- Jeg tenker på døden, men er ikke redd

NRK-veteran Knut Borge har måttet bryne seg på mye alvorlig sykdom de siste årene.

IKKE REDD FOR Å DØ: NRK-veteran Knut Borge har opplevd å miste sin elskede kone og å bli lagt inn på sykehus gjentatte ganger de siste årene. Til Dagbladet sier 66-åringen at han tenekr at døden kan komme som en forløsning.  Foto: Tore Skaar
IKKE REDD FOR Å DØ: NRK-veteran Knut Borge har opplevd å miste sin elskede kone og å bli lagt inn på sykehus gjentatte ganger de siste årene. Til Dagbladet sier 66-åringen at han tenekr at døden kan komme som en forløsning. Foto: Tore Skaar Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Til sommeren har den tidligere «20 spørsmål»-programlederen Knut Borge (66) vært enkemann i 12 år.

Knut Borge fikk nesten 30 år sammen med sin kjære Tone Gammelgaard, som døde av kreft i 2004.

I et nytt intervju med Dagbladet forteller 66-åringen, som er barnløs, hvordan han takler hverdagen i leiligheten på Adamstuen i Oslo alene. Der føler han seg nemlig nærmest sin avdøde kone.

- Jeg har en fornemmelse av henne i leiligheten. Det er et nærvær av henne som jeg ikke kan forklare. Men hun er her, sier Knut Borge til Dagbladet Pluss.

Saken fortsetter under bildet.

SAMMEN I TYKT OG TYNT: Knut Borge og Tone Gammelgaard var et par i 29 år. Her er de sammen på Norsk Ukeblads 70-årsfeiring på Oslo Plaza i 2003.  Foto: NTB scanpix
SAMMEN I TYKT OG TYNT: Knut Borge og Tone Gammelgaard var et par i 29 år. Her er de sammen på Norsk Ukeblads 70-årsfeiring på Oslo Plaza i 2003. Foto: NTB scanpix Vis mer

Frykter ikke døden

De siste årene har NRK-veteranen vært gjennom flere tøffe helsemessige prøvelser.

- Det har vært noen vemmelige episoder. Jeg slet med en lungebetennelse et års tid. Det var ganske stygt, og endte med innleggelse på sykehus en 14 dagers tid, sa Borge til Se og Hør i 2015.

Selv om han merker at helsen har begynt å skrante, understreker Borge at han ikke frykter døden. Til Dagbladet Pluss sier han at han har tenkt mye på døden og det som måtte være på «den andre siden» etter konas bortgang.

- Jeg tenker på døden, det ville vært besynderlig ikke å gjøre det - men ikke med frykt. Jeg er ikke redd. Tenker på at den kan komme som en befrielse og som en forløsning, sier han til avisen i dag.

Saken fortsetter under bildet.

LANG KARRIERE: I en årrekke ledet Knut Borge NRKs Spellemannprisen-sending i ensom majastet. Her deler han ut prisen for Årets Nykommer til Trine Rein i 1994.  Foto: Aftenposten/ NTB Scanpix
LANG KARRIERE: I en årrekke ledet Knut Borge NRKs Spellemannprisen-sending i ensom majastet. Her deler han ut prisen for Årets Nykommer til Trine Rein i 1994. Foto: Aftenposten/ NTB Scanpix Vis mer

Dramatisk sykehusopphold

At Knut Borge ikke er redd for døden, er kanskje forståelig med tanke på hva han har opplevd de siste årene. Det var våren 2013 han ble innlagt på sykehus i hui og hast, etter å ha gått med ubehandlet lungebetennelse i lang tid.

- Jeg fikk en skikkelig smell, og holdt på å dø. Hjertet mitt tålte ikke lungebetennelsen. Jeg var virkelig ille ute og var bevisstløs i flere døgn, avslørte Borge overfor Se og Hør sommeren 2013.

Og ikke lenge etter at han ble utskrevet, falt han om under et opphold i Bergen. Det endte med to brudd i ryggen.

- Jeg sliter med noen ettervirkninger etter diabetes 2 og har en nervesykdom de kaller nevropati. Den fører til at jeg har redusert balanseevne. Jeg blir litt fomlete, så du kan trygt si at finmotorikken ikke er som den skal være, sa han til Se og Hør før jul i 2015.

Saken fortsetter under bildet.

TV-PROFIL: Knut Borge (t.v) avbildet da radioklassikeren «20 spørsmål» først ble til en TV-suksess for NRK. Her er Borge fotografert sammen med panelet Øystein Bache, Kari Slaatsveen, Anne Lindmo og Finn Bjelke.  Foto: Aftenposten/ NTB Scanpix
TV-PROFIL: Knut Borge (t.v) avbildet da radioklassikeren «20 spørsmål» først ble til en TV-suksess for NRK. Her er Borge fotografert sammen med panelet Øystein Bache, Kari Slaatsveen, Anne Lindmo og Finn Bjelke. Foto: Aftenposten/ NTB Scanpix Vis mer

Bedre helse etter vekttap

De helsemessige utfordringene, og tomrommet etter kona, har også fått Knut Borge til å miste flerfoldige kilo. Det er positivt med tanke på diabetes type 2-diagnosen hans, som han fikk påvist i 2011.

I 2014 sa han til Her og Nå at han hadde gått ned omlag 30 kilo, og et års tid senere fortalte han til Se og Hør at det totale vekttapet da var på over 40 kilo:

- Jeg har gått på noen kjempedoser med insulin. Antagelig altfor store. Etter at vekten har gått kraftig ned er medisineringen blitt redusert. Legen min er sikker på at jeg snart kan kutte ut insulin i sin helhet. Det må vi hvert fall kunne kalle en delseier, sa Borge optimistisk til Se og Hør i 2015.

LES OGSÅ: - Jeg sneide borti en liten depresjon

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer