FAMILIEN RAMMET AV SYKDOM: Faren til stavhopper Cathrine Larsåsen har fått diagnosen ALS, også kjent som Lou Gehrigs sykdom. Foto: All Over Press Denmark
FAMILIEN RAMMET AV SYKDOM: Faren til stavhopper Cathrine Larsåsen har fått diagnosen ALS, også kjent som Lou Gehrigs sykdom. Foto: All Over Press Denmark Vis mer

Cathrine Larsåsen:

- Jeg tenker og gråter mye

Stavhopperens far rammet av livstruende sykdom.

Publisert

(Seoghør.no): Stavhopperen Cathrine Larsåsen (30) forteller i et intervju med VG-bilaget «Endelig fredag» at faren hennes er blitt diagnostisert med Amyotrofisk lateralsklerose.

Den livstruende sykdommen, som forkortes ALS, angriper nervecellene i hjernen, hjernestammen og ryggmargen, og fører til alvorlige lammelser. Per i dag finnes det ingen helbredende behandling.

Larsåsen sier til VG at faren hennes, Johnny, fikk diagnosen i november i fjor. Foreldrene forsøker å være positive, og faren tester alternativ behandling i Sør-Korea.

SAMMENSVEISET: Cathrine Larsåsen sammen med samboer Morten Jensen og foreldrene sine på «4-stjerners middag»-finalen i 2014. Foto: Tor Lindseth/ Se og Hør
SAMMENSVEISET: Cathrine Larsåsen sammen med samboer Morten Jensen og foreldrene sine på «4-stjerners middag»-finalen i 2014. Foto: Tor Lindseth/ Se og Hør Vis mer

Trøst hos samboeren og sønnen

Selv finner Cathrine mye støtte i samboeren sin, den danske lengdehopperen Morten Jensen (34).

- Jeg tenker og gråter mye, men Morten løfter meg opp igjen. Han er sterkere enn meg og kan si: «Faren din er akkurat den samme i dag som han var i går. Du har ikke mistet pappaen din!». Det er ikke alltid så lett, men Morten gjør det enklere, sier hun i intervjuet.

For litt over to år siden fikk friidrettsparet, som til vanlig bor i København, sønnen Loui (2) sammen. Cathrine, som er norsk rekordholder i stavsprang, legger til at sønnen også gjør farens tunge sykdom enklere å takle.

- Og heldigvis har jeg Loui. Med han går det i hundre hver dag. Han er et stort lyspunkt i hverdagen og gjør at vi må fortsette som normalt, selv om det hele tiden hviler en skygge over oss, sier hun til VG.

Etter at sønnen kom til verden i februar 2015, fortalte Cathrine stolt om fødselen i en tekstmelding til Seoghør.no:

«Verdens nydeligste gutt ankom i dag kl. 15.24. Han er velskapt og helt perfekt. Stolte foreldre». Gutten skal ha vært 54 cm lang og veide 3,540 kg da han ble født.

PÅ IDRETTSBANEN: Cathrine Larsåsen i aksjon under Diamond League-stevnet Bislett Games i 2013. Hun har fortsatt karrieren også etter at hun ble mor. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
PÅ IDRETTSBANEN: Cathrine Larsåsen i aksjon under Diamond League-stevnet Bislett Games i 2013. Hun har fortsatt karrieren også etter at hun ble mor. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Fokus på ALS i Hollywood

Sykdommen ALS er uhelbredelig, og de fleste som er rammet lever i 3-5 år etter at diagnosen er blitt stilt. 10-20% av de som rammes kan imidlertid leve i minst ti år, ifølge Norsk Helseinformatikk.

For noen år siden satte både norske og utenlandske kjendiser fokus på ALS, gjennom den såkalte «The Ice Bucket Challenge», som ble lansert av The ALS Association i USA.

Utfordringen går ut på at man må dynke seg i en bøtte med isvann, eller donere penger til ALS-foreningen - eller begge deler, for den gode saken. Tar man utfordringen, kan man nominere opptil tre andre til å gjøre det samme - innen 24 timer.

Superstjerner som Emmy Rossum, Justin Timberlake, Mark Zuckerberg, Mickey Rourke, Ricky Gervais, Oprah Winfrey og Hilary Swank var alle blant dem som tok den iskalde utfordringen på mer eller mindre strak arm.

Saken fortsetter nedenfor.

I 2015 vant Hollywood-stjernen Julianne Moore (56) Oscar for hovedrollen i filmen «Still Alice», der rollefiguren hennes rammes av tidlig Alzheimers. Få uker etter Oscar-triumfen gikk en av filmens to regissører, Richard Glatzer, bort.

Filmskaperen, som ble 63 år gammel, ble rammet av ALS kort tid før han begynte å jobbe med «Still Alice» i 2011. I et intervju med The New York Times i 2014, fortalte han og ektemannen åpent om sykdommen.

Wash Westmoreland, som giftet seg med Glatzer i 2013 og hjalp ham med å skrive og regissere «Still Alice», uttrykte sin sorg over ektemannens bortgang.

- Rich var min sjelevenn, min kollega, bestevennen og livet mitt. Å se ham kjempe mot ALS i fire år med slik verdighet og mot, inspirerte meg og alle som kjente ham, sa Westmoreland i uttalelsen sin den gang.

OSCAR-SUKSESS: Filmskaper Richard Glatzer (foran) fikk den endelige ALS-diagnosen i 2013, men lot ikke nervesykdommen hindre ham i å fullføre «Still Alice». Her med Kristen Stewart og Julianne Moore, samt Wash Westmoreland, på en visning av filmen høsten 2014. Foto: AP/ NTB scanpix
OSCAR-SUKSESS: Filmskaper Richard Glatzer (foran) fikk den endelige ALS-diagnosen i 2013, men lot ikke nervesykdommen hindre ham i å fullføre «Still Alice». Her med Kristen Stewart og Julianne Moore, samt Wash Westmoreland, på en visning av filmen høsten 2014. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: - Hun er mitt livs kjærlighet

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer