Line Victoria Husby-Sørensen:

- Jeg tenker jo at man ser godt ut når man har født

Blogger Line Victoria Husby-Sørensen slår tilbake mot kroppskritikk.

STOLT AV EGEN KROPP: Den siste uken har blogger og tidligere tv-profil Line Victoria Husby-Sørensen slått et slag for at det ikke er kroppens utseende som betyr noe etter at man har født - men dét den har fått til. Foto: Privat/ NTB scanpix
STOLT AV EGEN KROPP: Den siste uken har blogger og tidligere tv-profil Line Victoria Husby-Sørensen slått et slag for at det ikke er kroppens utseende som betyr noe etter at man har født - men dét den har fått til. Foto: Privat/ NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Seoghør.no): Det er ikke et ukjent fenomen at bloggere og andre profilerte personer deler bilder av seg selv i sosiale medier før og etter at de er blitt mødre.

Blogger Caroline Berg Eriksen (30) skapte debatt da hun i 2013 viste frem en svært flat mage på Instagram, fire dager etter å ha født eldstedatteren Nelia (3).

Ble sjikanert

Søndag valgte blogger og tidligere TV 2-programleder Line Victoria Husby-Sørensen (34) å gjøre det samme, etter å ha mottatt en sjikanerende kommentar fra en av leserne sine - om hvordan hun ser ut etter at hun ble mamma for omlag tre måneder siden.

På bloggen har Line Victoria gjengitt den sjikanerende kommentaren, som blant annet inneholdt setningen: «Du ser sykt gammel og herja ut, du har forfalt til det ugjenkjennelige».

HUMOR: «Supporterfrue» ønsker å gi et skråblikk på livet som småbarnsforelder. «Det er ikke noe fancy smykke rundt halsen - det er babycallen. I stort hus må jeg alltid ha den rundt halsen, gitt! Eller så glemmer vi at vi faktisk har unge», lyder teksten til denne selfien hun har delt på bloggen. Foto: Privat
HUMOR: «Supporterfrue» ønsker å gi et skråblikk på livet som småbarnsforelder. «Det er ikke noe fancy smykke rundt halsen - det er babycallen. I stort hus må jeg alltid ha den rundt halsen, gitt! Eller så glemmer vi at vi faktisk har unge», lyder teksten til denne selfien hun har delt på bloggen. Foto: Privat Vis mer

- Min første tanke var at jeg ikke skulle gi denne personen noe oppmerksomhet, men så tenkte jeg at det fantes noen som kanskje leste den og tok seg nær av det, sier hun til Seoghør.no, og legger til:

- Jeg følte at det var viktig å presisere at man ikke skal snakke sånn til hverandre. Det er nok av utfordringer ved det å bli mor fra før, om man ikke skal få kommentarer på hvordan man ser ut etter fødsel i tillegg.

- Jeg tok meg ikke nær av kommentaren personlig, men jeg tok meg nær av det på vegne av alle som ikke føler seg «som seg selv» i kroppen etter en fødsel, da.

- Ingen fasit på hva som er normalt

Torsdag skrev den tidligere «The Quiz Show»-programlederen et blogginnlegg om kroppskritikken hun hadde mottatt, før hun søndag fulgte opp med et nytt innlegg.

Under tittelen «Min høyst gjennomsnittlige fødekropp fire dager etter fødsel», delte 34-åringen også bilde av hvordan hun så ut i undertøy få dager etter at hun ble mor for første gang.

VISTE KROPPEN: Line Victoria Husby-Sørensen deler et bilde tatt fire dager etter at hun ble mor for første gang. Foto: Privat
VISTE KROPPEN: Line Victoria Husby-Sørensen deler et bilde tatt fire dager etter at hun ble mor for første gang. Foto: Privat Vis mer

Til Seoghør.no forklarer hun hvorfor hun valgte å dele det personlige bildet.

- Jeg gnagde egentlig på det i tre måneder, om jeg skulle dele bilde av hvordan jeg så/ser ut etter fødsel. Jeg hadde egentlig ikke så lyst til å avsløre så mye, men jeg ble trigget av den meldinga og tenkte «nå skal du få se hele kroppen min!».

- Det blir litt sånn «in your face»-mentalitet, og jeg tenkte at jeg ikke hadde noe å tape på å dele det.

Bloggeren påpeker at hun «hadde valgt den beste trusa, kanskje den styggeste BH'en i sortimentet, og ikke hadde giddet å ta av seg buksene engang» da hun tok bildet. Likevel har ikke det lite selvhøytidelige bildet falt i like god jord hos alle.

- Noen lesere har spurt hvorfor jeg måtte dele dette i det hele tatt, og hvorfor man er «nødt» til å fortelle andre hva som er normalt. Jeg tenker at både jeg og Fotballfrue er normale, og at det ikke er noen fasit på hvordan man ser ut etter en fødsel, sier Husby-Sørensen.

- Aldri elsket kroppen min mer

Bloggeren, som tidligere har vært programleder på TVNorge og TV 2, påpeker videre at hun ønsker å formidle et positivt budskap med «fire dager etter fødselen»-bildet.

- Man blir jo pepra med lykkeønskninger etter en fødsel, men det er ikke så mange som sier at man ser så godt ut etterpå. Men jeg tenker jo at man ser godt ut når man har født!

TV-PROFIL: I 2008 deltok Line Victoria (t.h.) på Gullruten-utdelingen i Bergen. Her er hun sammen med «Skal vi danse»-profilene Gyda Svelå Thorsen og Tom-Erik Nilsen. Foto: NTB Scanpix
TV-PROFIL: I 2008 deltok Line Victoria (t.h.) på Gullruten-utdelingen i Bergen. Her er hun sammen med «Skal vi danse»-profilene Gyda Svelå Thorsen og Tom-Erik Nilsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Og mannen min er fornøyd, han sier at magen min er det beste babyhuset som har produsert en unge. Og det var jo en super, snill unge som kom ut - sikkert på grunn av sjokoladen jeg har spist, hehe.

34-åringen, som er gift med Torben Sørensen, understreker at hun ønsker å fokusere på det kroppen hennes klarer, fremfor på hvordan den ser ut.

- Dette har jeg ikke snakket så mye om, men jeg har - som veldig mange jenter - hatt masse «issues» med og komplekser for kroppen min som ung. Men jeg har aldri elsket kroppen min mer enn det jeg gjør nå, uavhengig av hvordan den ser ut. Det å føde, det å kunne amme, og det å ha masse energi som kommer fra ingensteds for å kunne ta vare på dette barnet, det er noe å være stolt av!

Line Victoria erkjenner at det å dele bildet på bloggen også var en slags personlig seier for hennes del.

"-nei, kanke væme å hjelpe te å rydde, jeg ammær!" (Også har mini-matrosen sovnet og jeg egentlig bare slappær av...!)

Et innlegg delt av Line Victoria Husby-Sørensen (@linevictoriahusby)

- Det er ingen sjanse for at jeg hadde gjort dette for noen år siden, og ikke for noen uker siden heller, for den saks skyld. Så dette handlet også litt om å bevise for meg selv at jeg elsker kroppen min så mye at jeg kan gjøre dette, sier hun, og fortsetter:

- Men det er jo trist at et bilde av en helt gjennomsnittlig fødekropp får oppmerksomhet i det hele tatt. Den burde jo egentlig ikke fått det. Likevel er jeg veldig, veldig glad for at folk kjenner seg igjen, og synes det er fint at jeg deler av meg selv.

Vil vise at man ikke bryr seg

Den frittalende, ferske ettbarnsmoren er tydelig på at hun ønsker å bidra til en motvekt til alle «perfekte» fødsels- og mammabilder på sosiale medier.

- Jeg håper og tror at det er damer der ute som kanskje har nytte av å se at man kan «risikere» at kroppen ser sånn ut etter fødsel, men at du ikke kommer til å bry deg! Og at du faktisk bryr deg så lite at du legger ut bilde av det, og gjør det delbart, slik at så mange som mulig kan se det!

Hun trekker også frem det økte fokuset på kropp som har fulgt med fremveksten av sosiale medier:

- Jeg tror vi alltid har vært veldig opptatt av kropp. Jeg kan huske det fra jeg var liten også, at mødrene i gata snakket om hvor flotte andre mødre i gata så ut etter fødsel.

- Men det å diskutere kropp og legge merke til kropp ... Det er blitt en helt annen arena med sosiale medier. Og når man deler bilder fra fødestua i dag, så er det filtre, retusjeringer, og så videre. Og det virker som det er blitt lavere terskel for å kommentere hvordan mødre ser ut også. Jeg tar meg selv i å si sånne ting: «Herregud, så slank du er, man skulle ikke tro at du nettopp hadde født». Det er jo ikke bra! Man skal være forsiktig med å kommentere kropp generelt, og før og etter fødsel, fastslår Husby-Sørensen.

SELVIRONI: Line Victoria Husby-Sørensen er opptatt av å formidle et humoristisk - og ærlig - bilde av det å bli mor på bloggen sin. Foto: Privat
SELVIRONI: Line Victoria Husby-Sørensen er opptatt av å formidle et humoristisk - og ærlig - bilde av det å bli mor på bloggen sin. Foto: Privat Vis mer

Journalist og blogger Mai Eckhoff Morseth skapte debatt med et blogginnlegg i mai, der hun diskuterte hvordan kroppen til dronning Sonja (79) ble omtalt i en avisartikkel.

Morseth uttaler til Seoghør.no at hun er skeptisk til kroppsfokus generelt, og etter fødsel spesielt:

- Jeg synes vi alle, både kvinner og menn, skal være flinkere til å huske på at kvinner er mer enn kroppen sin, uansett hvor lenge det er siden en fødsel. Men særlig etter en fødsel tenker jeg at det er veldig ålreit å flytte fokuset fra speilet og ned i barnesenga. Forhåpentlig var det på grunn av det som ligger der at vi gikk gjennom svangerskapet, sier hun.

Skapte debatt

Caroline Berg Eriksen fikk som kjent hard medfart da hun viste frem kroppen fire dager etter fødselen i 2013, og hun skrev siden på bloggen sin at hun angret på å ha lagt ut bildet.

Da hun ble mor igjen i 2016, til datteren Náia (snart 1), valgte hun likevel å publisere et lignende bilde på Instagram. I bildets kommentarfelt langet hun ut mot kritikken som kom forrige gang.

SKAPTE DEBATT: Caroline Berg Eriksen fikk også mye oppmerksomhet da hun delte bilder av seg selv kort tid etter fødselen. Foto: NTB Scanpix
SKAPTE DEBATT: Caroline Berg Eriksen fikk også mye oppmerksomhet da hun delte bilder av seg selv kort tid etter fødselen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I tillegg fremsatte hun samme poeng som Husby-Sørensen, og spurte retorisk hvorfor folk ikke kan akseptere at kropper er forskjellige.

- Jeg er så lei av å lese artikler om hvordan ekte kropper skal se ut etter en fødsel. Hvorfor er det bare ok for noen kvinner å legge ut bilder og være stolt av kroppen sin, men ikke for andre? Når skal vi innse at det ikke er noe som er galt etter rett når det kommer til dette emnet?, skrev Berg Eriksen i teksten til bildet.

Blogger Anja Johansen (30), som er forlovet med tidligere proffsvømmer, modell og «Farmen Kjendis»-deltaker Lavrans Solli (25), har også valgt å dele et «etter fødselen»-bilde på Instagram.

En uke etter at datteren Frøya (3) kom til verden i 2014, publiserte Johansen et bilde av hvordan magen hennes så ut etter fødselen. Hun understreket den gang at hun ikke fryktet å få kritikk for bildet:

DELTE PERSONLIG BILDE: Bloggeren Anja Johansen har også delt bilde av kroppen sin etter fødselen med sine lesere. Her er hun med kjæresten Lavrans Solli i 2014. Foto: NTB Scanpix
DELTE PERSONLIG BILDE: Bloggeren Anja Johansen har også delt bilde av kroppen sin etter fødselen med sine lesere. Her er hun med kjæresten Lavrans Solli i 2014. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg håper at folk ikke blir fornærmet på grunn av et slikt bilde. Jeg er ikke redd for at noen mener noe om kroppen min, eller at jeg blir stemplet som «en dårlig mor», bare fordi jeg viser at jeg er stolt over min egen kropp, uttalte Johansen til Seoghør.no.

Vil flytte fokus

«Etter fødsel»-bilder i sosiale medier er altså et tema mange lar seg engasjere i. Tidligere hekkeløper Christina Vukicevic Demidov (30) valgte i fjor å rette et spark mot Caroline Berg Eriksen, to måneder etter at hun selv ble mor for første gang.

I september 2016 publiserte Vukicevic Demidov et helt svart bilde på Instagram, med følgende anekdote:

«Kom på at jeg glemte å legge ut bilde av kroppen min i bikini etter fødsel. Oj, det var ingenting på bildet gitt. Jaja, var jo uansett ikke opptatt av det da heller. Jenter, man trenger ikke kle av seg for å få oppmerksomhet. Du er bra nok uansett!».

OPPGITT: Tidligere hekkeløper Christina Vukicevic Demidov er blant dem som vil få bort fokuset på kropp etter fødsel. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
OPPGITT: Tidligere hekkeløper Christina Vukicevic Demidov er blant dem som vil få bort fokuset på kropp etter fødsel. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Journalist og blogger Mai Eckhoff Morseth fremhever at «etter fødsel»-bilder, i alle varianter, ikke nødvendigvis bidrar til mindre kroppspress og kroppsfokus i samfunnet.

- Det er greit å være stolt av kroppen sin, uansett hvor flat mage man har. Men både de som deler bilder av hvor fine de ser ut i undertøy og de som legger ut bilde av at de ser helt gjennomsnittlige ut, er med på å holde fokuset på kvinners utseende fremfor det de ellers kan stille opp med. I dette tilfellet er bragden i mine øyne å bære frem, føde og fostre opp et barn, påpeker hun overfor Seoghør.no, og legger til:

- Lakmustesten vi alle kan stille oss er hvordan det ville tatt seg ut å ha en slik debatt om menns kropper. I den generelle samfunnsdebatten trenger vi flere kvinner som snakker og mener ting, men kanskje ikke nødvendigvis flere som kler av seg foran kamera.

LES OGSÅ: Slår tilbake mot Photoshop-anklager

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer