JUBILANT: Selv om hun nå fyller 70 år, føler Liv Ullmann seg egentlig mer som en 13-åring innvendig. Foto: Seher.no / Anders Myhren
JUBILANT: Selv om hun nå fyller 70 år, føler Liv Ullmann seg egentlig mer som en 13-åring innvendig. Foto: Seher.no / Anders MyhrenVis mer

- Jeg skulle gjerne vært litt Bond-babe

Liv Ullmann er Norges største filmstjerne gjennom tidene. Tirsdag fyller hun 70 år.

Se eksklusivt videointervju med jubilanten nederst i saken!

SEHER.NO: Tirsdag 16. desember fyller hele Norges filmdronning Liv Ullmann 70 år.

I den anledning var Seher.no så heldig å få et eksklusivt intervju med jubilanten, som den siste uken har befunnet seg i hjemlandet i anledning feiringen.

Og selv om hun har jobbet både foran og bak kamera nå i nærmere 50 år, vært to ganger Oscar-nominert - for rollene i "Utvandrarna" (1971) og "Ansikte mot ansikte" (1976) - og blitt et ikon verden over, føler Ullmann seg fortsatt som en 13-åring innvendig.

- Ja, det er jo merkelig å ha en alder som ikke stemmer med hvordan jeg føler meg inni meg, sier jublianten til Seher.no.

Underveis i livet har fordommene om de ulike aldersgruppene blitt avkreftet én for én.

- Da jeg var ung husker jeg at jeg hørte om folk som var 30 og da tenkte jeg "går det an, å bli så gammel?". Jeg vet jo hva jeg tenkte selv om 60-åringer da jeg var 40, og ingenting av det stemte, for inni meg er jeg Liv og 13 år, og 18 år. Det er bare utenpå det ble annerledes.

- Viktig å være seg selv
Skuespillerinnen fikk sin første filmrolle i 1957 i "Fjols til Fjells", og gjennom hovedrollen i "Ung flukt" fra 1959 ble Ullmann-navnet godt kjent i Norge.

Likevel var det først da hun dro til utlandet og begynte samarbeidet med verdenskjente regissører som Ingemar Bergman, at Ullmanns talent virkelig ble viden kjent.

I disse dager viser Filmens Hus en utstilling med bilder fra den legendariske skuespillerinnens fantastiske karriere. Men selv om hun synes det er stas, vet ikke Ullmann om hun kommer til å se utstillingen selv.

- Bildene fra min karriere har jeg jo inne i meg, det jeg har lyst til å huske... Og så tror jeg man skal være forsiktig med å gjøre litt for mye som får en til å tenke "oi da, så flott jeg er". Jeg har valgt hele livet å ta det litt med ro. Man kan gjøre intervjuer, men etterpå gå og være seg selv, sier hun.

Legendarisk i utlandet
De aller fleste nordmenn har et forhold til Liv Ullmann, og i tillegg til karrieren foran kamera, hadde hun også enorm suksess her hjemme som regissør for "Kristin Lavransdatter" i 1995.

Likevel er skuespillerinnen langt mer kjent utenfor landets grenser.

- I utlandet er jeg kanskje mer kjent. Ute er jeg enormt aktiv og deltar på et fantastisk nivå. Møter jeg skuespillere, regissører og sånn, så betyr jeg kanskje mer rent kunstnerisk enn jeg kanskje gjør hjemme. Men sånn kan det jo være. Det gjør ikke noen ting egentlig, forteller hun åpenhjertig.

Med unntak av en liten rolle filmatiseringen av Jostein Gaarders roman roman "I et speil, i en gåte" i høst, har ikke Ullmann - med unntak av en liten birolle i Unni Straume Draumspel i 1994 - hatt en norsk filmrolle siden "An-Magritt" i 1969. Og selv om "Kristin Lavransdatter" er en av de mest sette norske filmene noensinne, har ikke skuespillerinnen siden den fått fullført noen av sine planlagte filmprosjekter i Norge.

Jobber med superstjerner
Hvorfor vet hun ikke, for med kjente navn som Cate Blanchett og Kate Winslet på rollelisten, mener mange for eksempel Ullmanns planlagte filmatisering av Ibsens "Et Dukkehjem" burde vært et drømmeprosjekt for norsk film.

- Det er ufattelig. For meg er det helt ufattelig. Mange sa ja til filmprosjektene mine, kjente skuespillere, og vi hadde utlandsk kaptial. Men det gikk ikke i Norge. Det er litt rart når jeg til våren skal regissere Cate Blanchett i Syndey, sier Ullmann.

Men Liv Ullmann blir ikke arbeidsledig av mangel på norsk filmstøtte.

- Men de har sikkert sine grunner og for meg er det nå mye morsommere å være teaterregissør og få komme til Sydney, Washington og Broadway. Antagelig er det veien jeg skal gå, så jeg er takknemlig.

For at kjente skuespillere som nettopp Cate Blanchett er ivrige etter å jobbe med henne, er noe Ullmann synes er kjempestort.

- Ja, jeg synes det er veldig stort. Da blir jeg som et barn. Jeg var nettopp på filmfestival i Moskva, og da var Will Smith der, og jeg tenkte "åh Gud, nå skal jeg treffe Will Smith". Og han visste hvem jeg var og det synes jeg var kjempemoro. Da er jeg litt stolt, da er jeg som alle andre, humrer hun.

- Skulle gjerne vært litt Bond-babe
I intervju med Seher.no nylig, sa Ullmanns gode venn - tidligere Bond-helt Roger Moore, at han aldri kunne sett for seg skuespillerinnen som Bond-babe, fordi hun var for seriøs og dyktig.

Likevel innrømmer Ullmann at hun av og til angrer litt på at hun ikke har vært mer "babe". Og spesielt på at hun takket nei til en rolle i "Sex- og singelliv", samt stjernespekkede "Oceans 13".

- Jeg skulle nå gjerne vært litt Bond-babe jeg i min ungdom, men jeg ble ikke sett på sånn. Og de to sakene jeg sa absolutt nei til, som kanskje er litt dumt, er blant annet en rolle i "Sex- og singelliv". Men det turte jeg ikke, for jeg tenkte, når jeg går av flyet og folk ser meg....jeg ville ikke at folk skulle tenke "åh Gud...". Og i "Oceans 13" skulle Clooney si noe sånt som "åh, bare vent til dere treffer sjefen min, vi har hatt en heftig natt sammen", eller noe sånt, og da tenkte jeg også "åh nei". Men det er kjempemorsomt at jeg har snurret bort muligheten til å være babe, humrer hun.

Selv om hun nå har fylt 70 år, har Ullmann absolutt ingen planer om å legge karrieren på hylla. Og i tillegg til en regissørjobb i Sydney, har hun også planer om å gjøre mer i Norge.

- Jeg har tilbud med et manusskript som holder på å skrives, en norsk-tysk produksjon, men vi får se, og så har jeg noen andre tilbud også fra andre land. Nå kan jeg velge for jeg har ikke noe jeg skal bevise, så det jeg gjør nå, skal jeg ha glede av, humrer hun.

Har du et kjendistips? Tips oss på seher@seher.no

LES OGSÅ: - Liv kunne aldri vært Bond-pike

Se videointervju med Liv Ullmann nedenfor:

[obj:media:7271]