gjør at 31-åringen har problemer med bevegelse og tale. I barndommen førte dette ofte til at Kari ble mobbet av andre barn på skolen.

- De synes det var moro å etterligne måten jeg gikk og snakket på. Det var veldig vondt og selvbildet mitt ble stadig dårligere. I perioder fant jeg på unnskyldninger for å slippe å gå på skolen og møte mobberne, forteller Kari.

Til daglig bor Olestad i sin egen leilighet i Hamar. Hun får god støtte av sine nærmeste, men innrømmer også at hun til tider føler seg ensom. 

- Jeg har alltid mine nærmeste rundt meg, men de trofaste og nære vennene klarer de ikke å veie opp for. Jeg tar også litt selvkritikk på at jeg har vært lukket i perioder, blant annet på grunn av mitt dårlige selvbilde. Opplevelsen av å være ensom unner jeg ingen, sier Kari.


Da «Ingen Grenser» begynte på NRK var det mange som ønsket å bli kjent med Olestad, og TV-debuten har ført til venneforespørsler på Facebook og positive hilsener på mail og SMS. 31-åringen setter stor pris på tilbakemeldingene, som har gjort det lettere å få kontakt med andre.

- Folk våger i langt større grad enn før å si hei og ta kontakt med meg, og jeg får mange positive kommentarer og skulderklapp hver gang jeg viser meg ute.

Ensomheten har blitt mindre etter deltagelsen i NRK-programmet, men Kari er usikker på hvor lenge det vil vare.

- Jeg merker at nå som serien har gått i seks uker har ensomheten blitt mindre. Men jeg er klar over og forberedt på at når sendingene er over vil det muligens gå litt tilbake til det normale. Jeg tror ikke sånne ting forandres over natten.

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre mobilsider. Send sms med kodeord: SHMOBIL til 2255

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 22555522 eller send sms/mms med kodeord TIPS til 2255.

LES OGSÅ: - Trist å måtte betale for å få en venn

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer