Gunhild Stordalen:

- Jeg tror dette kommer til å gå bra

Gunhild Stordalen åpnet denne uken EAT-konferansen. Kort tid etter at hun avslørte hemmelig infeksjon.

TILBAKE PÅ SCENEN: Tidligere denne uken avslørte Gunhild Stordalen at hun har vært syk som følge av en infeksjon. Kort tid senere sto hun på scenen og åpnet EAT-konferansen i Stockholm. Foto: NTB Scanpix
TILBAKE PÅ SCENEN: Tidligere denne uken avslørte Gunhild Stordalen at hun har vært syk som følge av en infeksjon. Kort tid senere sto hun på scenen og åpnet EAT-konferansen i Stockholm. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Denne uken feiret Petter (56) og Gunhild Stordalen (40) ni år som mann og kone. Hotellkongen giftet seg med sin utkårede, lege og EAT-grunnlegger Gunhild Stordalen i 2010, og siden den gang har paret blitt et av landets mest profilerte par.

De har vært gjennom tykt og tynt sammen, spesielt de siste årene hvor Gunhild har kjempet mot den livstruende bindevevssykdommen systemisk sklerose.

Likevel sto hun denne uken på scenen under EAT-konferansen i Stockholm. Kvelden før delte hun et åpenhjertig innlegg på sin Instagram-profil hvor hun fortalte at hun var syk, men at hun skulle samle krefter til scenen.

Sykmeldt

«Slik ser en romantisk hotellnatt ut dagen før dagen. Syk eller ei, i morgen skal jeg gå på scenen og ønske den voksende familien av dem som vil endre matsystemet velkommen. Det kommer 1000 mennesker fra mer enn 80 land til EAT-konferansen i år. Jeg er så stolt av EAT-teamet og takknemlig for at jeg har den beste tale-coachen som finnes», skrev hun.

Overfor Dagbladet sier Gunhild nå at det er vanskelig å svare kort på hvordan det går med henne.

- (...) Når det gjelder infeksjonen så er det sånn at jeg ikke vet så mye mer. Men, infeksjoner pleier å kunne behandles. Jeg tror dette kommer til å gå bra! Men, jeg må fortsatt være sykemeldt. Og det er fortsatt litt usikkerhet.

- Men er det en ting jeg har lært de siste årene, er det at det beste jeg kan gjøre er å være optimistisk. Og jeg er optimist. For meg er det ikke noe alternativ, fortsetter hun.

RØRENDE ØYEBLIKK: Petter Stordalen ga følgerne sine et innblikk fra da han barberte hodet til Gunhild i sykesengen. Video: Instagram / NTB Scanpix. Klipp: Helén Skogstad / Ørjan Ryland Vis mer

Hemmelig infeksjon

EAT-konferansen kommer bare kort tid etter at Gunhild selv avslørte at hun hadde vært dårlig som følge av en infeksjon.

Det var under et bilde av seg selv og ektemannen på tur med hunden, at Gunhild kom med oppdateringen til sine mange følgere. I teksten fortalte hun blant annet om en infeksjon som frem til nå nylig har vært hemmelig for offentligheten.

«Jeg har vært stille en stund fordi jeg har følt meg dårlig som følge av en infeksjon. Men disse to og antibiotika gjør livet så mye bedre. Håper å være tilbake snart - og til å kunne være med på EAT #dreamteam i de siste forberedelsene til EATforum19!», skrev hun i innlegget.

EAT forum 2019 foregår i Stockholm 12. og 13. juni. Konferansen samler flere av de store, globale selskapene og tiltrekker seg innflytelsesrike personer fra mange ulike miljøer. Blant annet har kongelige fra både Norge og Sverige tidligere vært med på å kaste glans over arrangementet.

Gunhild var ved godt mot da hun onsdag morgen trosset sykdommen og inntok scenen under konferansen, og var ifølge Dagbladet svært engasjert da hun åpnet talen sin med å hylle blant andre den svenske klimaaktivisten Greta Tunberg (16).

Til tross for at Gunhild Stordalen har bygget seg en enorm karriere som lege, gründer og leder av EAT Foundation, har hun som tidligere nevnt slitt med alvorlig sykdom de siste årene. I oktober 2016 erkjente hennes ektemann at hun ikke kommer til å få et langt liv.

GODE VENNER: Gunhild og Petter med kronprinsesse Victoria av Sverige under fjorårets EAT-konferanse. Kronprinsessen var også til stede i år. Foto: NTB Scanpix
GODE VENNER: Gunhild og Petter med kronprinsesse Victoria av Sverige under fjorårets EAT-konferanse. Kronprinsessen var også til stede i år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fikk påvist diagnosen

Året etter åpnet han seg om de siste årene i et intervju med Anna Hedenmo i SVT-programmet «Min Sanning».

Stordalen la ikke skjul på at konas sykdom er svært alvorlig, og fortalte at Gunhild var den første i verden som gikk gjennom en stamcelletransplantasjon for andre gang, med denne type sykdom.

Etter at ekteparet fikk vite at de beste spesialistene holdt til i Amsterdam, så de seg ikke tilbake og tilbrakte en lengre periode der. Da 40-åringen hadde gjennomgått første transplantasjon, var Petter Stordalen optimistisk.

- Vi trodde det hadde gått bra, men så får hun et jævla tilbakefall, sa han.

- Da visste vi at det var den siste sjansen vi hadde. Kommer det tilbake nå, så har vi ingenting, fortsatte han.

Saken fortsetter nedenfor.

- Nesten frisk

Det var i oktober 2014 at Gunhild fikk påvist diagnosen. Siden den gang har hun gjennomgått tøffe og krevende behandlinger, deriblant eksperimentell stamcelletransplantasjon i Nederland. Høsten 2015 så det ut til at behandlingen virket, men så kom tilbakefallet.

- Jeg ble nesten frisk, og tok det nesten for gitt at jeg kom til å bli helt frisk. Men så fikk jeg et alvorlig tilbakefall i høst. Det ser ut som at den effekten jeg hadde av cellegift og stamcellebehandlingen var kortvarig, og at sykdommen er tilbake, sa Gunhild i et intervju med God Morgen Norge den gang.

Kjendisgallaen 2015: Gunhild Stordalen får prisen "Årets grønne pris", og mannen hennes Petter Stordalen mottar prisen på Chateau Neuf for henne. Vis mer

Sammen har Gunhild og Petter kjempet en intens kamp mot sykdommen de siste årene. Sykdommen angriper både hud og indre organer, og Gunhild har åpenhjertig fortalt om livet med, og kampen mot, sykdommen.

At Gunhild Stordalen har gått frem som et godt forbilde for mange er det ingen tvil om. Til tross for store helseproblemer har det altså ikke det satt en stopper for arbeidet 40-åringen gjør for miljøet.

Ga alt for kjærligheten

Gunhild traff Petter Stordalen på en fest på midten av 2000-tallet. På dette tidspunktet var doktogradstudenten, som tok utdannelsen ved Universitetet i Oslo, i et annet forhold - og Petter måtte kjempe lenge for å vinne Gunhilds hjerte.

- Jeg ba henne ringe meg når det ble slutt med hennes daværende kjæreste, fortalte han i et intervju med Laagendalsposten i 2008, ifølge TV 2.

Det skulle gå to år før Gunhild omsider tok kontakt. Dette foregikk via tekstmelding, der det ble inngått et veddemål.

- Hun skrev at jeg skulle få en date hvis jeg slo henne på den såkalte «Bygdøymila». Gunhild er supersprek, så jeg var litt usikker, men tok utfordringen fordi premien var en date med den dama, fortalte Stordalen til avisen.

Resten er historie. Bryllupet sto i Marokko i 2010, og paret har holdt sammen siden.

LES OGSÅ: - Kommer sikkert til å gå på noen smeller

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer