Dette gjør kjendisene på Valentinsdagen:

- Jeg synes helt ærlig at Valentines er ganske kleint

Mens enkelte feirer romantikken med brask og bram, har andre holdt seg langt unna den amerikanske skikken.

IKKE BEGEISTRET: Verken Sigrid Bonde Tusvik, Ronny Brede Aase eller Ida Fladen er spesielt opptatt av den amerikanske tradisjonen med Valentines, som mang en nordmann feirer årlig. Romantikken klarer de derimot likevel å bevare. Foto: Andreas Fadum / Tor Lindseth
IKKE BEGEISTRET: Verken Sigrid Bonde Tusvik, Ronny Brede Aase eller Ida Fladen er spesielt opptatt av den amerikanske tradisjonen med Valentines, som mang en nordmann feirer årlig. Romantikken klarer de derimot likevel å bevare. Foto: Andreas Fadum / Tor Lindseth Vis mer
Publisert

(Se og Hør): Hat det eller elsk det, valentinsdagen har på godt og vondt fått rotfeste som tradisjon i Norge. Par over hele landet bruker den 14. februar hvert år til å pleie kjærligheten, mens single blir påminnet om at de står uten fast følge.

Det skal sies at ikke alle har trykket den romantiske tradisjonen til brystet sitt, og at meningsspekteret er nokså polarisert. Ifølge en undersøkelse gjort av Handelsorganisasjonen Virke i 2014, feirer rundt halvparten av nordmenn mellom 16 og 19 år den romantiske dagen, mens kun 22 prosent av dem over 55 år gjør det samme.

Flere av landets største profiler innen musikk, media, teater og tv har også meninger om dagen og den relativt nye tradisjonen i norsk sammenheng. På langt nær alle har planer om å feire, dra ut og spise eller i det hele tatt kjøpe blomster på onsdag.

- Kleint

«Skal vi danse»- og bakedronning Ida Gran-Jansen (30) er en av dem som ikke har spesielt mye til overs for den romantiske dagen. Hun kan gjerne gjøre noe romantisk, det er ikke der problemet ligger:

- Jeg er egentlig ikke så glad i valentines. Jeg synes helt ærlig at det er ganske kleint. Hadde jeg blitt spurt med på restaurant på onsdag, hadde jeg nok nektet. Alle rundt deg tenker nok at du liksom har tvunget med deg mannen ut, sier Gran-Jansen og fortsetter:

- Det er jo ikke noe hyggelig. Da kan jeg og kjæresten heller finne på noe koselig dagen før eller dagen etter. Jeg får eventuelt finne på noe hjemme. Kanskje vi kunne bakt boller, spør hun retorisk.

Saken fortsetter nedenfor.

SKAL IKKE UT: Ida Gran-Jansen er redd for å få dømmende blikk dersom hun setter seg på restaurant med kjæresten 14. februar. Foto: NTB scanpix
SKAL IKKE UT: Ida Gran-Jansen er redd for å få dømmende blikk dersom hun setter seg på restaurant med kjæresten 14. februar. Foto: NTB scanpix Vis mer

Dansekollega og artist Jorun Stiansen (34) har heller ikke noe særlig forhold til tradisjonen, på tross av at hun egentlig kanskje burde ha hatt det.

- Mamma er oppvokst i USA, så hun er på de greiene her, men jeg har aldri selv blitt inkludert i den tradisjonen. Kjæresten min og meg er derfor litt sånn: «Valentine?». Også ser vi på hverandre. Det er liksom så kleint, så vi gjør ikke noe ut av det, forteller hun.

Programleder og podkaststjerne Sigrid Bonde Tusvik (38) er heller ingen stor tilhenger av valentinsdagen. I år blir det likevel en slags feiring.

- Vi feirer det egentlig ikke, for vi prøver å ligge jevnt. Vi skal ikke ha noe romantisk middag, det tror jeg ikke vi rekker. Vi drar nemlig på ferie til Maldivene med barna, så det kan jo hende det likevel blir litt romantisk, forklarer hun.

Saken fortsetter nedenfor.

- INGEN BEGRENSNINGER: Sigrid Bonde Tusvik forbereder seg til den store rollen som programleder for Gullruten. Her snakker hun om podkastsuksessen hun har sammen med komikermakker Lisa Tønne. Video: Ingrid Cogorno Vis mer

- Roser som unnskyldning

P3s Ronny Brede Aase (31) ​får sin første feiring av alle hjerters dag som samboer med Tuva Fellman (30) i år. Det blir derimot tvilsomt middag med tente stearinlys onsdag kveld for paret.

- Nå har vi gått «all inn» og bestilt oss en deilig ferie til Thailand i påsken, så da tar vi nok valentines ganske rolig. Jeg tenker egentlig at det ikke er noe vits å feire, men hvis Tuva vil spise middag ute, kan vi jo det - selv om jeg synes hele konseptet med valentines er en kjedelig greie, forteller han.

Fra siden skyter Fellman inn:

- Jeg er heller ikke så opptatt av det der. En gang hadde vi booka en helgetur til Paris, og da sa noen at turen vår var samtidig som denne dagen. «Nei, er det virkelig sant?», tenkte jeg da, forteller hun og ler.

Saken fortsetter nedenfor.

TAR DET SEINERE: Det kan godt hende at Ronny og Tuva skal feire valentinsdagen, men den store feiringen venter de med til Thailand-turen de har bestilt seg i påsken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TAR DET SEINERE: Det kan godt hende at Ronny og Tuva skal feire valentinsdagen, men den store feiringen venter de med til Thailand-turen de har bestilt seg i påsken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Peter Bubresko (42), kjent som programleder for «God Morgen Norge», har gjort det motsatte av det Fellmann og Aase gjorde. I stedet for å tilfeldigvis booke tid med samboeren, har han booket middag med kolleger.

- Jeg har faktisk booket en kveld med to gamle kolleger, uten at jeg visste at det var valentinsdagen. Ja da, så romantisk er jeg. Mulig vi ikke kan se bort fra at det blir noen blomster som unnskyldning, forteller han.

Saken fortsetter nedenfor.

FEIRER IKKE: Peter Bubresko har klart å bestille bord på restaurant til seg selv og to gamle kolleger onsdag kveld. Han tror kanskje han må ty til blomster for å blidgjøre samboeren. Foto: Tore Skaar
FEIRER IKKE: Peter Bubresko har klart å bestille bord på restaurant til seg selv og to gamle kolleger onsdag kveld. Han tror kanskje han må ty til blomster for å blidgjøre samboeren. Foto: Tore Skaar Vis mer

- Driter i det

I november ble det kjent at Ida Fladen (32) og musikerkjæresten hadde gått hver til sitt, etter å ha vært sammen i over to år. Derfor blir årets feiring av den romantiske dagen muligens mer nedpå enn hva den tidligere har vært.

- Jeg har ikke fått meg noen date, men jeg feiret ikke så mye da jeg hadde kjæreste, heller, sier hun og fortsetter:

- Men nå som du sier det, så tror jeg at jeg skal være på den sikre siden og samle venninnene mine og ha en skikkelig jentekveld - sånn i tilfelle man føler litt på ensomheten akkurat den dagen, forklarer Fladen.

Programleder og forfatter Synnøve Skarbø (47) har på sin side valgt å distansere seg helt fra den amerikanske tradisjonen.

- Det driter jeg helt i. Jeg har ikke noe forhold til valentines, sier hun.

- Men hva gjør dere for å bevare romantikken i hverdagen, da?

- Vi er ikke så veldig flinke på det. Jeg synes det beste er å være med ham og datteren vår Lydia. Jeg trenger ikke så mye mer enn det. Vi var for eksempel på kino her forleden, forklarer hun.

Saken fortsetter nedenfor.

- DRITER I DET: Synnøve Skarbø forteller at hun kanskje ikke er den mest romantiske i gjengen, men at familieliv med dattera og ektemannen er mer enn nok. Foto: Andreas Fadum
- DRITER I DET: Synnøve Skarbø forteller at hun kanskje ikke er den mest romantiske i gjengen, men at familieliv med dattera og ektemannen er mer enn nok. Foto: Andreas Fadum Vis mer

- Burde booke bord

I høst kom den hyggelige nyheten om at komiker Jon Niklas Rønning (38) hadde funnet kjærligheten med kollega Kristine Riis (35).

Nå har de sin første valentinsdag i møte, og han er ikke helt sikker på hvordan de skal håndtere situasjonen.

- Det blir vel til at jeg drar ut og spiser med kjæresten min. Vi må gjøre noe hyggelig. Det blir jo vår første valentines. Jeg burde egentlig booke bord på en bra restaurant, men det burde jeg jo antakeligvis ha gjort for elleve måneder siden, forteller han og ler.

LES OGSÅ: Se prinsessebarnas søte valentinshilsen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer