Tarjei og Johannes Thingnes Bø:

- Jeg skylder Tarjei alt

Gullgutten Johannes Thingnes Bø takker storebroren for suksessen.

HISTORISK I BEIJING: Brødrene Thingnes Bø er vant med å konkurrere for Norge – og mot hverandre. Under 10 kilometer sprint ble det gull på Johannes, og bronse på Tarjei. Foto: NTB, Dagbladet
HISTORISK I BEIJING: Brødrene Thingnes Bø er vant med å konkurrere for Norge – og mot hverandre. Under 10 kilometer sprint ble det gull på Johannes, og bronse på Tarjei. Foto: NTB, Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tarjei (33) og ­Johannes Thingnes Bø (28) har virkelig truffet blink med valg av idrett. Det er fem års forskjell mellom brødrene som både er bestevenner og rivaler. Men begge gir alt for Norge!

Skiskytterne fører an i sporet for Norge etter at Emil Hegle Svendsen (36) og Ole Einar ­Bjørndalen (47) la geværet på hylla. Stryningene har til sammen posen full av norgesmesterskap, verdenscupseire, OL- og VM-gull i bagasjen.

- Han inspirerte meg

Nå er det OL i Beijing som gjelder for de norske medaljehåpene. Lørdag under 10 kilometer sprint ble det gull på Johannes, og Tarjei fikk bronse. Under mixed stafetten ble det gull på begge brødrene, mens Johannes fikk bronse på normaldistansen.

For Johannes har det vært spesielt viktig å ha storebroren ved sin side - en som alltid har gått opp løypa før ham. I boken Brødrekraften, ført i pennen av Lasse Lønnebotn, ­forteller han om sin takknemlighet

- Jeg skylder Tarjei alt! Han inspirerte og motiverte meg da jeg begynte med ski­skyting som niåring. Han gikk god for meg til trenere som var ­usikre på om de skulle ta meg ut. Han var en storebror og læremester i den avgjørende tiden fra junior til senior. Jeg hadde aldri vunnet VM-gull og verdens­cupen sammenlagt uten en bror som Tarjei.

LAGARBEID: Det ble olympisk seier på det norske laget under mixed stafett. Marte Olsbu Røiseland, Tarjei Bøe, Tiril Eckhoff og Johannes Thingnes Bø. Foto: NTB, Dagbladet
LAGARBEID: Det ble olympisk seier på det norske laget under mixed stafett. Marte Olsbu Røiseland, Tarjei Bøe, Tiril Eckhoff og Johannes Thingnes Bø. Foto: NTB, Dagbladet Vis mer

Et modig valg

De fem årene som ­skiller brødrene er uten betydning. Johannes anser dem som voksne samarbeidspartnere, nærmest som tvillinger.

- Vi gjør hverandre bedre, som mennesker og idrettsutøvere. Jeg har vokst mye av å være sammen med ­eldre utøvere i årene på landslaget, og jeg føler meg mer voksen enn mange av mine jevnaldrende. Noen ganger føler jeg meg eldre enn Tarjei også. Jeg har modnet enormt siden jeg flyttet hjemmefra som 18-åring for å satse på skiskyting, forteller Johannes i boken.

SKIFTER: Under OL kan det bli lite privatliv. Det fikk skiskytter Johannes Thingnes Bø erfare. Video: Discovery + / TVNorge. Vis mer

Ikke minst er lillebroren stolt av Tarjei som fortsatt ikke er mett av skiskyting, etter å ha vært på landslaget siden 2008. Eldstemann brenner like mye for idretten som før.

- At jeg er med på laget, gjør det lettere for ham å forlenge karrieren. Hvis han gir seg før meg, blir det ­betydelig kjedeligere å holde det ­gående. Å reise verden rundt på ­samlinger og verdenscuprenn, blir ikke det samme uten Tarjei, ­innrømmer Johannes.

Full av kjærlighet

I boken utgitt på Kagge Forlag, forteller han åpen­hjertig at det har aldri vært et ­problem at den ene slår den andre i konkurranser.

- Det er lett for meg å si, som har vunnet mest. Tarjei var verdens beste, så ble han syk, og da han kom tilbake hadde lillebror blitt best og vunnet det OL-gullet han selv drømte om. Så får han spørsmål, igjen og igjen om hvordan det er å se lillebror vinne. Det kan ikke være lett.

VENTER: Johannes Thingnes Bø har tatt fri i januar i vente på å bli far for første gang. Foto/Reporter: Marte Nyløkken Helseth. Vis mer

Så åpner Johannes sitt store hjerte for Tarjei.

- Men han viser en storhet. Han betyr alt for meg, og har alt å si for karrieren min. Han har formet livshistorien min, alt jeg har fått til, er takket være ham. Alt jeg har oppnådd, har rot i Tarjei!

LES OGSÅ: Ble foreldre for første gang

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer