- Jeg slet lenge med å akseptere meg selv

Noman Mubashir, som i helgen stod fram som homofil, fryktet reaksjoner fra det norskpakistanske miljøet.

TTER KONGENS TALE: Noman Mubashir (42), kjent fra flere programmer på NRK, har ikke tidligere fortalt i media at han er homofil, men syntes det passet etter talen kongen holdt torsdag 1. september. Foto: NTB scanpix
TTER KONGENS TALE: Noman Mubashir (42), kjent fra flere programmer på NRK, har ikke tidligere fortalt i media at han er homofil, men syntes det passet etter talen kongen holdt torsdag 1. september. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kong Haralds (79) tale under kongeparets hagefest torsdag har fått stor oppmerksomhet, og har de siste dagene gått viralt på nettet. I talen sa kongen blant annet:

«Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting» og «Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre.»

I et intervju med VG, i forbindelse med kong Haralds tale, forteller NRK-profilen Noman Mubashir (42) nå at han er homofil.

- Selv tilhører jeg flere minoriteter (muslim med pakistanske røtter og homofil), ikke den enkleste kombinasjonen, så det rører meg dypt at kongen snakker varmt om alle tre grupper, sier 42-åringen.

Til Dagbladet sier Mubashir at media har spurt ham om å snakke om dette i over 15 år, men at han lenge ikke turte.

- Jeg fryktet reaksjonene som kunne komme fra det norskpakistanske miljøet. Den gangen var det lite aksept for homofili. Det er takk og pris litt bedre i dag, men vi har en lang vei å gå, sier han.

- Slet med å akseptere meg selv

Han legger til at det også tok tid å bli trygg på seg selv og å akseptere seg selv.

Venner og kolleger har visst om det lenge, men det var noe helt annet å skulle dele privatlivet med hele Norge gjennom media. Han forteller at det har vært utrolig mange slitsomme år, men at han kom seg gjennom stormen og er mye sterkere i dag. Derfor tør han nå å dele dette offentlig.

- Jeg slet lenge med å akseptere meg selv på grunn av min religiøse bakgrunn. Muslimer kan være veldig fordømmende, men også homofile med hinduistisk, sikh og katolsk bakgrunn sliter enormt, sier Mubashir.

Håper å kunne bidra med styrke

Videre sier Mubashir at ingen kan definere hans identitet og fortelle ham at han ikke kan være muslim og homofil.

- Jeg er den jeg er, og det er slik jeg er skapt, sier han til Dagbladet.

Da han hørte kongens tale, tenkte han at det var en gyllen anledning til å fortelle det.

- Vi har kommet langt i Norge, men fortsatt er det mange som sliter med å være åpen om sin legning. Spesielt homofile med innvandrerbakgrunn. De trenger sårt rollemodeller. Jeg håper jeg kan bidra med litt trøst, styrke og inspirasjon, sier han, og legger til:

- Ingen skal måtte vente 42 år før de tør å si at de er skeive.

Saken fortsetter under bildet.

BIDRA MED STYRKE: Mubashir sier at mange sliter med å være åpen om sin legning, og han håper han kan bidra med litt trøst, styrke og inspirasjon.  Foto: NTB scanpix
BIDRA MED STYRKE: Mubashir sier at mange sliter med å være åpen om sin legning, og han håper han kan bidra med litt trøst, styrke og inspirasjon. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kommenterte på Facebook

Mubashir har også lagt ut en melding på Facebook hvor han skriver:

«Ble intervjuet av VG i går i forbindelse med kongens tale. Jeg svarte at jeg tilhører tre ulike minoriteter; muslim med pakistanske røtter og homofil. Ikke den enkleste kombinasjonen og noe jeg har slitt med i mange år, så det rører meg dypt at kongen snakker varmt om alle tre grupper i sin fornuftige, rause og inkluderende tale :-)»

I skrivende stund har over 2400 personer trykket «liker» på meldingen, og en rekke personer har kommentert med hjerte under oppdateringen.

- Håper dette kan åpne noen dører

Henrik Asheim (33), stortingsrepresentant for Høyre og åpent homofil, mener det har stor betydning at Mubashir nå er åpen om legningen sin.

- Jeg tror det har en stor betydning hver gang en offentlig person som er homofil er åpen om det. Alle som er homofile, vet hvordan det er å være 14, 15 år og sitte hjemme og lure på om de er homofile. Det at han attpåtil har minoritetsbakgrunn, tror jeg gjør det enda viktigere. De havner ofte i en «kryssild» mellom familiens konservative tradisjoner på den ene siden, og det å være en integrert del av det norske, sekulære verdisettet på den andre, sier Asheim til Dagbladet.

Han tror Mubashir nå kan åpne noen dører.

- Det både tror og håper jeg. I Pride-paraden er det en egen delegasjon som går med masker fordi de har minoritetsbakgrunn og også er homofile og lesbiske, og de vil ikke bli sett offentlig selv om de går i paraden. Det at Noman står fram og også har minoritetsbakgrunn, tror jeg kan skape en annen debatt i minoritetsmiljøene, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

ÅPENT HOMOFIL: Høyres Henrik Asheim. Foto: NTB scanpix
ÅPENT HOMOFIL: Høyres Henrik Asheim. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Utfordrende å være flere minoriteter samtidig

Ingvild Endestad, leder for FRI, Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, sier til Dagbladet at mange ofte tenker at man enten er homofil eller muslim, i stedet for å tenke at man kan være begge deler.

- Det vi vet, er at det for mange kan være utfordrende å være flere minoriteter samtidig, fordi man blir minoritet i den ene og den andre leiren. Man blir minoritet som muslim blant homofile, og minoritet som homofil blant muslimer, og så er man også minoritet som homofil i storsamfunnet. Derfor er det viktig at vi ikke snakker om dette som kategorier som utelukker hverandre, sier hun til Dagbladet.

Hun mener åpenhet fra rollemodeller har mye å si, og at kongen kanskje har åpnet opp noen muligheter for at man kan være norsk, og være flere ting på en gang.

- Jeg tror rollemodeller med ulik bakgrunn som er åpne, kan åpne dører for flere, sier hun, men legger til at man ikke skal stille krav om at alle skal være åpne, og at det er mange måter å være åpen på.

Gikk viralt

Siden talen under hagefesten torsdag, har kong Haralds ord i Slottsparken gått viralt på nettet. Lovordene har haglet i sosiale medier, og retorikkekspert Trygve Svensson omtalte talen som «både proff og poetisk».

Halvor Fosli, sosiolog og forfatter av boka «Fremmed i eget land», mener det ligger en fin intensjon bak talen til kong Harald, men uttalte til Dagbladet fredag at han opplever at kongen først og fremst snakker fram et ideal.

- Han omtaler hvordan vi gjerne vil se Norges framtid. En framtid med et folk som bevarer tillit og raushet, men jeg synes at han maler et rosenrødt bilde. Det er kongens rolle å virke samlende og appellere til det beste i folk, men den er ikke beskrivende, sa Fosli til Dagbladet.

Saken ble opprinnelig publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: - Jeg sa nei til Donald Trump

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer