NOMINERT TIL BESTE FILM: Filmen basert på livet til fysikeren Stephen Hawking kan vinne Oscar for beste film.
NOMINERT TIL BESTE FILM: Filmen basert på livet til fysikeren Stephen Hawking kan vinne Oscar for beste film. Vis mer

- Jeg takker Jane for at hun reddet livet mitt

I 1985 holdt filmaktuelle Stephen Hawking på å dø av lungebetennelse, men kona Jane nektet legene å slå av pustemaskinen.

Publisert

SEOGHØR.NO: Bare 21 år gammel fikk Stephen Hawking (72) beskjed om at han kun hadde to år igjen å leve. Likevel giftet unge Jane Wilde (70) seg med geniet. Nå er historien deres aktuell i den Oscar-nominerte filmen «The Theory of Everything».

Den britiske fysikeren er kjent for sine teorier om sorte hull i verdensrommet, i tillegg til sitt alvorlige handicap, muskelsykdommen motornevronsykdom. Som ung og lovende matematiker havnet han i rollestol og deretter ble tilstanden kritisk.

I 1985 holdt Hawking på å dø av lungebetennelse, men kona Jane nektet legene å slå av pustemaskinen.

- Jeg takker Jane for at hun reddet livet mitt, sier han i biografien «Travelling to Infinity: My life with Stephen», boka Jane skrev om livet sammen med ham.

OSCAR-NOMINERT: Hawkings livshistorie blir fortalt i filmen «The Theory of Everything». Eddie Raymayne spiller rollen som Hawking og Felicity Jones spiller hans første kone.  Foto: ©Focus Features/Courtesy Everet
OSCAR-NOMINERT: Hawkings livshistorie blir fortalt i filmen «The Theory of Everything». Eddie Raymayne spiller rollen som Hawking og Felicity Jones spiller hans første kone. Foto: ©Focus Features/Courtesy Everet Vis mer

Fortsatt nært forhold

Hawking møtte sin første og største kjærlighet mens begge studerte ved universitetet Cambridge i 1963. Året etter forlovet det unge paret seg.

- Forlovelsen ga meg noe å leve for, har han fortalt Daily Mail.

Sammen fikk de tre barn, Robert (47), Lucy (44) og Timothy (35), men ekteskapet tok slutt etter 30 år sammen. Jane fant kjærligheten på ny og det samme gjorde Hawking.

I 1995 giftet han seg med sykepleieren Elaine Mason, men de skilte lag i 2006 fordi hun ikke aksepterte hans nære forhold med eks-kona.

Oscar-nominert

Stephen Hawking blir regnet som et geni, og den Oscar-nominerte filmen om hans liv handler om livet før og med den alvorlige sykdommen. Historien er basert på biografien som er skrevet av hans store kjærlighet.

- Jeg er glad for at arbeidet mitt har skapt forståelse for hvordan universet fungerer, men universet ville vært tomt uten alle menneskene jeg elsker, skrev Hawking på sin Facebook-side etter han hadde sett filmen.

Filmen hadde Norgespremiere 6. februar.

Få med deg alle høydepunktene fra årets store Oscar-fest i Se og Hør TVs store spesialsending mandag 23. februar.

LES OGSÅ: - Oppførselen min var utilgivelig

 

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer