Jørgen Foss:

- Jeg tenkte: «Hvis jeg slipper taket nå, så havner jeg under bilen»

Jørgen Foss åpner seg om det dramatiske ranet i USA.

SKREMMENDE OPPLEVELSE: Jørgen Foss er tilbake i Norge etter at han i midten av oktober ble brutalt overfalt og ranet. Når forteller han hva som skjedde. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
SKREMMENDE OPPLEVELSE: Jørgen Foss er tilbake i Norge etter at han i midten av oktober ble brutalt overfalt og ranet. Når forteller han hva som skjedde. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Publisert

(Se og Hør): - Jeg husker at jeg lå på bakken og hadde fryktelig vondt. Det rant blod ut av nese og munn. Så husker jeg å ha ropt: «Hvor er tennene mine?!».

Under drømmeferien til USA skjedde det som ikke skal skje.

I midten av oktober ble politiker, skuespiller og samfunnsdebattant Jørgen Foss (28) brutalt overfalt og ranet i Los Angeles. Kort tid etter la han ut følgende beskjed på Facebook:

«Dagen er tilbrakt på sykehus og tannlege etter at jeg ble ranet og overfalt av en falsk übersjafør her i USA. Var som en amerikansk actionfilm der jeg lå med tenna strødd utover gata og det kommer 4 politibiler, brannvesen og et helikopter i jakten på gjerningsmannen».

Nye tenner

Kunngjøringen førte raskt til store overskrifter i landets riksaviser.

- Jeg hadde aldri i verden trodd at det skulle ta så av. Jeg ble helt rørt av alle tilbakemeldingene. En halvtime etter at dette ble kjent, fikk jeg melding av tannlegen min, som for øvrig er verdens beste, hvor det sto: «Mandag klokka 09.00 er du hos meg.»

Foss slipper ut en latter som ljomer i lokalet der Se og Hør møter ham, og blotter samtidig sin helt nye tanngard. 28-åringen er trygt tilbake i Norge, men legger ikke skjul på at den skremmende opplevelsen i USA har gått hardt inn på ham.

HARDT SLAG: Jørgen Foss tilbragte en dag på sykehus i USA, som følge av skadene han fikk pådratt seg. Fortsatt sliter han med smerter, blant annet i skulderen. Foto: Privat
HARDT SLAG: Jørgen Foss tilbragte en dag på sykehus i USA, som følge av skadene han fikk pådratt seg. Fortsatt sliter han med smerter, blant annet i skulderen. Foto: Privat Vis mer
NYE TENNER: Jørgen Foss priser seg lykkelig for å ha hatt reiseforsikring i orden, da ulykken først var ute. Tannlegeutgiftene har så langt vært skyhøye, forteller han. Foto: Jørn H. Moen
NYE TENNER: Jørgen Foss priser seg lykkelig for å ha hatt reiseforsikring i orden, da ulykken først var ute. Tannlegeutgiftene har så langt vært skyhøye, forteller han. Foto: Jørn H. Moen Vis mer

Da nyheten sprakk her hjemme i oktober, var det allerede natt i Los Angeles. Foss har dermed ikke gitt ytterligere detaljer rundt selve hendelsesforløpet - før nå.

- La oss ta det fra start, Jørgen. Hva var det egentlig som skjedde?

- Det var så surrealistisk som det går an å få det.

MÅ BRUKE SUGERØR: Jørgen Foss vil en periode slite med ising i tennene, og bærer derfor med seg sugerør når han går ut døra hjemme. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
MÅ BRUKE SUGERØR: Jørgen Foss vil en periode slite med ising i tennene, og bærer derfor med seg sugerør når han går ut døra hjemme. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

- Tråkker på gasspedalen

Han titter opp i lufta, før han ramser opp historien på både inn- og utpust.

- Vi hadde bestilt en Uber, noe som er helt vanlig i USA. Plutselig stoppet en bil, og jeg spør: «Er dette Jørgens Uber?». Han spør meg om adressen dit vi skulle, noe jeg syntes var litt mistenkelig, ettersom han skal ha fått informasjonen via appen. Uansett så bøyde jeg meg inn gjennom vinduet på passasjersiden, for å vise ham adressen. Og da skjer ting så utrolig fort.

- Plutselig får jeg et slag rett mot nese og munn, og samtidig som det skjer, tråkker han på gasspedalen. På dette tidspunktet har jeg hele overkroppen min inni bilen.

Jeg husker jeg tenkte: «Hvis jeg slipper taket nå, så havner jeg under bilen» Jørgen Foss

- Havner under bilen

Foss anslår at han ble hengende med overkroppen inni bilen i om lag ti til 20 meter.

- Det var ikke så langt, men han hadde kommet godt opp i hastighet. Jeg husker jeg tenkte: «Hvis jeg slipper taket nå, så havner jeg under bilen».

Han slapp likevel taket. Så kom sjokket.

- Jeg ble mørbanket av fallet, utrolig forslått. Jeg er jo en veldig høylytt person og skrek til på grunn av smertene i skulder, nese og munn.

- Folk kom løpende bort for å hjelpe. Kompisen min var like i nærheten, men også han var i sjokk. Dette er jo slikt man ser på actionfilmer fra USA, det er ikke slik man skal oppleve i virkeligheten. I løpet av veldig kort tid kom fire politibiler, og før jeg visste ordet av det, var det også et politihelikopter i lufta. Det var skikkelig surrealistisk.

- KAN IKKE SLUTTE Å STOLE PÅ FOLK: Jørgen Foss. Foto: Jørn H. Moen
- KAN IKKE SLUTTE Å STOLE PÅ FOLK: Jørgen Foss. Foto: Jørn H. Moen Vis mer
HAR KONTAKT MED POLITIET: Jørgen Foss. Foto: Jørn H. Moen
HAR KONTAKT MED POLITIET: Jørgen Foss. Foto: Jørn H. Moen Vis mer

- Føler seg dum

Føreren av bilen hadde på dette tidspunktet stukket av, forklarer Foss. Med seg hadde han også telefonen til 28-åringen. Der lå også all informasjonen om den antatte Uber-sjåføren, noe som førte til at verken Foss eller politiet hadde noe konkret å gå etter.

- Vi ga vår forklaring av hendelsen til politiet. De spurte hvordan sjåføren så ut, og da ble jeg helt sånn: «Det husker jeg ikke», jeg var så sjokkert. Man føler seg ganske dum, men jeg var helt i ørska.

Foss forklarer at han oppga all den informasjonen han hadde rundt Uber-bestillingen til politiet, men at det seinere skulle vise seg at sjåføren antakelig ikke var knyttet til selskapet i det hele tatt.

Han anmeldte tyveriet av mobilen, mens politiet anmeldte selve voldsepisoden.

- Dette overfallet ble gjort bare for en iPhone. Det var det han fikk med seg. Det er det som føles så meningsløst oppi alt. Han kunne jo ha fått den! Hvis han hadde truet meg med et eller annet, hadde jeg bare kastet telefonen inn til ham.

- Politiets konklusjon

I ettertid har Foss hatt mailkorrespondanse med politiet i Los Angeles.

- De sier at det er veldig vanskelig å finne ut hvem dette er. Det var trolig ikke en Uber-sjåfør. Politiet mistenker at dette er en person som kan ha gjort liknende tidligere. En som raner turister. Det er det politiet så langt har konkludert med.

- Har opplevelsen ført til at du er mer skeptisk til mennesker rundt deg?

- I ettertid kjente jeg veldig på at man blir redd. Innimellom når jeg sover så drømmer jeg om den bilen. Spesielt det med å bli dratt etter den. Men det sa også legen min at kunne skje. Det tar tid. En slik episode kan imidlertid ikke ødelegge for at jeg skal kunne stole på folk, sier han, og fortsetter:

- Jeg håper bare at ingen andre blir utsatt for dette. Én ting er det å bli frastjålet tingene sine, men man kjenner veldig på det med volden.

Vurderte å avslutte reisen

Foss og kameraten vurderte i ettertid om de skulle avslutte turen tidligere enn planlagt. Ettersom duoen var mot slutten av sitt USA-opphold, bestemte de seg for å stå løpet ut.

- Olav er verdens beste kamerat. Han hjalp meg veldig. Jeg vet ikke hvordan det hadde gått om jeg var alene, så jeg kan ikke få rost ham nok.

- VERDENS BESTE KAMERAT: Jørgen Foss er svært takknemlig for å ha hatt med seg kompisen Olav, da dramatikken utspilte seg. Her er de i Grand Canyon. Foto: Privat
- VERDENS BESTE KAMERAT: Jørgen Foss er svært takknemlig for å ha hatt med seg kompisen Olav, da dramatikken utspilte seg. Her er de i Grand Canyon. Foto: Privat Vis mer

Selv om siste del av turen ble noe amputert, priser Foss seg lykkelig for at hendelsen oppsto nettopp mot slutten.

- Det viktigste jeg tar med meg fra denne opplevelsen, er at jeg skal dobbelt- og trippeltsjekke ting mer. Jeg må blir enda litt mer påpasselig. Også tar jeg med meg at det finnes utrolig fantastiske mennesker som tar vare på en når vonde ting skjer.

- I tillegg har jeg forstått hvor viktig det er med reiseforsikring. Jeg vet ikke hvor mye penger jeg måtte ha brukt hvis ikke jeg hadde hatt det.

- Veldig uflaks

Selv mener han at det hele var et resultat av å være på feil sted, til feil tid.

- Det var veldig deilig å sette beina på norsk jord igjen, men jeg skal definitivt tilbake til USA - spesielt San Francisco. Det var en fantastisk by.

Saken fortsetter under:

VIL TILBAKE: Jørgen Foss er ikke i tvil om at han blant annet vil besøke San Francisco igjen. Foto: Privat
VIL TILBAKE: Jørgen Foss er ikke i tvil om at han blant annet vil besøke San Francisco igjen. Foto: Privat Vis mer

Før det skjer, skal han imidlertid leges.

- Nå har jeg vært noen runder hos legen, og tatt MR. Skuldra er fortsatt vond, men jeg har troen på at det skal gå bra. Jeg er en positiv person, noe som hjelper meg veldig. Jeg var sinnssykt uheldig. Det var bare veldig, veldig uflaks.

LES OGSÅ: - Jeg er skuffet og lei meg

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer