UDØDELIGE MALERIER: - Jeg håper selvfølgelig at det jeg gjør skal bli et livsverk og at maleriene vil leve evig, jeg ser på det som en trøst og tror at mine drømmer kommer til å gå i oppfyllelse, fortalte Nerdrum til Se og Hørs utsendte da han malte på «Fra Citadellet» i 1979. Foto: Oddvar Walle Jensen / Se og Hør
UDØDELIGE MALERIER: - Jeg håper selvfølgelig at det jeg gjør skal bli et livsverk og at maleriene vil leve evig, jeg ser på det som en trøst og tror at mine drømmer kommer til å gå i oppfyllelse, fortalte Nerdrum til Se og Hørs utsendte da han malte på «Fra Citadellet» i 1979. Foto: Oddvar Walle Jensen / Se og HørVis mer

- Jeg tror mine bilder vil leve evig

Året er 1979 og Odd Nerdrum maler «Fra Citadellet» med Se og Hør tilstede. Nå har maleriet en startpris på 500 000 kroner hos auksjonshuset Blomqvist.

SEOGHØR.NO: I 1979 hadde Se og Hør en sommerpatrulje hvor reporter Odd Johan Nelvik (58), senere sjefsredaktør, og fotograf Oddvar Walle Jensen (62) reiste land og strand rundt med båten «Tittelytten».

En av kjendisene som åpnet dørene for Se og Hør var billedkunstner Odd Nerdrum (70). Han inviterte Se og Hør til malerstuen sin på Citadelleøya utenfor Stavern.

Han fortalte Se og Hørs utsendte den gang at han håpet at maleriene hans kom til å bli udødelige:

PÅ BESØK HOS NERDRUM: Reportasjen sto på trykk i Se og Hør sommeren 1979. Foto: Faksimile Se og Hør
PÅ BESØK HOS NERDRUM: Reportasjen sto på trykk i Se og Hør sommeren 1979. Foto: Faksimile Se og Hør Vis mer

- Jeg håper selvfølgelig at det jeg gjør skal bli et livsverk og at maleriene vil leve evig, jeg ser på det som en trøst og tror at mine drømmer kommer til å gå i oppfyllelse.Da Se og Hør møtte Nerdrum, hans daværende kone og kunstnervenneparet Terje og Bente Moe på Citadelleøya, holdt Nerdrum på med maleriet «Fra Citadellet». I dag auksjoneres dette maleriet bort via auksjonshuset Blomqvist, som har satt startprisen på 500 000 kroner.

Se og Hør-fotograf Oddvar Walle Jensen minnes møte med Nerdrum som en hyggelig opplevelse:

DEN GANG DA: Fotograf Oddvar Walle Jensen og reporter Odd Johan Nelvik hadde ansvar for sommerreportasjene i Se og Hør i 1979. Foto: Se og Hør
DEN GANG DA: Fotograf Oddvar Walle Jensen og reporter Odd Johan Nelvik hadde ansvar for sommerreportasjene i Se og Hør i 1979. Foto: Se og Hør Vis mer

- Nerdrum inviterte oss til Citadelleøya, og åpnet dørene til kunstnerstuen. Etter fotografering og intervju hygget vi oss med vin og god mat i sommernatten. Dette var før Nerdrum ble folkesky.

Walle Jensen har møtt Nedrum en rekke ganger, og noen år etter Citadelle-møtet fotograferte han Nerdrum mens han jobbet med malerier på Nevlunghavn. Det endte til slutt med at han sto modell for kunstneren:

- Han malte gutter som badet, og plutselig sa han til meg: «Jensen, nå må du gå ut i vannet for meg!». Så da måtte jeg gjøre det. Han ville nemlig se hvordan skyggen kastet lyset i vannet.

- Hva tenker du om at maleriet han holdt på med mens du var på besøk, nå har en startpris på 500 000 kroner hos Blomqvist?

- Det er jo et interessant bilde - og spesielt for meg som er fra Stavern. Prisen derimot er ikke så veldig interessant. Det er jo mange penger, men trolig ikke for et Nerdrum-maleri.

Blomqvist har anslått maleriet til å være fra 1976, men vårt bilde er tatt i 1979 - hvor han fremdeles maler på «Fra Citadellet».

LES OGSÅ: Nerdrum selger gården og utvandrer fra Norge