JUBILEUM: Einar Lunde har vært i Dagsrevyen i 40 år, helt siden han startet som sommervikar 25 år gammel. Det har vært en innholdsrik og spennende karriere. Foto: SCANPIX
JUBILEUM: Einar Lunde har vært i Dagsrevyen i 40 år, helt siden han startet som sommervikar 25 år gammel. Det har vært en innholdsrik og spennende karriere. Foto: SCANPIX Vis mer

- Jeg skulle henrettes

Dagsrevyens sindige ankermann var døden nær.

SEHER.NO: De dramatiske høydepunktene har stått i kø for Dagsrevyens ankermann Einar Lunde (65).

- Jeg har vært fengslet to ganger. I Etiopia var jeg SÅ nær henrettelse under revolusjonen i 1974, forteller den erfarne nyhetsmannen til programbladet PÅTV.

Marxist-leninistene hadde tatt over makten i landet og massakrerte 59 kabinettmedlemmer. Deriblant Etiopias nye statsoverhode, Einars venn.

- De kom til huset hans med tanks og geværer og skjøt vilt. Helt til han falt død om. Selv fulgte jeg dramaet fra nabohagen og ble arrestert sammen med en svensk kollega. Soldatene som bragte oss til fengselet, ble banket opp av sjefen fordi de ikke hadde drept oss med én gang!

Einar forteller om hvordan han kunne høre skrikene fra torturofrene i rommet ved siden og om hvordan han var med på å stelle de blodige ofrene etterpå.

Takket være intens diplomatisk innsats fra den svenske statsministeren Olof Palme og hans regjering ble Einar og de andre satt fri.

Det var snakk om kort tid før de ville blitt henrettet.

Einar er fembarnsfar og bestefar til to små jenter. Han forteller til bladet at familien stort sett har vært lykkelig uvitende om dramatikken som har utspilt seg mens han har vært ute på reise.

- Man aner ikke hvor farlig en situasjon er før etterpå. Da kommer den store skjelven, marerittene og de vonde drømmene.

Einar Lunde startet som sommervikar i Dagsrevyen da han var 25 år og feirer nå 40-årsjubileum. Han har vært i Afrika i flere perioder.
Har du et kjendistips? Tips oss her!
LES OGSÅ: Opprør mot Jon Gelius